Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Et par velvoksne hvalkæber for enden af landgangsbroen udgør den imponerende byport til Qeqertarsuaq, Godhavn.
Allerede i 1600-tallet var det lille grønlandske samfund kendt blandt europæiske hvalfangere. Den historie og mange
_
andre fortælles i byens museum for enden af landgangsbroen.
__________________________________________

Hvalkæber byder velkommen til Qeqertarsuaq, Godhavn
Europæiske hvalfangere var de første, der opdagede Qeqertarsuaq, Godhavn, i Diskobugten. I vore dage er det krydstogtskibenes passagerer, der i byen får fast Grønlandsk grund under fødderne. Med udsigt til hvaler, nærkontakt med en unik natur og et smugkik ind i forskernes verden.

Niels-Henrik Jensen

Diskobugten er blevet et sandt tilløbsstykke for turister på krydstogt i Grønland. Qeqertarsuaq, Godhavn, er en af de byer, som de fleste krydstogtskibe aflægger et besøg. Således også Hurtigrutens skib MS Fram, der flere gange i sommersæsonen lader ankeret gå i byens naturskabte havn, der ligger i læ af høje, mørke fjelde af basalt. Skibets passagerer bliver landsat ved byens imponerende byport, et par velvoksne hvalkæber anbragt for enden af landgangsbroen. Og så er der allerede taget hul på byens historie. For det var mængden af hvaler i Diskobugten, der allerede i 1600-tallet gjorde det lille grønlandske samfund kendt blandt europæiske hvalfangere. Her var det muligt at fange blandt andet grønlandshval, pukkelhval, vågehval og finhval. Også i vore dage er det bedste sted at spejde efter hvaler den lille høj et par kilometer fra Qeqertarsuaq, Godhavn, kaldet " Udkiggen". Og der er fortsat hvaler i farvandet.
Et godt og hurtigt overblik over Qeqertarsuaq, Godhavns, historie fås bedst på museet for enden af landgangsbroen. Det er altid åbent for besøg, når der er krydstogtskibe i havn, og er man heldig, så er det Karl Tobiassen, der tager imod og viser rundt på det lille museum. Bygningen i kolonistil har en fortid som lægebolig og fungerede indtil 1950 som embedsbolig for landshøvdingen over Nordgrønland. Karl Tobiassen er en gudbenådet fortæller og er selv et stykke levende grønlandshistorie. Fortællingen om den gamle fangerkultur, kolonitiden og den ny tids Grønland, der sidste år gik fra hjemmestyre til selvstyre, kan Karl Tobiassen på fingrene.
Arktisk Station - på museum og i virkeligheden
Museet har en permanent udstilling om den nærliggende Arktisk Station. Fortidens videnskabelige instrumenter og optegnelser er også kommet på museum, og sammen med de meget fortællende plancher er de en god introduktion til et besøg på Arktisk Station. Den har i mere end 100 år været en forpost i den arktiske forskning. Arktisk Station blev grundlagt af botanikeren og sønderjyden Morten Pedersen Porsild i 1906; i 1953 blev forskningsstationen overtaget af Københavns Universitet.
For passagererne ombord på M/S Fram er besøget i Qeqertarsuaq, Godhavn, en velkommen anledning til at få fast grønlandsk jord under fødderne. Enten man nu vil spejde efter hvaler fra "Udkiggen", gå på opdagelse i byen med den meget særprægede, ottekantede kirke med tilnavnet "Vorherres Blækhus" eller vil i nærkontakt med et stykke unikt grønlandsk natur. Det sidste opleves bedst på den helt store vandretur over Røde Elv til Blæsedalen. Vejen går forbi Arktisk Station, hvor det ikke mindst er de klimatiske forandringer i Grønland, der følges intenst. Fordi de klimatiske ændringer i netop Grønland, er et godt pejlemærke for den globale klimaændring.
På Arktisk Station kan du tage temperaturen på den nyeste forskning. Forskerne viser gerne rundt og fortæller om deres igangværende projekter. Men grupper er mest velkomne efter aftale. Solister kan jo prøve at invitere sig selv indenfor i varmen. Det gjorde denne artikels forfatter- og mødte kun venlighed.


Fakta
Arktisk Station

www.arktiskstation.ku.dk

Jubilæumsskrift
Nedennævnte pragtværk er udgivet i forbindelse med Arktisk Stations 100 års jubilæum:
Arktisk Station, 1906-2006, udgivet af Arktisk Station, Københavns Universitet, forlaget Rhodos 2006.

Rejsen dertil
Rejsen til Qeqertarsuaq, Godhavn, blev foretaget med Hurtigrutens ekspeditionsskib MS Fram. Arrangør: DSB Rejsebureau, telefon 33 53 00 35. Hjemmeside: www.dsbrejsebureau.dk, se under Krydstogter/Hurtigruten.

Den ottekantede kirke i Qeqertarsuaq, Godhavn, hører til de mere særprægede af slagsen. Den har da også fået tilnavnet "Vorherres Blækhus".

Karl Tobiassen er en gudbenådet fortæller på museet i Qeqertarsuaq, Godhavn. Han er selv et stykke levende grønlandshistorie og kan historien om den gamle fangerkultur, kolonitiden og den ny tids Grønland, der sidste år gik fra hjemmestyre til selvstyre. Her er han blandt videnskabelige instrumenter fra udstillingen om Arktisk Station.

Arktisk Station i Qeqertarsuaq, Godhavn, drives som feltstation af Det Naturvidenskabelig Fakultet på Københavns Universitet. Stationen er et vigtigt led i naturvidenskabelige undersøgelser af bl.a. arktisk botanik, zoologi, geografi og geologi.

Majestætiske isbjerge ud for Arktisk Station i Qeqertarsuaq, Godhavn. Stationen ligger på sydkysten af øen Disko, ud til Davis Strædet.

Morten Pedersen Porsild grundlagde Arktisk Station i 1906. Han blev født i Glibstrup, St. Andst Sogn i 1872 og studerede botanik ved Københavns Universitet. Magister i 1900.
Foto: Morten Pedersen Porsild, 1917. Kilde: Arktisk Station.

Om skilt på museet i Qeqertarsuaq, Godhavn:Handelsmonopolet KGH, Den Kongelige Grønlandske Handel, blev oprettet af den danske stat i 1774. Blev i 1986 overtaget af Hjemmestyret og videreført som KNI, Kalaallit Niuerfiat.

Hurtigrutens ekspeditionsskib MS Fram bruger også den velbeskyttede naturhavn i Qeqertarsuaq, Godhavn, som ankerplads, når skibets gæster besøger øen Disko i Diskobugten. Bemærk det høje, mørke fjeld af basalt, der vidner om fortidens vulkanske aktiviteter.

Publiceret: 01.05.2010.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen