Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

I den Sydfranske by Palavas les Flots ligger Albert Dubouts museum. Mest af alt ligner museet
en ridderborg og bag de tykke mure er et sandt skatkammer af fornøjelige plakater og tegninger.

Medicin til lattermusklen
Franske medicinalfirmaer brugte også tegneren Albert Dubouts satiriske streg, når nye lægemidler skulle markedsføres. Postkort med tegning og tekst blev sendt ud til landets læger med godt nyt mod halsbrand, blodstyrtning og gigt.

Af Niels-Henrik Jensen

Den franske tegner Albert Dubout er højt elsket for sine satiriske tegninger. Stilmæssigt er hans streg på mange måder det franske svar på vores Storm P. Allerede i sine første tegninger, der blev publiceret i forskellige franske blade i 1923, blev læserne præsenteret for et af hans uopslidelige temaer; den storbarmede og hovne kone, der terroriserer sin magre mand af en tøffelhelt.
Den storbarmede kone og tøffelhelten møder vi også i et forholdsvis ukendt hjørne af Albert Dubouts kunstneriske virke. Et hjørne, som er milevidt fra hans øvrige tegninger og plakater til blandt andet film af Marcel Pagnol og bogudgivelser af Miguel de Cervantes, Edgar Allan Poe, og Alexandre Dumas.
Medicininformation lyder jo temmelig klinisk. Men selv tørre fakta om nye medicinske præparater kan fortælles i en satirisk og galgenhumoristisk streg, sendt som postkort til franske læger. For enhver kan jo se, at den styrtblødende bokser har brug for akut hjælp. Det kan han få med CEPEVIT K., fortælles det på kortets bagside. Og ganske vist er det måske en god ide at ringe efter brandvæsenet i tilfælde af halsbrand, men bedre endnu med en omgang PHOSPHALUGEL, kan vi læse på dette korts bagside. Endelig, så er det slemt, når gigten plager så meget, at patientens krop slår en krølle. Han vil have godt af præparatet HISTA, gerne som injektion, forklarer teksten om dette præparat, som blandt modtagerne havde Mr le Docteur Maurice BRUNEL, 108, rue de Rennes, Paris(6).


Fakta
Albert Dubout (1905-1976) har sit eget museum i den Sydfranske by Palavas les Flots. Besøg det og kom i godt humør. Smil og grin og nyd de festlige og fornøjelig plakater og tegninger, som tager franskmændene lige på kornet. Butik med et godt udvalg af plakater, bøger og postkort med værker fra kunstnerens hånd. Museet ligger på en ø og ligner mest af alt en ridderborg. Tjek åbningstider og entreer på hjemmesiden www.palavaslesflots.com, se "sport & culture".

Den blodtud har hårdt brug for akut hjælp. Oplysning om det rette præparat findes på bagsiden af kortet med Albert Dubouts satiriske streg.

Den gigt er slem! Både mand og stok har slået en krølle. Men kvinden har også hørt om det ny præparat HISTA, så måske er der lindring på vej.

 

For en sikkerheds skyld er der ringet efter brandvæsenet. Men der må være andre måder at slukke en halsbrand på. Ét af Albert Dubouts yndlingstemaer, den storbarmede kvinde, har brug for hurtig udrykning med den rette medicin.

 
Publiceret: 22.07.2011  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen