Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Den 35. halvmaraton med 32.025 tilmeldte fra 106 nationer blev afviklet i påsken. På den 21,0975 kilometer lange distance krydsede løberne den gamle grænse mellem Østberlin og Vestberlin fire gange. Ruten passerede forbi flere af byens markante steder. Blandt andet Alexanderplatz, Brandenburger Tor og Checkpoint Charlie ved Friedrichstrasse. Her er feltet nået til Bahnhof Potsdamer Platz.

ALLE VIL TIL BERLIN
Tilstrømningen af gæster til Berlin er overvældende. Nogle kommer for at løbe en halvmaraton, andre for at heppe på løberne. Der er danseglade og indkøbshungrende livsnydere. Og endelig, så er der dem, der vil opleve opera i verdensklasse og gå på museum.
Det lyder som en kliche. Men Berlin har det hele!

Af Niels-Henrik Jensen

I november 1989 strømmer folk til Berlin fra alle verdenshjørner. Den forhadte Berlinmur, der siden august 1961 har delt Berlin i to, står for fald. Og den falder og Berlin og de to tysklande bliver genforenet den 3.oktober 1990. Stemningen dengang, da Muren falder, var euforisk og et gensyn med nutiden Berlin godt 25 år senere er med billeder og lyde fra dengang på den indre video.
De allierede sønderbombede byen nærmest til ukendelighed, så kom den kolde krig med de fire sejrsherrer USA, Storbritannien, Frankrig og Sovjetunionen. Efter genforeningen indtager byggekranerne Berlin og byen rejser sig som en anden fugl Phønix af asken. Utallige steder bliver vi i Berlin mindet om byens dramatiske historie. Tag som eksempler det bomberamte tårn på Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, der står som en ruin og et dystert minde om 2.verdenskrig. Og Berlinmurens forløb, der er markeret i gadebelægningen, og kan følges også de steder, hvor Muren er fjernet.
Til halvmaraton i Berlin
Kort før påsken 2015 meddeler turistorganisationen Visit Berlin, at de forventer to millioner besøgende gæster i løbet af påskeweekenden. Om tallet kom til at passe ved denne artikels journalist ikke. Men vi var mange i Berlin den weekend. Mest spektakulært var det 35. halvmaraton 2015 med 32.025 tilmeldte fra 106 nationer, der på den 21,0975 kilometer lange distance kom rundt til flere af byens markante steder. Blandt andet Alexanderplatz, Berliner Dom, Brandenburger Tor, Schloss Charlottenburg og Checkpoint Charlie ved Friedrichstrasse. Undervejs bliver grænsen med den tidligere Berlinmur krydset fire gange, skriver den lokale avis Berliner Morgenpost dagen derpå. Ingen tvivl om, at mange danske løbere og deres supportere var mødt op i Berlin. Dannebrog blev svinget flittigt, og der lød masser af opmuntrende tilråb på dansk.
Og dansen den går på Clärchens Ballhaus
Men der kan være mange andre gode grunde til en forlænget weekend i Berlin: - Vi er så danseglade, og vi skal hen på Clärchens Ballhaus, fortæller et par yngre kvinder, der er fra Aarhus. Rygtet om det vildt festlige dansested i Auguststrasse 24 i det tidligere Østberlin når langt omkring. Og et enkelt kik på Clärchens Ballhaus hjemmeside viser med at tydelighed, at det her er et lystigt sted, hvor der hen over ugen bydes på danseundervisning i blandt andet Salsa, argentinsk tango, swing, og cha-cha-cha. Og med det ultimative højdepunkt: ”Tangonacht im Spiegelsaal”, hvor de hedeste tangodrømme leves ud i den elegante spejlsal.
Etablissementet er fra 1913 og har sit nuværende navn efter krigsenken Clara. Clärchens Ballhaus har i tidens løb også været et populært mødested for kunstnere, og har fået en plads i litteraturen med romanen ”Berlin Alexanderplatz”, der senere er blevet filmatiseret.
- Hvis fødderne ikke er alt for ømme i morgen, skal vi på indkøb, fortæller kvinderne fra Aarhus, der har en plan. - Vi vil ud i de små sidegader i Prenzlauer Berg, blandt andet Oderberger Strasse, der er kendt som et godt sted for retrodesign. KaDeWe er et must, otte etager med udsøgte varer spredt ud over 60.000 m2, kan vi bare ikke stå for. Bliver vejret godt, hænger vi ud på en cafe resten af dagen.
I operaen og filmens verden
For mit eget vedkommende blev det til en uforglemmelig aften i Deutsche Oper i selskab med gode venner. Indtrykkene fra den aften sidder endnu i kroppen: Forestillingen er slut på Deutsche Oper i Berlin. Publikums begejstrede klapsalver blander sig med de spontane udbrud af bravo, bravo, fra en total fyldt sal. Stemningen nærmer sig ekstase. Og igen og igen bliver sangerne i Giacomo Puccinis opera Madame Butterfly kaldt frem på scenen.
Jubelen er endeløs, da den kinesisk fødte sopran Hui He endnu en gang tager imod publikums hyldest. For hun har med sin sang forført og henført os publikummer i en sjælden grad som geishaen Cio-Cio-San med tilnavnet Butterfly. Hun er i verdensklasse og har i Berlin endnu en gang vist sit format i et intenst samspil med den italienske tenor Fabio Sartori, der synger partiet som den amerikanske kaptajn Benjamin Franklin Pinkerton.
Berlin er et overflødighedshorn i verdensklasse, også når det gælder museer. Hver enkelt må vælge efter lyst og interesse.
Lige nu viser Filmmuseum Berlin/Deutsche Kinemathek i Sony Center på Potsdamer Strasse en særudstilling om Sir Ken Adam, der er manden bag dekorationerne til blandt andet James Bond filmene ”DR No” fra 1962 og ”Moon Raker” fra 1978. Ken Adam blev født i Berlin i 1921 og har skænket museet sine flere end 4.000 tegninger og skitser til et utal af film.
Museet byder på en tidsrejse i filmens verden, helt tilbage til stumfilmene med danske æggende og forførende Asta Nielsen, ikonet og divaen Marlene Dietrich og nazitidens dokumentarfilm fra perioden 1933 til 1945. Vore dages Tyskland er superfølsom med hensyn til at vise foto og film med fortidens nazi koryfæer. Derfor er Adolf Hitler og andre ledende nazister kommet under glas og gemt lidt af vejen i skuffer. Som besøgende kan trækkes ud til et gys fra fortiden.
Støjsenderne på museum
Den kolde krig er kommet på museum flere steder i Berlin. Men historien om den kolde krig i æteren kan du få på Museum für Kommunikation Berlin. Der var kamp om lytterne under den kolde krig og den æterbårne propagandaen føg over Berlinmuren fra begge sider.
I den amerikanske sektor var det RIAS-Rundfunk Im Amerikanichen Sektor, der sendte populærmusik garneret med fortællingen om, hvor godt det var at bo i Vesten. Målgruppen var de unge lyttere, og sammenligningen med gruppen af unge, der over hele Europa lyttede til den legendariske Radio Luxembourg på 208 meter, er snublende nær.
Men de unge i Østberlin skulle ikke lytte til vestlig popmusik og propaganda. Så på strategiske steder blev der rundt om i Østberlin placeret i alt 10 støjsendere. Men radiobølger kender ingen grænser, og nu er et eksemplar af støjsenderen kommet på museum, inklusive historien om den kolde krig i æteren.


Fakta
Air Berlin flyver fra Billund Lufthavn til Berlin Tegel Lufthavn.
Flyvetid 1 time, 5min.
www.bll.dk og www.airberlin.de

Bo eksklusivt i Berlin
Hotel Palace Berlin
Budapester Str. 45
10787 Berlin
www.palace.de

Usædvanlig venlig, nærmest hjertelig atmosfære og betjening.
Centralt beliggende, SPA-område. Ideel til den lange weekend med kæresten/konen.

Berlin Welcome Card
Berlin Welcome Card består af en bog med 200 rabattilbud, et bykort og en billet gældende til S-tog, busser og sporvogne. Gyldighed: 48/72 timer/5 dage.
Kan bl.a. købes hos Berlin Tourist Info i Tegel Lufthavn
Se www.visitBerlin.com

Litteratur og kort til rejsen
Turen går til Berlin, Politikens Forlag 2013, Forfatter Henrik Vering.
Kort og godt om Berlin, Politikens Forlag 2015.

Brandenburger Tor for enden af Unter den Linden, er Berlins sidste byport. Efter den historiske aften i 1989, er porten blevet symbol på det forenede Tyskland.
Copyright: Visit Berlin, Foto Wolfgang Scholvien

Stykker af Berlinmuren er bevaret og hele Murens forløb kan ses i vejbelægningen. Eller som her, stiliseret, så det nærmest får karakter af et kunstværk.

Grænseovergangen Check Point Charlie lå i den amerikanske sektor og var flere gange under den kolde krig et højspændt sted.
I dag er stemningen mere end afslappet og McDonald´s har bidt sig fast på begge sider af den gamle sektorgrænse.

Berlinmuren har til alle tider appelleret til satiriske kunstnere. Her er et af de mest kendte, hvor Sovjetunionens leder Leonid Bresjnev giver våde kys til Eric Honecker, leder af DDR. Imens graver folk sig ud under Berlinmuren.

Træt i bentøjet? Eller bare sulten og tørstig? Så er Restaurant Reinhard´s på Kurfürstendamm et godt bud på en oase i bylivet.
Copyright: Visit Berlin, Foto: Thomas Kierok.

Filmmuseum Berlin/Deutsche Kinemathek i Sony Center på Potsdamer Strasse byder på en tidsrejse i filmens verden. Helt tilbage til stumfilmene med danske æggende og forførende Asta Nielsen og ikonet og divaen Marlene Dietrich. Nazitidens dokumentarfilm fra perioden 1933 til 1945 er også med. Særudstilling om Sir Ken Adam og hans dekorationer til blandt andet en stribe James Bond film.

 

Få steder er Berlinmuren bevaret som her ved Schwartzkopfstrasse, hvor der også er et vagttårn.

Publiceret: 03.05.2015.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen