Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   
 

Mødet med byen Sainte-Mère-Église i Nordmandiet er lidt chokerende. Ned fra tårnet på byens kirke hænger en tro kopi af den amerikansk faldskærmssoldat John Steel, fanget i sin udfoldede faldskærm.

Faldskærmssoldat fanget af kirketårn
Sainte-Mère-Église var den første franske by, der blev befriet af de allierede på D-dagen den 6. juni 1944. Én af befrierne, den amerikanske faldskærmssoldat John Steele, blev siden verdensberømt for sin uheldige entre på kamppladsen.

Af Niels-Henrik Jensen

Den amerikanske faldskærmssoldat John Steele regnede næppe med en særlig plads i historien, da han sprang ud fra et C-47 Dakota fly over den nordfranske by Sainte-Mère-Église. De allieredes invasion af Normandiet var begyndt natten mellem den 5. og 6. juni 1944, og sammen med tusindvis af andre faldskærmssoldater sprang han ud i luftrummet over det tysk besatte Frankrig.
Sværme af faldskærmsjægere fra den amerikanske "101st Airborne Division" og "82nd Airborne Division" dalede ned mod Sainte-Mère-Église, der som den første franske by blev befriet fra den tyske besættelsesmagt. I første omgang dog uden John Steels hjælp, for hans faldskærm blev fanget af et fremspring på byens kirke - og der hang han så hjælpeløs. Ganske vist med det store overblik over kamphandlingerne i byens centrum, men også som et let mål for fjendtlige projektiler. Men han slap med skrækken, og efter to timer blev han reddet af den tyske soldat Rudolf May, der opholdt sig i kirketårnet. Scenen med faldskærmssoldaten John Steel genfindes i filmen " Den længste dag ", der i al sin gru og heroisme viser de allieredes invasion, der med kodeordet "Operation Overlord" blev én af de største militære operationer i nyere tid.
Besøger du Sainte-Mère-Église i dag, så hænger der stadig en fuldt udrustet amerikansk faldskærmssoldat ned fra taget på byens kirke. Og selv om der er en mannequindukke bag tøjet, så gør opstillingen et stærkt indtryk på mange af byens turister. Dog ikke værre end, at kameraerne kommer frem og John Steel bliver foreviget som en af de mere berømte aktører fra invasionen. For det er jo ham, mannequindukken skal forestille.
Kirken i Sainte-Mère-Église er sandsynligvis også den eneste i verden, hvor en af dens farvestrålende glasruder har faldskærmssoldater som motiv.
Ved første øjekast kan Sainte-Mère-Église godt have en snert af turistfælde, for byens plads i invasionshistorien får alt hvad den kan trække i souvenirbutikkerne. Men: MUSÉE AIRBORNE, der ligger over for kirken, får lige så mange stjerner som en femstjernet general har på skuldrene. Museet er yderst professionelt opbygget og fortæller hvordan D-dagen blev oplevet i baglandet til invasionsstrandene UTAH og OMAHA.
Et nyere foto af faldskærmssoldaten John Steel på genbesøg i Sainte-Mère-Église mangler heller ikke. Han døde den 16. maj 1969.

Fakta
MUSÉE AIRBORNE
14, rue Eisenhower
50480 Sainte-Mère-Église
Frankrig

Sådan finder du vej:
Sainte-Mère-Église ligger ved RN 13 mellem Cherbourg og Bayeux.
Se mere på museets hjemmeside www.musee-airborne.com

En af de farvestrålende glasruder i kirken i Sainte-Mère-Église har de amerikanske faldskærmssoldater ankomst til byen som motiv.

I 1947 blev der rejst et stort antal kilometersten langs de veje som de amerikanske styrker fulgte ind i Frankrig i 1944. 0-kilometerstenen står foran rådhuset i Sainte-Mère-Église, den viste er placeret på MUSÉE AIRBORNE overfor kirken.

Publiceret: Maj 2010.

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen