Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Duften af eksotiske krydderier fylder luften i de snævre gader i Midoun, den næststørste by på Djerba. Bemærk
krydderihandleren med den røde hat, som er den foretrukne hovedbeklædning for mænd på Djerba.

Djerba tager imod med åbne arme
På den tunesiske ferieø Djerba kan danske turister få afprøvet det medbragte krejlertalent. Og møde både hårdtarbejdende kvinder i tæppebranchen og manden, der kender den magiske kamels hemmelighed.

Af Niels-Henrik Jensen

Djerba er Tunesiens sydligste ø og svaret på mange danskeres feriedrømme, når det hjemlige klima slår knuder. Djerba har mange gode kort på hånden: det milde klima, nogle af Middelhavets bedste strande, en usædvanlig venlig og imødekommende befolkning og et sympatisk lavt prisniveau. Læg dertil chancen for gode kulinariske oplevelser fra det tunesiske køkken og rig lejlighed til at afprøve sit medbragte krejlertalent på nogle af Tunesiens bedste handelsfolk. Endelig, så ligger alle herlighederne kun godt tre timers flyvning fra Danmark.
- Det er ligesom garagesalg i Vendsyssel, lyder det begejstret fra to kvinder, som er tæt på at gøre deres livs handel. Sælgeren ruller med øjnene, slår ud med armene og udbryder: ”Jeg er fallit”! Et udbrud, som er det bedste tegn på, at varens rigtige pris måske er fundet efter lange og seje forhandlinger. Den proces, som i mere folkelige vendinger hedder at prutte om prisen. Scenen er et meget lille salgslokale i Midoun, den næststørste by på Djerba, der især er befolket af berbere. Hvad de to kvinder købte? To ”Gucci” armbåndsure for i alt 30 dinarer, ca. 111 kr. Godt gået, når prisen pr. styk begynder ved 130 dinarer og en dygtig handelsmand i Tunesien kaldes en djerbian.
Tunesernes liv i hverdag og fest
Oplevelserne står i kø på et helt fantastisk museum med den lidt støvede titel Guellala Hjemstavnsmuseum. Men tag ikke fejl. Museet byder på en tidsrejse i tunesernes liv i lyst og i nød, det daglige liv og livets festligste højdepunkter. I en række virkelighedstro scenarier er vi med til brudens bryllupsforberedelser, på besøg hos spåkonen og hos den lokale heksedoktor. Sådan må han hedde, når tørrede slanger, flagermus, firben, skildpadder og en rokke indgår i det helbredende varesortiment. Men han kan også lave en kærlighedsblanding, der efter sigende virker. Bliver et drengebarn resultat af giftermålet, så er der udsigt til endnu en fest i familien, nemlig når drengen skal omskæres. Skal man tro scenariets opstilling, så foregik den tidligere med en saks, udført af en barber. Og på et tidspunkt, hvor drengen var blevet tre-fire år gammel. Efter sådan et besøg er man blevet meget klogere på øboernes kultur og levevis. For vore fødder ligger en by med kridhvide huse. Museet ligger på Djerbas højeste punkt, 54 meter over Middelhavet, som ligger glitrende af sol ude i horisonten.
Farvestrålende keramik og håndknyttede tæpper
Nede i Guellala, lige henne om hjørnet, venter et af øens slagnumre, den farvestrålende keramik. Den er turister helt vilde med, og vi må ind og se hvordan pottemageren Nejib Boussetta former leret med sine kreative fingre. Og prøve at aflure ham tricket med den magiske kamel i keramik, som uden problemer lader sig fylde med vand, vin eller andre goder sager. Men som ikke vil slippe så meget som en enkelt dråbe igen. Medmindre man altså lige ved hvordan kamelen skal håndteres. Mystisk!
Til gengæld er der ikke så meget mystik over fremstillingen af de håndknyttede tæpper, som er et andet af de helt store hit, når en god souvenir skal med hjem fra Djerba. Det er ganske enkelt hårdt kvindearbejde. Vi ser det ved besøg på et af de arbejdende værksteder i øens hovedby Houmt-Souk, hvor fire kvinder er bænket foran den store væv. Snakken går livligt, og de er rappe på fingrene. Tusindvis af knuder skal knyttes før dagen er omme. De dyre silketæpper kan have helt op til 250.000 knuder per m2. Kvinderne bærer alle handsker, nogle slidt igennem på det yderste af fingrene. Besøgende gæster inviteres til at slå nogle knuder på det store tæppe.
På første sal byder mændene på sød myntete og fremvisning af tæpper. Her er tæpper i næsten alle størrelser, både de traditionelle berbertæpper vævet af bomuld og tæpper vævet af silke. Pakket rigtig sammen kan mange af dem snildt tages med som håndbagage. Fortæller sælgeren og skænker mere myntete.
Feriedagene på Djerba er også en god chance for at smage på det tunesiske køkken, som byder på store kulinariske oplevelser. Spørg dig for og find et godt spisested, der gør i lokale retter.
Gå frisk til sagen og prøv dig frem med den stribe af små retter, som tilbydes med en aperitif. Egentlig er de bare en appetitvækker før forretten, hovedretten og desserten. Men de giver en god fornemmelse for, hvad der venter. Og hvilke retter, man skal vælge blandt de mange fristende muligheder.

Fakta
Rejsen dertil

Bravo Tours flyver til Djerba fra Billund Lufthavn og Københavns Lufthavn i Kastrup.
www.bravotours.dk
www.bll.dk
www.cph.dk

Kend din ø
Djerba er med sine 514 km2 på størrelse med Falster. Den er Tunesiens sydligste ø, forbundet til fastlandet med en dæmning fra den romerske tid. Også færgefart til - og fra Djerba.
Bravo Tours udflugtsprogram omfatter både Djerba og fastlandet, bl.a. med en to dages ørkensafari. Godt informationsmateriale letter vejen for ture på egen hånd.

Valuta
Den tunesiske møntfod hedder dinar og millimes, svarende til kroner og ører.
Den tunesiske valuta er en lukket valuta, som hverken må indføres eller udføres. Al veksling sker således i Tunesien. Medio marts 2013 koster 1 dinar ca. 3,70 kr.

Litteratur
Turen Går Til Tunesien, Rikke Hostrup Haugbølle, Politikens Forlag A/S, 2011.
12. udgave, 1.oplag.
www.tgt.dk

Nejib Boussetta er pottemager i keramikbyen Guellala. Han behersker sit fag og tryller med den våde ler for øjnene af butikkens gæster. Giv ham et par minutter, og han har drejet endnu en lerkrukke.

Guellala Hjemstavnsmuseum er et særdeles levende museum, der viser tunesernes daglige liv og livets festligste højdepunkter. Her i den udendørs afdeling er en dromedar trækkraften, når kornet skal tærskes.

Håndknyttede tæpper er et af de helt store hit, når en god souvenir skal med hjem fra Djerba. Tæppefremstilling er hårdt kvindearbejde, der bl.a. kan opleves i de arbejdende værksteder i Houmt-Souk, hvor fire kvinder er bænket foran den store væv.

Et af scenarierne på Guellala Hjemstavnsmuseum viser et drengebarn, der skal omskæres. Tidligere blev den udført af en barber, der brugte en saks til formålet. I vore dage udføres omskæringen på et hospital.

Publiceret: 08.06.2013.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen