Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

De kridhvide strande er et af de største aktiver for Fuerteventura. Sandet er kommet som en gave fra
Sahara-ørknen hundrede kilometer borte. I baggrunden Isla de los Lobos, "Sæløen".

I sol og blæst – Fuerteventura er bedst
Solen, blæsten og de kridhvide strande er det største aktiv for den kanariske ø Fuerteventura. Men den lokale befolkning, det kanariske køkken og øens dramatiske natur tæller også på plussiden.

Af Niels-Henrik Jensen

"Laudrup, Laudrup", udbryder Diego Valbuena Gomes spontant. Med fødderne spiller han fodbold, uden bold forstås. Han er en festlig fyr med egen frisørsalon i Corralejo, og han har spottet min danske t-shirt. "Peter Schmeichel", siger en mand, der sidder i ventestolen. Og så er der bare dømt fodboldsnak på højeste plan.
Diego er vild med Real Madrid. Med ét smider han kam og saks, tager sin mobiltelefon frem og viser stolt et billede fra Real Madrids indmarch til en kamp, hvor han selv var med på første række. "Det var stort," siger han, og løfter begge arme op over hovedet. Tænk, så meget fodboldsnak og en spansk klipning for bare 6 euro.

Frisørsalonen ligger få hundrede meter fra promenaden langs kysten og havnen i Corralejo, der er mange turisters foretrukne tilholdssted. Der promeneres på livet løs, og når sulten, tørsten og trætheden overmander én, så er der altid en bar eller en restaurant indenfor rækkevidde. Vil man lidt tættere på lokalbefolkningen og deres hverdag, så er det blot at opsøge området omkring den store legeplads ved Plaza de los Ninõs.
Når mørket falder på er tiden inde til at lytte efter levende musik og rappe dansetrin. Og spotte de mange opslag ved barerne i området. Det kan give store musikalske oplevelser i selskab med kvarterets beboere. Sådan som det skete på "El Cortijo Vinos" i Calle la Milagrosa en lørdag aften med forrygende og lidenskabelig flamenco dans ved Anna Villacampa.

I blæstens og solens paradis
Bølgerne hamrer ind mod den otte kilometer lange sandstrand tæt på Corralejo. De har hvide skumtoppe. Vinden er i det rigtige hjørne og surfere og dragesurfere rider med på de vilde atlanterhavsbølger. I forrygende fart suser de rutinerede dragesurfere op og ned langs kysten.Fuerteventura lever op til sit ry som øen med de stærke vinde. På stranden holder de badende og soldyrkerne til, i den bynære del af stranden ynder mange at solbade i de menneskeskabte indhegninger af lavasten. Indhegningerne ligner nærmest overdimensionerede fuglereder. Men der er mennesker i rederne – og ofte har de ikke en trævl på kroppen. Naturismen dyrkes både indenfor og udenfor rederne. Til orientering for ligesindede. Og til advarsel for sarte sjæle.

Og så gik der ged i den
Landskabet på Fuerteventura er en storslået oplevelse. Og takket være et finmasket net af gode veje kan det opleves på nærmeste hold. En gammel talemåde siger, at der er koldt på toppen. Det er der også på udsigtspunktet Mirador Morre Velosa, som vi ankommer til tidligt på formiddagen. Vi har ramt en af øens få regnvejrsdage, men det spolerer ikke udsigten ud over det betagende landskab, der undervejs skifter mellem golde, forstenede landskaber og frodiggrønne bjergsider.
Der er flere geder end fastboende indbyggere på Fuerteventura. Og ganske vist er det turismen, som er øens indtægtskilde nummer ét, men salget af gedeoste får også kasseapparaterne til at ringe ganske flittigt. Kvaliteten af Fuerteventuras gedeoste er så god, at oste fra øen i 2009 vandt titlen som verdens bedste. På Pepes gedefarm får vore smagsløg noget at arbejde med. I farmens butik byder Eustaquio og Isabel på smagsprøver af oste lavet af mælk fra deres 300 geder. Foruden de gode smagsoplevelser er det spændende at se, hvordan en supermoderne landbrugsbedrift fungerer. Og som en kontrast til den, fortidens mange redskaber, inventar og genstande fra flere generationers levet liv på farmen.
Som et kuriosum præsenteres vi for dromedaren Sahari, hvis forfædre puklede som trækdyr og bærere af alle former for varer i fortidens landbrug.

Casa Santa Maria – kunsthåndværkets hus
- Jeg har arbejdet med kunsthåndværk her på Casa Santa Maria i 40 år, siger Júana M. Peña Garcia, efter lidt tællen på fingrene. Vi har mødt hinanden før. Jeg kan huske hende, har fotograferet hende tidligere. Dengang, for 14 år siden, sad hun også og brodere på en stor dug. - Det tager 15 dage at lave en dug som den hér, fortæller Júana, og tager brillerne af. Både øjne og fingre kan godt bruge en pause i det krævende arbejde.
Hun peger på en mindre dug, som er færdig. – Sådan en størrelse kræver kun fem dages arbejde, og en serviet kan jeg klare på en enkelt dag, slutter hun.
Kvinden ved siden af hende fletter hatte, andre steder i huset bliver der vævet og i pottemagerværkstedet får leret liv og bliver til potter, vaser og fade.
Alle de frembragte herligheder kan købes i kunsthåndværkernes butik, og mange besøgende forlader Casa Santa Maria med et gedigent stykke kunsthåndværk.


Fakta
Artiklens forfatter rejste med Falk Lauritsen Rejser, der har Fuerteventura i både vinter- og sommerprogrammet. Rejsen fandt sted primo december 2010. Boede på Hotel Atlantis Dunapark i Corralejo.

Falk Lauritsen Rejser har et omfattende udflugtsprogram med dansktalende guider. Gratis byvandring i Corralejo efter det traditionelle informationsmøde. "Forunderlige Fuerteventura" er titlen på en daglang tur i bus det meste af øen rundt. Pris for voksne 30 euro, børn kommer med for den halve pris.
Begge arrangementer kan varmt anbefales som en god introduktion til den bynære ferie i Corralejo og som inspiration til udforskning af Fuerteventura på egen hånd i lejet bil eller med de offentlige busser.
Flyafgange fra Billund Lufthavn og Københavns Lufthavn i Kastrup. Flyvetid ca. 5 timer.

Fuerteventura
Fuerteventura er den næststørste af De Kanariske Øer og er spansk område. Øen har 152 strande hvis fine sand er båret af vinden over Atlanterhavet fra Sahara-ørknen 100 kilometer borte på det afrikanske fastland. Fuerteventura lokker med 3.000 solskinstimer om året, en næsten konstant dagtemperatur på 25 grader og kun en halv snes dage årligt med dagsregn.

Se hjemmesiderne
Falk Lauritsen Rejser: www.falklauritsen.dk
Billund Lufthavn: www.bll.dk
Københavns Lufthavn i Kastrup: www.cph.dk

Casa Santa Maria
Casa Santa Maria har arbejdende værksteder, hvor der laves traditionelt kunsthåndværk fra Fuerteventura.
Også biografsal med projektionsshow om fascinationen ved Fuerteventura.
I bodegaen smagsprøver på lokalt producerede vine og gedeoste.

Spis med de lokale
Man kan sagtens overleve på turistføde. Enten menukortet er inspireret af det kinesiske, det tyske, det italienske eller det britiske køkken.
Men prøv at spise som de lokale. En af mine favoritter er:
"Café La Plaza", Calle la Milagrosa, Corralejo.
En aften valgte jeg tre forskellige slags tapas: Papas arrugadas, små ny kartofler med skræl, dyppelse mojo canario. Gambas al ajillo, som er rejer i hvidløg, serveret rygende varm. Grillede sardiner, møre med sprødt skind. Drikkevarer: Et glas tør hvidvin, en flaske vand og en café solo, stærk espresso kaffe.
Samlet pris 17.50 euro, svarende til ca. kr.130,00.

Surfere og dragesurfere har kronede dage i den friske blæst ud for Fuerteventura. Vor mand på billedet har lært kunsten at dragesurfe, og nybegyndere kan lære det på en af Fuerteventuras mange skoler for surfere og dragesurfere.

Soldyrkerne på den otte kilometer lange strand ved Corralejo kan finde læ for blæsten i de menneskeskabte indhegninger af lavasten. I baggrunden Isla de los Lobos, "Sæløen".

Soldyrkerne på den otte kilometer lange strand ved Corralejo kan finde læ for blæsten i de menneskeskabte indhegninger af lavasten. I baggrunden Isla de los Lobos, "Sæløen".

Soldyrkerne på den otte kilometer lange strand ved Corralejo kan finde læ for blæsten i de menneskeskabte indhegninger af lavasten.

Júana M. Peña Garcia har arbejdet med kunsthåndværk i 40 år på Casa Santa Marie. Det tager 15 dage at lave en dug af den størrelse hun broderer på lige nu.

Fra udsigtspunktet Mirador Morre Velosa er der en formidabel udsigt ud over Fuerteventuras betagende og dramatiske landskaber. Kontrasten er stor mellem øens golde, forstenede landskaber og frodiggrønne bjergsider.

Diego Valbuena Gomes er en festlig fyr. Ved Plaza de los Ninõs i Corralejo har han sin frisørsalon og for blot 6 euro kan en mand blive klippet og få en gang underholdende fodboldsnak på højt plan.

Gedeostene fra Fuerteventura er i verdensklasse og vandt VM i 2009. På Pepes gedefarm kan besøgende smage på herlighederne. Her er det Eustaquio og Isabel der byder på smagsprøver af oste lavet af mælk fra deres 300 geder.

Publiceret: December 2010.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen