Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Historien om den danske krigshelt Anders Lassen lever i bedste velgående på den græske ferieø Leros.
Få den fortalt af Tassos Kanaris, der har indrettet sit eget krigsmuseum i Hotel Elefteria i Plátanos. Her
har han besøg af denne artikels forfatter og får endnu en bog om Anders Lassen til sin samling.

Dansk krigshelt på græsk ferie ø
På den græske ø Leros lever mindet om den danske krigshelt Anders Lassen i bedste velgående. Under 2.verdenskrig kæmpede han sig ind i den britiske krigshistorie, døde i kamp og blev hædret med Viktoria-korset, verdens fornemste tapperhedsmedalje.

Af Niels-Henrik Jensen

Tassos Kanaris har sit eget krigsmuseum i byen Platanos på den græske ø Leros. I en del af underetagen på Hotel Elefteria udstiller han sin enestående samling af effekter og arkivalier fra øens dramatiske krigshistorie. Takket være øens dybe naturhavn i Lakki, hvor italienerne opførte en stor militærbase, havde Leros under 2. verdenskrig stor strategisk betydning. Italienske og tyske militære styrker havde besat de Dodekanesiske øer ud for Tyrkiets kyst – Leros var en af dem.
Med stor entusiasme viser Tassos Kanaris rundt i sit museum. Historien bliver levende og hver eneste genstand føjer en brik til historien om Leros i krig. Vi er omgivet af tyske, italienske, og britiske effekter fra 2. verdenskrig. Soldaternes personlige udrustning i form af hjælme, feltflasker, spader og håndvåben ligger arrangeret efter nationalitet på borde langs væggene. I den tyske afdeling er en felttelefon påtrykt det fonetiske alfabet, hvor L, M, Z og Ö bliver til Ludvig, Martha, Zeppelin og Ödipus. En italiensk nødhjælpskasse har påmalet et stort rødt kors og teksten” ARMADIETTO SANITARIO R. M. MOD. 1934-39. Det britiske signalhorn med regimentsmærke og de britiske styrkers karakteristiske stålhjelm runder billedet af.
Så får vi øjenkontakt med den danske krigshelt Anders Lassen. Vi fanger hans faste og kompromisløse blik på ét af de mange billeder fra fotomontagen om hans liv som britisk soldat på de Dodekanesiske øer. Oftest ses han omgivet af sine mænd fra den legendariske SBS, Special Boat Squadron. Og meget tydeligt stortrives han med jobbet som leder af den kampgruppe, hvis fornemste opgave var at gøre helvedet hedt for de tyske og italienske besættelsesstyrker. Lige som den danske søhelt Peter Tordenskjold evnede Anders Lassen og hans få mænd at optræde som om de var mange flere. Endnu engang lykkedes den taktik, og på et tidspunkt var de overrumplende nålestiksangreb med til at fastholde ikke mindre end tre tyske divisioner, svarende til godt 28.000 mand, i det græske øhav.
Anders Lassens medaljer på Frihedsmuseet i København
Men hvem var den legendariske Anders Lassen egentlig? Danskeren som i levende live blev en legende på den græske øgruppe Dodekaneserne, og som døde i kamp kun 24 år gammel.
Tassos Kanaris kender også den historie og fortæller: Da Danmark blev besat den 9.april 1940 var Anders Lassen ombord på et dansk handelsskib. Han afmønstrede og meldte sig hos de britiske styrker, hvor han fik en militær uddannelse. Hans evner som kommandosoldat bag fjendens linier var helt fantastiske, og kun 21 år gammel blev Anders Lassen udnævnt til officer og modtog sin første medalje, militærkorset.
Efter en hemmelig mission til Vestafrika gik turen tilbage til England hvorfra han deltog i natlige operationer mod de tyske styrker på øerne i den engelske kanal.
Endelig kom han til de græske øer, hvor han sammen med den lokale befolkning indledte sin indædte kamp mod de italienske og tyske tropper. Hans alt for korte liv er fyldt med dramatiske begivenheder, begivenheder som er detaljeret beskrevet i bøgerne ”Anders Lassen-sømand og soldat” og ”Andy – et portræt af danskeren major Anders Lassen.
Anders Lassens medaljer ligger i en montre på Frihedsmuseet i København. Selv ligger han begravet på en britisk militærkirkegård i Valle Raibosola nogle få kilometer syd for den norditalienske by Argenta. Med sin velkendte dødsforagt gik han til angreb på en tysk maskingeværrede, og faldt i kamp den 9. april 1945 i sumpene ved byen Comacchio.


Faktaboks
Tassos Kanaris har sit krigsmuseum i underetagen på Hotel Elefteria, Platanos, 85 400 Leros, Grækenland.
Læs mere om Anders Lassen og hans eventyrlige liv i bøgerne ”Anders Lassen-sømand og soldat”, ny udgave på forlaget MeMeMedia 2002.
Og ” Andy – et portræt af danskeren major Anders Lassen, Mogens Kofod-Hansen, Kbh. 1990.
Tilføjet 25-01-2014: Hæftet ”Operation Albumen” er udgivet af de to medlemmer af Europarådet
Anne E. Jensen og Ole Christensen. Kan rekvireres gratis hos én af dem.

Foran det nu nedbrændte Frihedsmuseet i København står denne buste af Anders Lassen.

Publiceret: 06.07.2003.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen