Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

To generationer franske cowboys, Jean-Claude Groul og dattersønnen Benjamin på 4 ½ år.

Camarguens vilde tyre
I Sydfrankrig, nær fæstningsbyen Aigues-Mortes, findes et unikt naturområde. Her går de sorte tyre rundt og venter på deres tur i tyrefægterarenaen. Som de dog slipper fra med livet i behold.

Af Niels-Henrik Jensen

Tyrene bisser rund i det tørre og støvede landskab. De franske cowboys, les gardiens, er ved at få styr på en stor og blandet flok sorte tyre. En støvsky hænger bag efter flokken, der bliver jaget ind i en indhegning. Nu skal dyrene sorteres. Efter måneder på græs i den sydfranske Camargue er de noget vilde og en smule menneskesky. Det er folk fra Manade "Saint-Louis", der er ude med brændejernet. De unge tyrekalve bliver under stor tumult lagt ned; de kæmper bravt til det sidste, og der skal tre mand og en blondine til at holde den første tyrekalv presset ned mod jorden, mens det rødglødende brændejern én gang for alle markerer ejerskabet til tyren. En gardien tager en kniv frem og skærer med et hurtigt snit det ene øre af tyrekalven. Det afskårne øre får drengen Maxima, der dog ikke ser særlig henrykt ud ved den aparte souvenir.

Tyre, heste og flamingoer
Vi er i et fantastisk landskab. Det er dannet af Rhône flodens udløb i Middelhavet, og hele området udgør i alt 140.000 hektar. Camarguen hedder floddeltaet mellem Rhône flodens arme, og det er på flere måder et område fuld af kontraster. Lad os som eksempel bruge det lyslevende billede vi har hele horisonten rundt: Flokke af Camarguens sorte tyre holdt op mod andre flokke af hvide heste.
Deres domæne er de udtørrede områder med græs og stride, sejlivede gevækster, garneret med spredte buske og træer.
Andre dele af Camarguen er domineret af store vådområder. Med små indsøer i det sumpede og marsklignende område, hvor flamingoer, hejrer og andre vadefugle i store flokke fouragerer.
I det fjerne kan vi ane flokkene af flamingoer som en rødlig, lavtliggende sky på egne ben.
Vekselvirkningen mellem Middelhavets salte vand og det ferske vand fra Rhône floden, giver Camarguens dyr og fugle nogle helt usædvanlige livsbetingelser. Det er de stærkt besøgte fuglereservater et godt eksempel på. De er intet mindre end en sand lækkerbisken for ornitologer og andre fugleinteressere.

I Frankrig dræber man da ikke tyre
Men i dag er det tyrene, vi er kommet for at se. På en stor ladvogn er vi, en gruppe turister og andre interesserede, blevet kørt ud i det vilde og uvejsomme terræn nordøst for fæstningsbyen Aigues-Mortes. Helt nøjagtigt har Jean-Claude Groul 160 frit gående tyre på græs, og det er hans opdræt af tyre vi skal høre mere om. Jean-Claude Groul sidder højt til hest og solidt i sadlen. Han siger: - Vi ryttere foretrækker at ride, frem for at gå i skole. Derfor taler jeg ikke engelsk, så I får historien om opdræt af tyrene på fransk.
Han fortæller: - De fleste af mine tyre bliver brugt til tyrefægtning, hvor sæsonen her i Frankrig er fra påske og indtil september. Men i Frankrig dræber vi ikke tyrene, sådan som det sker i Spanien. Mine tyre er tre år gamle, når de første gang kommer i arenaen, og de kan bruges i 10-12 år, før de ender hos slagteren.
- De tyre, der bliver brændemærket i dag er et år gamle, så de får endnu et par år på græs, før de skal i arenaen, slutter Jean-Claude Groul og pifter et par gange i fingrene. Det er signalet til, at der skal gang i det show, som indfangning og brændemærkning af tyrene også er.
Men både de sorte tyre, de hvide heste, som er en særlig race, der er født og opvokset i Camarguen, og de rødbenede flamingoer, er den ægte og uforfalskede vare.


Fakta
Læs om Jean-Claude Grouls tyrefarm og se kørevejledning mm. på hjemmesiden
www.manade-saint-louis.camargue.fr

Oplysninger om Frankrig generelt
Det Franske Turistkontor
Toldbodgade 18
1253 København K
Telefon: 33 11 49 12.
Se hjemmesiden og bestil brochurer på:
www.franceguide.com

"Les gardiens" hedder de franske cowboys, der i Camarguen er ved at indfange en tyrekalv til brændemærkning.

Det ser voldsomt ud, når tyrekalvene bliver brændemærket med det glohede brændejern. Turister på arrangerede udflugter i Camarguen får lov at se på. Mod betaling.

Ingen er nu i tvivl: Tyrekalven tilhører Manade "Saint-Louis", og sådan ser brændemærket ud.

Ulækkert! Maxima har fået tyrekalvens afskårne øre som souvenir. Det bliver skåret af, når brændemærkningen er udført.

De franske cowboys hedder "les gardiens " og deres arbejdsplads er i Camarguen, et marsk- og sumpområde i Rhône-flodens delta.

 
Publiceret: Maj 2007.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen