Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   


Slot med museum og slotspark med kultur

Fem tip til besøg i Karlsruhe

Den nazistiske kampsang ”Die Fahne hoch” vælter ud af højttalerne på øverste etage på Badisches Landesmuseum i Karlsruhe. Sangen er, som alt andet vraggods fra Tyskland nazistiske fortid, egentlig forbudt ved lov. Men der er en mening med galskaben. På museets udstilling må sangen godt synges, så gæsterne konfronteres med nazitiden og al dens uvæsen.
”Det må aldrig ske igen”, lød det fra efterkrigstiden tyske politikere, der skulle transformere Adolf Hitlers 1000-års rige til et nyt og demokratisk Tyskland. Demokratiets vogter hedder Forfatningsdomstolen, den ligger som nærmeste nabo til slottet i Karlsruhe, og har eksisteret som institution siden 1951.
Karlsruhe ligger i delstaten Baden-Württemberg, har ca. 300.000 indbyggere og er en livlig by med mange unge studerende. Her er fem nedslagspunkter for besøgende, som er interesseret i kultur, teknik, musik og teater. En perlerække af aktive museer stiller den kulturelle sult, bl.a. Staatliche Kunshalle Karlsruhe, Museum beim Mark og ZKM – Zentrum für Kunst und Medientechnologie. Er man mere til opera, teater og ballet, så foregår det på Badisches Staatstheater.

Slot med museum og slotspark med kultur
Slottet i Karlsruhe blev grundlagt af markgreve Karl Wilhelm von Baden-Durlach i 1715. I dag rummer slottet det meget seværdige Badisches Landesmuseum. Haveanlægget foran slottet har netop gennemgået en større forvandling og i den bagvedliggende slotspark folder kulturen sig ud med teater, film, koncerter og festivaler med bl.a. det gode øl i centrum. Med slotsparkens egen 2,5 km lange, smalsporede jernbane, kommer man let rundt i alle hjørner af parken.

Den farvestrålende fabrik
Farvestrålende værker i keramik fylder de lyse udstillingslokaler på keramikfabrikken Majolika. Der er altid gæster i lokalerne, det er i hvert tilfælde det førstehåndsindtryk man får som besøgende. Indtil det afsløres, at mindst tre af gæsterne er skulpturer fremstillet i fabrikkens værksteder. Siden 1901 er der her blevet fremstillet skulpturer, vaser, fade, krukker, friser til store omfattende udsmykningsarbejder og meget, meget mere. Sidstnævnte kan opleves i fabrikkens museum, som er en forrygende lystrejse i keramikkens historie, sådan som den har udfoldet sig på Majolika i over 100 år. Jugendstilens formsprog er massivt tilsted. Det samme er de mange kvindefigur, der bl.a. ses som nymfer ved fontæner og i selskab med fabeldyr. Vi er tæt på Schwarzwald, der er berømt for sine udskårne kukure. Og hvorfor ikke lave et kukur i keramik? Det gjorde de så på Majolika, hvor Hans Thoma fra 1904-1923 lavede en serie unikke urskiver.

Havnerundfart, rock, jazz og dans på Rhinen
Dans for de unge på 30, Rock og Soul, Jazz Brunch og havnerundfart. MS Karlsruhe inviterer til livsglæde og feststemning og store oplevelser for alle årgange på Tysklands længste vandvej. Der er udsigt til Sydtysk råhygge, fest og farver og lys i alle lamper, når MS Karlsruhe med indtil 600 passagerer stævner ud fra den bynære Rheinhafen. Havnen ligger godt beskyttet bag et imponerende anlæg af porte, der kan sænkes, når vandstanden i Vater Rhein stiger faretruende. Trafikken på Rhinen er en oplevelse i sig selv med pramme, tankbåde, turbåde og lystsejlere på fart ad den 1234 kilometer lange vandvej, der udspringer i Schweiz og har sit udløb i Holland.
Der er mange udflugtsmuligheder med MS Karlsruhe. En af dem går til den gamle domkirke- og kejserby Speyer, der lokker med store seværdigheder, fest i den gamle bydel og et julemarked med en helt særlig atmosfære.

En grøn oase for alle
Botanisk Have er Karlsruhes grønne oase. Her er man omgivet af 400-500 forskellige plantearter, træer og buske fra hele verden, statuer og rislende fontæner. På en heldig dag er der udsigt til legende egern. Haven er elsket af byens borgere og mange bruger den flittigt, måske så flittigt, at man har gjort sig fortjent til en omgang kaffe og kage i havens restaurant. Den byder på servering under drivhusenes gamle smedejernskonstruktioner fra 1870, smukt udstyret med gudeskønne karyatider, der er som sprunget lige ud af den græske mytologi. Vi er populært sat i den grevelige families lysthave, og selv om afstanden til slottet er kort, så blev passagen overdækket i landgreve Karl Friedrichs regeringstid. Han ville også i regnvejr kunne besøge sine pragtfulde orangerier og drivhuse.
Botanisk Have blev grundlagt i 1808 og ved 200 års jubilæet i 2008 kunne havens leder Thomas Huber se tilbage på to markante botaniske begivenheder fra dengang: En agave fra drivhuset stod i fuldt flor og det samme gjorde en Dahlia. Efterkommere af de gamle planter lever og har det godt i Botanisk Have. Og 200 års jubilæet blev fejret med en storblomstrende udstilling af Dahliaer.

Den skræmmende fortid
Tysklands nazistiske fortid er skræmmende, og den fik sin egen udstilling på Badisches Landesmuseum. Velkomstbilledet er en fotostat fra Berlin årgang 1932 med folk, der marcherer under Weimar republikkens demokratiske fane og medlemmer af Adolf Hitlers nazistiske stormtropper.
Et tryk på en knap, og vi er midt i datidens gadekampe i Berlin, hvor den ene fløj synger ”Internationale” og den anden fløj ”Die Fahne hoch”. Sidstnævnte kaldes også Horst Wessel sangen og blev af nazisterne i 1933 ophøjet til den tyske nationalsang nummer to.
En stor dynge lommeure ligger i en montre. ”Urene er uanbringelige” står der i følgebrevet fra en af områdets Gauleitere. Et opslag med køreplanen til Auschwitz fortæller lakonisk, hvor ejermændene er havnet. Samme sted endte de mange romaer, jøder, homoseksuelle og politiske modstandere, som er afbildet i udstillingen.
Alle tyskere skulle have en VW. Men de skulle også have en radio, så de kunne lytte til propagandaminister Joseph Göbbels. Den er her også, en Volksempfänger model VE 301. Modelbetegnelsen henviser til datoen for Hitlers magtovertagelse den 30. januar 1933.

Fra våbenfabrik til avanceret kunst og medieteknologi
Man tager en gammel våben- og ammunitionsfabrik fra 1918. River produktionsudstyret ud af den fine, gamle bygning, opført i nyklassicistisk stil og fylder efterfølgende bygningen med alt det nyeste, tekniske udstyr fra medieverdenen. Sådan opstod ZKM – Zentrum für Kunst und Medientechnologie i 1997. Målet var at skabe verdens første museum for interaktiv kunst.
Scenen blev sat til alle former for samspil mellem kunstens og medieverdenens aktører. Den tekniske udvikling løber hurtigt, men de følger godt med på ZKM. På programmet for den kommende tid er bl.a. en festival for elektronisk musik, IMATRONIC og 3-D festivalen BEYOND.
Og ”Manfred Mohrs algoritmer, 1963 til nu” er overskriften for en udstilling om en verden uden computere, som vi næppe kan forestille os.
Der er sket meget på ZKM siden den første publikumsophidsende installation med direkte fjernsyn fra herretoilettet til indgangsdøren ved kvindernes toilet blev installeret!

Fakta
Karlsruhe i den tyske delstat Baden-Württemberg er ofte i mediernes søgelys. Det skyldes ikke mindst, at byen er hjemsted for den tyske forfatningsdomstol, Bundesverfassungsgericht. Domstolen blev etableret som institution i 1951 og kaldes ofte for det tyske demokratis vagthund, placeret i passende afstand fra magtens centrum i Berlin.
Det er domstolens opgave at beskytte forfatningen og den enkelte tyske borger.
I tiden løb har den forbudt antidemokratiske partier. I nyere tid har tusindvis af borgere indbragt klager over den tyske regerings økonomiske redningspakker til Grækenland.

Nej til nazismen
I dagens Tyskland er alle nazistiske symboler forbudt ved lov. Det er f.eks. ikke muligt at købe Adolf Hitlers bog ”Mein Kampf”, hagekorset må ikke vises og Horst Wessel sangen må ikke afsynges. Ethvert tilløb til fejring af nazi koryfæernes mærkedage bliver standset i opløbet.

Turist i Karlsruhe
www.karlsruhe-tourismus.de

www.majolika-karlsruhe.com

Rejsen dertil
Der er gode togforbindelser fra Danmark til Karlsruhe.
DSB og DB, Deutsche Bahn, kører ICE tog fra Aarhus H til Hamborg H. Mulighed for påstigning i Fredericia, Kolding og Padborg. I Hamborg skiftes til ICE mod Zürich HB.

Togbilletter på dansk:
www.bahn.com

I bil til Karlsruhe
Fra Padborg til Karlsruhe er der ca. 800 km.

Publiceret: 21.09.2013.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen