Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Hallig Hooge er et sandt tilløbsstykke for især en-dages besøgende, og på et år bliver det til 90.000 gæster. Biler er ikke velkomne på Hallig Hooge, og de fleste gæster lejer da også en cykel, tager en tur på gåben eller en rundtur med Hooger Pferdebus og dens to hestekræfter.

Frisiske fristelser på stribe
Jörn Sternhagen er Föhrs poetiske kok, der har højtlæsning af egne digte på menuen. De talende gravsten beretter om fordums hvalfangere, og museet har værker fra berømte skagensmaleres hånd på væggene. På Amrum jagter turister og andet godtfolk ”de fem små” og på Hallig Hooge kan vi se, hvor fornemt en strandet dansk konge overnattede.

Af Niels-Henrik Jensen

I den tyske del af Vadehavet ligger de tre nordfrisiske øer Föhr, Amrum og Hallig Hooge. Med en masse fællestræk i kultur og historie, men også med hver sin identitet og forførende charme. Vores odysse begynder på Föhr, hos det omsorgsfulde værtspar Claudia og Jörn Sternhagen, hvis stråtækte idyl af et landsted med en frodig og tankefuld have garneret med kunstneriske finurligheder, er langtidsholdbare minder fra gode dage på Föhr. Et af højdepunkterne hos Claudia og Jörn Sternhagen i deres Sternhagens Landhaus indtræffer den onsdag aften, hvor der bydes på en tre-retters menu med indlagte hyldestdigte til den gode mad, sådan i bedste Slam-Poetry-stil, som Jörn formulerer det. Og sådan gik det til, at suppen med gulerod og ingefær, fiskesymfonien i fillodej og den fransk inspirerede Crème Brûlée, fik gode poetiske ord med på vejen. På tavlen, hvor dagens menu annonceres, er der endnu en ret: Glæden! Og glæden ved at være gæst på Sternhagens Landhaus får endnu et løft. Omgivet af gode venner og vi gæster kaster Jörn Sternhagen sig nu ud i en forrygende oplæsning af egne digte, inspireret af hans eftertænksomme tilgang til livet. Mimik og kropssprog leder tanken hen på en skuespillers optræden.

De talende gravsten

De talende gravsten fortæller historien om de mange søfolk fra Föhr, der i fortiden bemandede de store hvalfangerskibe. Nogle af søfolkene vandt hæder, ære og rigdom som kaptajner, såkaldte kommandører, og sporene efter deres rigdom ses stadig på Föhr, blandt andet i form af kostbart bohave og hjembragte skatte. Den mest berømte af alle de Nordfrisiske kommandører var Matthias Petersen (1632-1706) fra Föhr, der på grund af sin dygtighed og held fik tilnavnet ”Den lykkelige Matthias”. Allerede som 20-årig blev han kommandør på et af de større hvalfangerskibe og fangede ikke færre end 373 hvaler. Hans gravsten står på kirkegården ved St. Laurentii-Kirche, hvor Ralf Brodersen giver liv til de mange fortællinger om fordums kommandører og viser stenen med to stærke symboler tilknyttet ”Den lykkelige Matthias”, lykkens gudinde og en hval. Kniber det med at forstå gravstenens tekst, skyldes det måske, at den som den eneste af kommandørernes gravsten er skrevet på latin!

I gedernes rige

Ziegenhof Matzen er navnet på den familiedrevne gedefarm i Oevenum. Lev Matzen samler flokken af besøgende og viser rund i blandt andet gårdens stalde, hvor gederne stikker hovedet ud mellem indhegningens tremmer og er i klappehøjde for selv de mindste børn. Gederne er helt vilde med at blive håndfodret med gulerødder og friske totter af hø. I gedefarmens forretning, er det Nora Matzen der forklarer om gedemælkens vej fra yver til velsmagende oste, lavet på farmens eget osteri. På rejser rundt i den store verden har jeg smagt på lidt af hvert. Så hvorfor ikke tage imod hendes tilbud om en smagsprøve på dagens nymalkede mælk? Den har lige været en tur i køleskabet, så mælken er både frisk og kølig med en pikant smag af; ja, det må så blive ged! Nora Matzen byder også på smagsprøver fra osteproduktionen, og det giver resultat. Mange oste bliver langet over disken til dagens gæster.

Kunstmuseets grænseløse samling

Dr. Christiane Morsbach har en overraskelse i ærmet, da hun viser rundt i samlingen på Museum Kunst der Westküste i Alkersum: - Se bare her, siger hun, og slår ud med armene. Vi har også de berømte skagensmalere på væggene! Og dér på væggen, i en imponerende guldramme, trækker tre stovte skagensfiskere en båd langs stranden. Maleriet er lavet af Peder Severin Krøyer i 1885 og er et af de i alt 650 værker af højeste karat i museets samling. Museet blev stiftet i 2009 af fabrikant og professor Frederik Paulsen og samlingen rummer værker fra de fire nordsøstater Norge, Danmark, Tyskland og Holland i tidsrummet fra 1830 til 1930. Skiftende udstillinger vender igen og igen tilbage til det evigt aktuelle tema ”hav og kyst”. Et yderst seværdigt museum, hvor tekster til de udstille værker også er på dansk, det samme gælder museets brochurer.

Amrum byder på driverliv og jagten på ”de fem små”.

Naboøen Amrum byder på imponerende sandstrande med højt til himlen, livgivende og saltmættede briser fra havet garneret med mågeskrig og driverliv i strandkurvene. Efter et par dage på Amrum begynder jeg at tro på turistfolkenes slogan ”Amrum-lille ø med stor frihed” Midt i maj måned er det småt med badende, men nogle strandkurve er befolket af godt påklædte folk, som nyder en medbragt frokost. Som for eksempel det ældre ægtepar, der har slået sig ned i udsigtsplatformens eneste strandkurv. Vi er på stranden ved Norddorf, hvor et stort skilt har følgende vejledning til folk med og uden tøj på og til folk, der tager hunden med til stranden. FKK (Freikörperkultur), det er stranden for nøgenbaderne, er til venstre, tekstilbadestranden lige frem og hundestranden til højre. Fra stranden ved Norddorf kan man komme på vadehavsvandring. Tag med på en organiseret tur og mød ”de fem små”, en venlig hilsen til safarifolkets evige talen om savannens Big Five. Når tidevandet blotlægger havbunden, går jagten ind på ”de fem små”, som er hjertemuslingen, havsneglen, nordsørejen, strandkrabben og havormen. Det kan være livsfarligt at bevæge sig ud i vadehavet uden folk, der har godt kendskab til de lokale tidevandsforhold. Men professionelle guider tilbyder arrangerede ture, også ad havbunden til den nærliggende Föhr! Vi dumpede lige ned i de Nordfrisiske lammedage, der løber over et par sommermåneder. En sand folkefest med fåreklipperne i aktion, hvor rebslager Karl Erik Brodersen fortæller om det gamle håndværk, og hvor årets nykårede lammedronning, som i 2016 hedder Nele Christine Kahl, fik hilst på rigtig mange af de fremmødte.

Da Hallig Hooge fik sin Königspesel

Med Amrums markante fyrtårn agterude, er kursen sat mod Hallig Hooge. Her tager Erco Jacobsen imod ved færgen, og i hans meget miljøvenlige, eldrevne bil, begynder fortællingen om livet på en ø, som er en særlig slags ø, nemlig en hallig. – En hallig er en ø, som kun er beskyttet af et sommerdige, og derfor i perioder med høje vandstande og stormfloder kan blive overskyllet, fortæller Erco Jacobsen. Derfor bygges husene på de højtliggende, menneskeskabte warfter. På Hanswarf ligger Sturmflutkino, hvor en kortfilm viser naturens voldsomme kræfter. Landskabet er godt fyldt op med græssende får og køer. Men de bliver alle sendt ind til fastlandet, når efterårsstormene nærmer sig, lyder det fra Erco Jacobsen, der selv er fåreavler. Og tilbage er vi 100 fastboende, inklusive de syv elever i halligens skole. Hallig Hooge er et sandt tilløbsstykke for især en-dages besøgende, 90.000 gæster bliver det til på et år. Biler er ikke velkomne på Hallig Hooge, og de fleste gæster lejer da også en cykel, tager en tur på gåben eller en rundtur med Hooger Pferdebus og dens to hestekræfter.

Kongeligt besøg

Selv en konge må sande, at naturens kræfter kan være uovervindelige. Således også den danske konge Frederik VI, der i juli måned 1825 besøgte Hallig Hooge. For med egne øjne ville han se de forfærdelige ødelæggelser, som en stormflod tidligere på året havde forårsaget på halligen. Kongen ankom med sit følge den 2. juli fra den nærliggende ø Pellworm og skulle efter nogle timers ophold rejse videre. Men en kraftig storm fra nordvest satte endnu en gang de lave områder på Hallig Hooge under vand, og kongen og hans følge kunne ikke komme af sted som planlagt. Det smukkeste hus på Hallig Hooge blev udset som overnatningssted for Frederik VI. For en enkelt nat flyttede kongen ind hos enken Stienke A. B. Hansen på Hanswarf. Kongen overnattede i alkoven i husets fineste stue, på frisisk kaldet en Pesel. Og de omgivelser var og er i sandhed en konge værdig. Husets Pesel blev i 1760 indrettet af kaptajn Tade Hans Bandiks, hvis forfædre også havde været kaptajner. Fra alverdens lande havde de hjembragt det kostbare bohave, der pryder Peselen, de øvrige stuer i huset og køkkenet. Og ikke at forglemme de blåhvide kakler med bibelske motiver fra Delft i Nederlandene, som væggene er beklædt med. I vore dage er det gamle kaptajnshus en af de helt store attraktioner på Hallig Hooge, der efter kong Frederik VI besøg naturligvis hedder Königspesel.

Fakta

Rejsen dertil:

Dagebüll ligger 33 kilometer syd for sønderjyske Tønder.

Fra havnen i Dagebüll sejler der bilfærge til Wyk på Föhr.

Fra Wyk på Föhr sejler der bilfærge til Wittdün på Amrum.

Fra Wittdün på Amrum bilfærge og passagerskib til Hallig Hooge.

Se sejlplaner og priser, også på dansk, på denne side www.faehre.de

FÖHR

Sternhagens Landhaus

Buurnstrat 49, D-25938 Oevenum/Föhr
www.sternhagenslandhaus.de

Museum Kunst der Westküste
Hauptstrasse 7, D-25938 Alkersum/Föhr.
www.mkdw.de
Udstillingen „In Skagens Licht“, Von P.S.Krøyer bis Joakim Eskildsen, vises fra den 5. marts 2017 til den 18. juni 2017.

Tip til gode indkøb
Om torsdagen er der marked ved Fredsegen (Friedens Eiche) i Oevenum. Egetræet er plantet til minde om afslutningen på den fransk-tyske krig i 1871, og er et godt pejlemærke til den ugentlige markedsdag. Her er både loppemarked, boder med at frugt og grønt, hjemmelavede marmelader og lammeskind i lange baner.

Turistinformation, se www.föhr.de

AMRUM

Overnatning på Amrum:
Romantik Hotel Hüttmann, Ual Saarepswai 2-6, D-25946 Norddorf-Amrum.
Centralt beliggende i Amrums nordligste by.

Turistinformation, se www.amrum.de, også på dansk.

HALLIG HOOGE

Turistinformation, se www.hooge.de, også på dansk.

Glæden ved at være gæst på Sternhagens Landhaus får endnu et løft, når Jörn Sternhagen, omgivet af gode venner og husets gæster, kaster sig ud i en forrygende oplæsning af egne digte, inspireret af hans eftertænksomme tilgang til livet.

Mødet med det omsorgsfulde værtspar Claudia og Jörn Sternhagen, er langtidsholdbare minder fra gode dage på Sternhagens Landhaus på Föhr.

De talende gravsten fortæller historien om de mange søfolk fra Föhr, der i fortiden bemandede de store hvalfangerskibe. Her forklarer Ralf Brodersen teksten på gravstenen for ”Den lykkelige Matthias”, der fangede ikke færre end 373 hvaler i karrieren som kommandør.

På den familiedrevne gedefarm Ziegenhof Matzen, er gederne i klappehøjde for selv de mindste børn. Gederne er helt vilde med at blive håndfodret med gulerødder og friske totter af hø.

I butikken på Ziegenhof Matzen, er det Nora Matzen, der forklarer om gedemælkens vej fra yver til velsmagende oste, lavet på farmens eget osteri. Nora Matzen byder også på smagsprøver fra osteproduktionen, og det giver resultat. Her er par af de oste, der bliver langet over disken til dagens gæster.

Dr. Christiane Morsbach har en overraskelse i ærmet, da hun viser rundt i samlingen på Museum Kunst der Westküste i Alkersum: - Se bare her, siger hun, og slår ud med armene. Vi har også de berømte skagensmalere på væggene! Maleriet med de tre stovte skagensfiskere er malet af P.S. Krøyer i 1885.

Fyrtårnet på Amrum er øens vartegn og et af de højeste på den tyske Nordsøkyst. Det blev taget i brug i 1875. Om sommeren er der om formiddagen adgang til fyrtårnets balkon, hvorfra hele øen kan ses i fugleperspektiv.

Amrum byder på imponerende sandstrande med højt til himlen, livgivende og saltmættede briser fra havet garneret med mågeskrig og driverliv i strandkurvene. Som det ældre ægtepar her, der nyder en medbragt frokost.

De Nordfrisiske lammedage, der løber over et par sommermåneder, er en sand folkefest, hvor rebslager Karl Erik Brodersen deltager og fortæller om det gamle håndværk.

Mange stormfloder har i tidens løb hærget Hallig Hooge. Her er en af halligens fastboende, Erco Jacobsen, ved stormflodssøjlen ved Kirchwarf, hvor årstal og vandstand er markeret for nogle af de mest omfattende stormfloder.

Da den danske konge Frederik VI besøgte Hallig Hooge i juli måned 1825 forhindrede en kraftig storm hans afrejse. Han overnattede i alkoven i denne fine stue, på frisisk kaldet en Pesel, indrettet af kaptajn Tade Hans Bandiks i 1760. Siden kongens besøg har stuen heddet Königspesel. Her viser husets beboer Claus Demgenski rund i de royale gemakker.

 
Publiceret: 04.02.2017  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen