Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

- Det var hér vi holdt lyttevagt efter nødsignaler fra vores hemmelige agenter i marken, fortæller David White.
Og der er hverken antydning af barmfagre blondiner eller duft af lak og læder i hans ende af agenternes livline.

James Bonds mand på ambassaden
David White har arbejdet som radiooperatør på britiske ambassader verden over. Var der hemmelige agenter i marken, lyttede han også efter deres nødsignaler efter et sindrigt system. Nu er diplomatiets radioudstyr kommet på museum og kan opleves med David White som en alvidende fortæller.

Af Niels-Henrik Jensen

- Efter 35 år i Hendes Majestæts tjeneste smed jeg uniformen, fortæller David White. Men mentalt har han stadig uniformen på og har travlt som aldrig før. I årtier var hans arbejdsplads radiorummet på britiske ambassader i store dele af verden. Der var åben døgnet rundt for kommunikation mellem ambassaderne og udenrigstjenesten, MI6, hjemme i Storbritannien. Og der var et par ekstraopgaver, når ambassaden lå et sted, hvor briterne havde hemmelige agenter i marken, forsynet med kortbølgeradio til kommunikation med netop den derværende ambassade.
David White taler dæmpet. Og bygger langsomt fortællingen op efter opskriften: det bedste til sidst!
Vi er på Bletchley Park, briternes nationale kodecenter nordvest for London, hvis medarbejdere er kendte for at kunne holde på en hemmelighed. Men i disse år afsløres fortidens hemmeligheder i stribevis. De har nået sidste udløbsdato.
David White holder til i den bygning, der rummer historien om diplomatiets radiotjeneste. Han gør en stor og rundhåndet bevægelse 360 grader rundt i lokalet. En højttaler sender svage, krypterede morsesignaler ud i rummet. Stemningen er mættet af fortidens globale og kolde krige. De tændte kontrollamper på det omfangsrige tekniske udstyr signaler klar, parat og kom så bare i gang! Og det gør David White så: - Sådan så radiorummet ud på enhver britisk ambassade i perioden 1962-1993, fortæller han og tilføjer: - Vi står midt i det eneste radiorum, der er bevaret for eftertiden, komplet med alt det udstyr, som jeg kender fra mine mange arbejdsår på ambassaderne. David White skruer lidt op for lydstyrken, finjusterer modtagefrekvensen og forklarer med stor indlevelse om retningsantenner, hvordan de hemmelige meddelelser blev krypteret eller kodet, som det også hedder. De tekniske termer fyger som en ørkenstorm i luften. Mand og radioudstyr går i ét, de kender hinanden, den gamle Piccolo-station fra RACAL og den nu pensionerede radiooperatør.

Det er ikke barmfagre blondiner eller duften af lak og læder fra en specialudgave af James Bonds Aston Martin, der får os til at standse op. Men det er tæt på. Og luk nu bare op for kendingsmelodien til den lange række af film med James Bond som agent 007 med licens til at dræbe i tjenesten! Tænker jeg. Men den slags billige trick falder de ikke for hér i krydsfeltet mellem liv og død for agenter på hemmelig mission. – Det var hér vi holdt lyttevagt efter nødsignaler fra agenter i marken, fortæller David White i et fortroligt stemmeleje, tæt på det hemmelighedsfulde. Han tager plads ved radioudstyret. Morsenøglen får et par kærlige tryk, sådan bare af gammel vane.
- Vi lyttede efter nødsignaler fra vore agenter efter et sindrigt system, forklarer David White, og peger på skemaet med frekvenser og tidsperioder og beskrivelser af signalprocedurer. Bag lås og slå i en glasmontre ligger den hemmelige agents radiogrej. Pænt, kompakt og med megen snilde puttet i en diskret håndkuffert. Det her kunne være de virkelighedstro kulisser til endnu en film om den kolde krig.
Fantasien blomstrer voldsomt op i selskab med David White. Hvad vil han mon gøre, hvis en hemmelig agent lige nu melder sig med et nødopkald? En agent, så hemmelig, at han slet ikke har opdaget, at den kolde krig er afgået ved døden. Svaret gemmer sig måske i de signaler, der som en tordenkile presser sig ud gennem højttaleren.


Fakta
Bletchley Park
Milton Keynes MK3 6EB
England.
www.bletchleypark.org.uk

Se udstillingen ”Diplomatic Wireless” i HUT 1 på Bletchley Park.
OBS! Kun åben i weekenden.
Bletchley Parks hjemmeside er fyldt med inspiration til et daglangt besøg.
Bil og GPS
Sker ankomst i bil, så vær opmærksom på, at der på GPS’en skal indtastes Sherwood Drive, Bletchley. IKKE postnummeret.

I årtier var David Whites arbejdsplads radiorummet på britiske ambassader i store dele af verden. Der var åben døgnet rundt for kommunikation mellem ambassaderne og udenrigstjenesten, MI6, hjemme i Storbritannien. På Bletchley Park er fortiden bevaret, og David Whites færdes hjemmevant i den.

Bletchley Park nordvest for London var i årtier briternes hemmelige, nationale kodecenter. Medarbejdere var kendte for at kunne holde på en hemmelighed. Men i disse år afsløres fortidens hemmeligheder i stribevis. De har nået sidste udløbsdato.

Publiceret: 03.02.2014.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen