Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

I en sky af ild, røg og damp er endnu en Ariane-5 løfteraket på vej mod himlen over Kourou i Fransk Guyana. Flere
end halvdelen af verdens kommunikationssatellitter er sendt i kredsløb fra det europæiske rumfartscenter i Kourou.

Rumfartscenter midt i junglen
I Kourou i Fransk Guyana ligger det europæiske rumfartscenter. Fra Frankrigs oversøiske departement i det tropiske Sydamerika tæt ved ækvator, er flere end halvdelen af verdens kommunikationssatellitter blevet sendt i kredsløb omkring jorden.

Niels-Henrik Jensen

En dyb koncentration griber alle i kontrolcentret. Ikke færre end 90 personer, hver med sit speciale, er på plads bag metertykke vægge og lofter af beton. Om få minutter begynder den ultimative nedtællingen for endnu en Ariane-5 løfteraket. Med næsen i sky står løfteraketten i ensom majestæt på sin affyringsrampe tre kilometer borte fra de folk, der om lidt ekspederer den op i atmosfæren over Fransk Guyana. Ombord har løfteraketten to kommunikationssatellitter, der begge skal sendes ind i et geostationært kredsløb.
Det europæiske rumfartscenter i Fransk Guyana ligger i Kourou. Her kan den fantastiske historie om europæisk rumfarts formåen opleves live fra første parket på dage med opsendelse af den legendariske Ariane-5 løfteraket. Et af de første synlige tegn på, at højteknologien har indtaget Fransk Guyana ses på en bakketop på vejen mellem departementets hovedstad Cayenne og Kourou. Det er en sporingsstation, hvis tre meget store parabolantenner kan drejes i alle retninger og følge de affyrede løfteraketter fra det øjeblik, de i et spektakulært inferno af ild, røg og damp letter fra affyringsrampen.
Nu sker det snart!

Fra byggesæt til færdig løfteraket
Lad os bruge ventetiden på et tilbageblik: Ariane-5 løfteraketterne ankommer til rumfartscentret i Kourou som et samlesæt, groft sagt. De enkelte dele til løfteraketten sejlet fra Le Havre i Frankrig med en af centrets egne særligt indrettede både, MN TOUCAN eller MN COLIBRI. Sejlturen er beregnet til at vare 12 dage. Fra ankomsthavnen i Kourou transporteres raketdelene til den bygning, hvor den endelige samling og klargøring af løfteraketten finder sted. I mellemtiden er satellitterne ankommet med fly til Cayenne og kørt til klargøringsbygningen. Samling og klargøring af løfteraketten tager halvanden måned.
Et døgn før opsendelsen køres den klargjorte løfteraket på et dobbelt jernbanespor de få hundrede meter frem til affyringsrampen.

Løfteraket i røg og damp
Spændingen stiger. Også for de 250 særligt indbudte, der skal følge opsendelsen fra VIP-rummet i kontrolcentret.
På kontrolrummets store elektroniske oversigtstavle viser grønne felter status på de mange funktioner, der skal tjekkes forud for affyringen. Grå felter markerer det, der mangler at blive gjort.
Et efter et bliver de grå felter grønne.
- Attention, lyder det over alle højttalere i kontrolcentret. I åndeløs spænding følges nedtællingen fra ti til nul. Mange munde tæller stille med. Ti sekunder er lang tid. Men så skifter billedet på videoskærmene over fra løfteraketten i fuld størrelse til fokus på de flammer, der nu vælter ud af løfterakettens nederste del. I en infernalsk larm løfter raketten sig ud af en kæmpestor sky af røg og damp, sidstnævnte forårsaget af de 1,2 mio. liter vand, der i affyringsøjeblikket sprøjtes ud over affyringsrampen som beskyttelse mod de 3900 grader varme flammer fra udstødningen.
Ariane-5 slipper jorden og går opad i et elegant drej ud over Atlanterhavet. Endnu en vellykket opsendelse af en Ariane-5 løfteraket er en realitet. Klapsalver og jublende stemmer fylder kontrolrummet og VIP-rummet.
Succeshistorierne står i kø på rumfartscentret i Kourou. Flere end halvdelen af verdens kommunikationssatellitter er bragt i kredsløb fra Kourou. Den 20. maj 2011 blev nummer 58 i rækken af Ariana-5 løfteraketter affyret med succes. Ombord var to satellitter, der blev sendt ud i et geostationært kredsløb. De får snart selskab af endnu en flok satellitter opsendt fra Kourou.

En berygtet straffekoloni
Frankrig er ubetinget Europas førende rumfartsnation. Det skyldes ikke mindst den tidligere præsident Charles de Gaulle, der i sin regeringstid varmt støttede det franske program for erobring af rummet. I 1961 blev det franske rumagentur CNES, Centre National d'Etudes Spatiales, grundlagt, og det blev begyndelsen til en europæisk rumfartssucces med base i Fransk Guyana.
Fransk Guyana har en fortid som berygtet straffekoloni, og på et tidspunkt var der lokale kræfter, der arbejdede for en løsrivelse af det oversøiske departement fra moderlandet. Men etableringen af det europæiske rumfartscenter i 1968 fik al tale om løsrivelse til at forstumme. For rumfartscentret tilstedeværelse betyder befolkningstilvækst af europæere og tilførsel af økonomiske resurser.
Fransk Guyana er ideel for opsendelse af løfteraketter af flere årsager: Den nære beliggenhed tæt på ækvator betyder større nyttelast for en given løfteraket. Beliggenheden ud til Atlanterhavet giver mulighed for affyring af løfteraketter i både østlig og vestlig retning. Endelig, så er tropiske storme og jordskælv nærmest ikke-eksisterende i området.

Fakta
Fransk Guyana

Fransk Guyana ligger i det nordøstlige hjørne af Sydamerika, ud til Atlanterhavet og med Brasilien og Surinam som naboer.
Fransk Guyanas areal er på 83.533 kvadratkilometer, knap dobbelt så stort som Danmarks 43.094 kvadratkilometer.
Antal indbyggere er 195.500.
Fransk Guyana er et oversøisk fransk departement. Departementet har nummer 973, det ses bl.a. på bilernes nummerplader. Valutaen er selvsagt euro. Fransk Guyana er repræsenteret i Nationalforsamlingen i Paris med to medlemmer.
Tidsforskellen mellem Frankrig og Fransk Guyana er på fire timer ved normaltid. Når klokken er 12.00 i Cayenne er den 16.00 i Paris.

Tre gange Guyana
På gamle atlas findes betegnelsen Britisk Guyana, Hollandsk Guyana og Fransk Guyana. Det var da også de nationer, som i 1700-og 1800-tallet lå i strid om disse landområder, godt sekunderet af Portugal. I vore dage hedder Britisk Guyana blot Guyana, Hollandsk Guyana hedder Surinam og Fransk Guyana har beholdt sit navn og er fortsat en del af Frankrig. I modsætning til de to øvrige, der er blevet selvstændige nationer.

Rumfartscentret i Kourou
Rumfartscentret dækker et areal på i alt 650 kvadratkilometer. På kun 40 år er indbyggertallet i Kourou vokset fra 600 til 20.000, takket være tilstedeværelsen af det europæiske rumfartscenter.

Se raketaffyringerne live på internettet
Se affyring af løfteraketterne og det forberedende arbejde live på www.videocorner.tv
Samme sted tilmelding for modtagelse af e-mail forud for affyring af løfteraketter.
Besøg på rumfartscentret begynder på rumfartsmuseet. Husk passet for registrering.
Tilmelding, forespørgsel, via e-mail: visites.csg@wanadoo.fr

Geostationær satellit
En satellit placeret i den geostationære bane befinder sig 36.000 kilometer over ækvator, hvor omløbstiden for en satellit er et døgn. Set fra jorden, vil satellitten derfor stå stille over samme punk på jorden.

Rejsen dertil:
Air France flyver fra Paris til Cayenne i Fransk Guyana.
Billetpriser tur/retur fra 500 euro på særlige afgange.
www.airfrance.dk

Vaccinationer
Der kræves vaccination mod gul feber for indrejse i Fransk Guyana.

Flere oplysninger, kort og brochuremateriale om Fransk Guyana hos:
ATOUT FRANCE - Frankrigs Turistråd
Toldbodgade 18
1253 København K
Tlf. 33 43 33 22
www.franceguide.com

I en sky af ild, røg og damp er endnu en Ariane-5 løfteraket på vej mod himlen over Kourou i Fransk Guyana. Flere end halvdelen af verdens kommunikationssatellitter er sendt i kredsløb fra det europæiske rumfartscenter i Kourou.

Kontrasterne er store i Fransk Guyana i Sydamerika. Omgivet af tropisk regnskov kan man følge opsendelsen af løfteraketter fra det europæiske rumfartscenter i Kourou, som blev oprettet af ESA, European Space Agency, i 1968.

Hvordan bliver vejret i morgen? Kan vi sende endnu en Ariane-5 løfteraket af sted? Svaret får kontrolcentret på det europæiske rumfartscenter fra dets stærkt bevogtede meteorologiske center.

Det meste af Fransk Guyana er dækket af tropisk regnskov. Frodigheden er allestedsnærværende i Frankrigs oversøiske departement tæt på ækvator i det tropiske Sydamerika.

Fredag er markedsdag i Cayenne, hovedbyen i Fransk Guyana. Fra morgenstunden er der trængsel
i boderne af købelystne kunder, hvor udbuddet af frugt, grøntsager og krydderier er imponerende.


Foto: Atout France og Niels-Henrik Jensen

Publiceret: 10.04.2010.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen