Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Med en sjældent set og hørt inderlighed lægger Alexander Gergelyfi hele sin musiske sjæl i tolkningen
af Carl Philipp Emanuel Bachs værker på et cembalo, der blev fremstillet i Italien omkring 1720.

På musikalsk rejse med Carl Philipp Emanuel Bach
Tyskland fejrer i år 300 året for komponisten Carl Philipp Emanuel Bachs fødsel. Tag med til Hamborg og Weimar, der med Carl Philipp Emanuel Bach og hans musik som omdrejningspunkt hen over året byder på et overflødighedshorn af musikalske oplevelser.

Af Niels-Henrik Jensen

Sprøde toner strømmer ud fra det næsten 300 år gamle cembalo. Med lukkede øjne kommer man let på en indre rejse til 1700-tallets europæiske residenser for kurfyrster og grever og til de kongeliges slotte. Men vi er på ”Museum für Kunst und Gewerbe” i centrum af Hamborg, hvor en særudstilling hylder komponisten Carl Philipp Emanuel Bach, der blev født for 300 år siden som næstældste søn af Johann Sebastian Bach. Der er højt til loftet og væggene er prydet med farvestrålende gobeliner i den sal, hvor en sand perlerække af barokkens musikinstrumenter står linet op. Klar til at blive brugt. For selv om instrumenterne er museumsstykker, så fungerer de upåklageligt i hænderne på professor Frank Böhmes musikstuderende elever fra ”Hochschule für Musik und Theater Hamburg”. Med en sjældent set og hørt inderlighed lægger Alexander Gergelyfi hele sin musiske sjæl i tolkningen af Carl Philipp Emanuel Bachs værker på det cembalo, der blev fremstillet i Italien omkring 1720.
Carl Philipp Emanuel Bach bliver født den 8. marts 1714 i Weimar. 300 året for hans fødsel fejres mange steder i Tyskland, men de seks byer Hamborg, Berlin, Potsdam, Frankfurt(Oder), Leipzig og Weimar gør ekstra meget ud af fejringen med et særdeles omfattende program med koncerter, udstillinger og andre begivenheder, der hylder fødselaren hen over året. Foruden Hamborg nøjes vi med et besøg i Weimar, og med Carl Philipp Emanuel Bachs musik hængende i ørerne, tager vi med Deutsche Bahns stolthed, de hurtige ICE tog, til Weimar.
Hjemme hos Bach i Weimar
Da Carl Philipp Emanuel Bach bliver født, er faderen Johann Sebastian Bach hoforganist og koncertmester for Hofkapelle. Allerede to dage efter fødslen, altså den 10. marts 1714, bliver han døbt i sognekirken St. Peter og Paul. Han er næppe bevidst om, at det foregår i en kirke med en særdeles berømt altertavle, påbegyndt af Lucas Cranach den Ældre og fuldført af sønnen Lucas den Yngre i 1555. Kirkebogen er udstillet i kirken, opslået på dåbsdagen. En række prominente borgere stod faddere til Carl Philipp Emanuel, blandt andre Georg Philipp Telemann, musikdirektør i Frankfurt am Main.
Carl Philipp Emanuel Bach vokser op i et hjem, hvor musikken altid er til stede, og det er her han får sin første musikalske uddannelse. Barndomshjemmet, som siden hen bliver bolig for andre berømtheder som Franz Liszt, Richard Wagner, Mendelssohn-Bartholdy, Hector Berlioz, Niccolo Paganini og Carl Maria von Weber, ligger ud til Markt med byens nygotiske rådhus fra 1841. Hver dag klokken 17 spiller rådhusets klokkespil med 35 Meissen porcelænsklokker Europahymnen.
Melodien, der anvendes til at symbolisere EU, kommer fra Beethovens niende symfoni, hvor han i 1823 satte musik til Friedrich von Schillers lyriske vers "Ode til glæden" fra 1785.
Hviskende siger Annegrit Görmar fra turistkontoret i Weimar: - ”Når vore japanske turister står her på pladsen og hører klokkespillets ”Ode til glæden”, så græder de, så det sprøjter ud ad øjnene på dem!”. Rækken af åndslivets personligheder med tilknytning til Weimar nærmer sig det uendelige. Foruden de allerede nævnte, så er der blandt andre Goethe og Schiller, der som statuer ser både mægtige og åndfulde ud foran Nationalteatret. Markt er som skabt til store forsamlinger. Det udnyttede Adolf Hitler og hans nazistiske propagandamaskine fuldt ud i 1930-ernes Tyskland. Carl Philipp Emanuel Bachs fødehjem var blevet til Hotel Elephant, og her fik nazisterne tilføjet en balkon, hvorfra Adolf Hitler kunne holde sine taler til borgerne i Weimar. Adolf Hitler er historie, men altanen findes stadig og har nu status af hædersplads for statuer af skiftende personligheder. I foråret 2014 er det den belgiske arkitekt, maler og designer Henry van de Velde, der har hæderspladsen. Hans ideer fik stor indflydelse på Bauhaus-konceptet.
Hjemmekoncert hos familien von Kessel
Weimar ligger i delstaten Thüringen, og sammenslutningen Thüringer-Bachwochen inviterer endnu engang til ”Die lange Nacht der Hausmusik” der indleder den årlige Bach-uge i Thüringen.
Vi besøger familien von Kessel i Erfurt, der består af far, mor og fem børn i alderen fem til fjorten år. Faderen, Silvius von Kessel, er organist og kantor ved domkirken St. Maria i Erfurt og en af initiativtagerne til ”Die lange Nacht der Hausmusik”, hvor mere end 100 familier i år åbner deres private hjem for kendte og ukendte gæster.
Musikken kommer os i møde fra familien von Kessels første sals lejlighed. En ordentlig bunke sko ligger ved indgangsdøren, en endnu større bunke overtøj fylder op i entreen. Der er kun få ståpladser tilbage i den store lejlighed. Vi er nu anslået mellem 75 og 80 mennesker samlet. Her er mange unge familier med børn, og det bliver til et par uforglemmelige timer i selskab med en overflod af ungdommelig musikalitet. Silvius von Kessel er en glad mand: - Jeg er jo en kendt mand i byen, og måske ville mange bare møde op af ren og skær nysgerrighed. Men det er folk med en ægte glæde over musikken, der møder op, og jeg mærker ingen nyfigne blikke.
Aftenens sidste nummer bliver leveret med fynd og klem af den syvårige Leopold Holsten. Scenevant indretter han sig i husets midterste stue, griber mandolinen og spiller skiftevis ind i de tilstødende stuer det meget kontante nummer „Rausschmeißer",(udsmider, red.)
- ”Nej, nej, bliver endelig siddende og tag noget mere snack og vin og hvad I ellers har lyst til, lyder det fra Silvius von Kessel efter en vellykket musikalsk aften.

Fakta
Se det omfattende program for Tysklands fejring af Carl Philipp Emanuel Bach på www.cpebach.de, der løbende opdateres.

Årlig fejring af Bach i delstaten Thüringen, se:
www.thueringer-bachwochen.de

Ny CD på markedet:
Hänssler CLASSIC har i anledning af 300 års fødselsdagen udgivet en CD med musik af Carl Philipp Emanuel Bach. Hæfte om hans musik og hans liv medfølger.
Se www.haenssler-classic.de

Generel information om Tyskland:
Tysk Turist Information
Tlf. 33 43 68 08
www.germany.travel

Forslag til rejselitteratur:
Unterwegs mit Carl Philipp Emanuel Bach, Christine Blanken og Wolfram Ensslin, Lehmanns media, Berlin 2014.
www.lehmanns.de

Turen Går Til Centrale Tyskland, Jytte Flamsholt Christensen, Politikens Forlag 2014.
www.tgt.dk


Rejsen dertil:
Der er gode togforbindelser fra Danmark til Hamborg og videre til Weimar. DSB og DB, Deutsche Bahn, kører ICE tog fra Aarhus til Hamborg. I Syd - og Sønderjylland mulighed for påstigning i Fredericia, Kolding og Padborg.
Togbilletter på dansk:
www.bahn.com

Den syvårige Leopold Holsten giver her på sin mandolin afslutningsnummeret ved hjemmekoncerten hos von-Kessel familien i Erfurt. Trods musikstykkets bombastiske titel „Rausschmeißer",(udsmider, red.) blev ingen smidt ud efter koncerten. Derimod bød værten på både vin og snack.

Hos von-Kessel familien mødte mellem 75 og 80 mennesker op til hjemmekoncerten, der indleder de årlige Thüringer- Bachwochen. Stående bag flyglet Silvius von Kessel, der er organist og kantor ved domkirken St. Maria i Erfurt.

Carl Philipp Emanuel Bach bliver døbt i sognekirken St. Peter og Paul i Weimar, hvor den berømte altertavle blev påbegyndt af Lucas Cranach den Ældre og fuldført af sønnen Lucas den Yngre i 1555.

Sognekirken St. Peter og Paul ligger på Herderplatz i Weimar og hedder i daglig tale blot Herderkirche. Kirken blev opført 1498-1500, og byggestilen er sengotisk.

Carl Philipp Emanuel Bachs fødehjem bliver senere til Hotel Elephant. Det ligger ved Markt, der er som skabt til store forsamlinger. Det udnyttede Adolf Hitler og hans nazistiske propagandamaskine fuldt ud i 1930-ernes Tyskland fra den tilbyggede balkon.

Digterparret Goethe og Schiller er to blandt mange kulturpersonligheder, der er med til at gøre Weimar berømt. Her er statuen med dem foran Deutsches Nationaltheater.

Publiceret: 11.08.2014.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen