Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Marcelo Montesino er tobaksbonde i Pinar del Río, den frodige provins vest for Cubas hoved-
stad Havana. Her er han i gang med at hænge årets høst af tobaksblade til tørre i laden.
______

Høj cigarføring i Cuba
Cubas tidligere leder Fidel Castro og revolutionshelten Che Guevara røg gerne en god havanneser.
Tobakken til de verdensberømte cigarer kommer fra provinsen Pinar del Rio. Og bybilledet i Havana afslører, at der stadig er cubanere, der sætter pris på en god cigar.

Af Niels-Henrik Jensen

Marcelo Montesino er tobaksbonde i Pinar del Río, provinsen vest for Cubas hovedstad Havana.
På det familieejede landbrug dyrker han på fire tønder land de tobaksplanter, hvis blade efter høst, tørring og lagring omslutter cigarer af den fineste slags. Blandt andet på ét af ikonerne blandt de berømte havannesere, Cohiba.
Marcelo Montesinos landbrug i dansk husmandsstørrelse ligger omgivet af bløde, afrundede og grønne bjerge. Den frodige jord er verdens bedste til dyrkning af tobak. Mens Marcelo løfter op i en tobaksplantes nederste, saftspændte blade fortæller han: - "På mine fire tønder land høster jeg årligt to ton tobak. Sæsonen går fra november til april og jeg har tre mænd til at hjælpe med i marken og fire kvinder til at hjælpe med forarbejdningen af tobaksbladene".
Tobaksdyrkning kræver stor viden for at få det perfekte resultat. Derfor giver staten lov til, at dyrkningen foregår på små familiebrug. Men det er en embedsmand, der kommer med frøene til tobaksplanterne. Og det er den cubanske stat, der fastsætter værdien af årets høst hos Marcelo og de andre tobaksbønder i Pinar del Rio.

Fidel Castro gjorde det. Revolutionshelten Che Guevara gjorde det. Ja, selv vi andre tidligere inkarnerede rygere fik lyst til at gøre det igen: Tænde en håndrullet cigar i verdensklasse. Indsnuse og nyde duften af en god cigar. Der er nok at vælge imellem: Bolivar, San Christóbal de La Habana, Partagás, Cohiba og Montecristo. Blot for at nævne nogle få i den lange række af berømte havannesere.
Bybilledet i Havana afslører, at lysten til en god cigar lever i bedste velgående. Ganske vist er der cubanere, som poserer med store cigarer til ære for turisternes kameraer. Og som kræver en dollar i modelhonorar, når billedet ER taget. Men cigarrygerne har fortsat kronede dage i Havana.

Fakta
Kom tæt på cubanernes hverdag med Stjernegaard Rejser, der har et omfattende program for rejser i Cuba. Dansk rejseleder bosiddende i Havana.
Stjernegaard Rejser
2800 Kgs. Lyngby.
www.stjernegaard-rejser.dk

- Når vi høster tobaksplanterne, tager vi de nederste blade først, fortæller Marcelo Montesino, der er tobaksbonde i Pinar del Río, den frodige provins vest for Cubas hovedstad Havana.

Cigarrulning kræver ferme fingre. Og myten om, at cubanske cigarer bliver rullet på indersiden af et kvindelår dementeres hermed.

- Har du set min fine cigar, siger denne herlige cubaner og gør klar til fotografering. Et knips senere har manden tjent en dollar.

Honnør for revolutionen og for den gode cigar.

Der kommer aldrig ild i cigaren. Men kvinden på billedet er en af de mest fotograferede i Havana og scorer en pæn dagløn hos byens turister. Det koster en dollar at fotografere hende.

En flosset cigar er svær at få ild på - men det lykkedes til sidst.

En håndværker i Havana slapper af med en god cigar.

Revolutionshelten Che Guevara nød gerne en god havanneser. Her i en talepause på et arbejdermøde.

Latinamerikas største frihedshelt, venezuelaneren Simón Bolívar,
har lagt navn til en af Cubas berømte havannesere.__________

Publiceret: 12.08.2011.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen