Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Vi venter på skib. Et fragtskib er på vej gennem Korintherkanalen. Når det har passeret
broen med udsprings platformen, er Eddis Vicikas endelig klar til sit første elastikspring.

Kys Korintherkanalen
Elastikspringerne har fået deres egen platform under en af broerne over Korintherkanalen. Før de kaster sig ud i det frie fald mod vandspejlet 78 meter nede, skal de lige huske at tjekke, om der er skibe på vej gennem den snævre kanal.

Af Niels-Henrik Jensen

Eddis Vicikas har længe drømt om at kysse vandet i Korintherkanalen. Han bor i Megara, tæt ved den 6,3 kilometer lange Korintherkanal, der med et dybt snit skiller halvøen Peloponnés fra det græske fastland. Masser af gange er han kørt forbi skiltet hos ZULUBUNGY, der lokker med et 78 meter langt hovedspring i kanalen. I dag skal det være. Dagen er udnævnt til store elastikspringerdag.
Da jeg ser Eddis Vicikas første gang har han et kraftigt seletøj på. Han hænger med hovedet nedad i et tykt tov, der er fastgjort til en kraftig krog i loftet i baglokalet hos ZULUBUNGY. Et frit fald på omkring en meter bremses af et voldsomt ryk, og seletøjet bliver om muligt endnu mere kropsnært. Han laver faldøvelser, en obligatorisk træning forud for det store svimlende spring.
Jeg følges med Eddis Vicikas, hans venner og springinstruktørerne ud til platformen, der er monteret på en service - gangbro under broen for fodgængere. En grøn løber er rullet ud mellem kontorbygningen og den, skulle det vise sig, noget gyngende gangbro.
Vennerne fotograferer på livet løs og sørger også for, at der bliver noget til hjemmevideoen.
Jeg skal tage billeder til denne artikel, og har også fået seletøj på samt en sikkerhedsline med en karabinhage i hver ende. En til seletøjet og en til en krog på platformen. - Bare skidtet holder, tænker jeg, da jeg står som manden på risten 78 meter over vandspejlet. Fra platformen kan vi se begge indsejlinger til Korintherkanalen, som har ensrettet trafik. Et fragtskib er på vej igennem kanalen, trukket af en slæbebåd. Den skal vi lige have forbi. Ventetiden bruges på at få Eddis Vicikas gjort klar til spring. Det elastiske tov gøres fast til seletøjet. Der er noget urgammelt rituelt over hele sceneriet. Og det selvvalgte spring er da også noget af en manddomsprøve.
Som en fugl, der første gang skal forlade reden, står Eddis Vicikas på den yderste kant. Han breder armene ud til siden, vipper let på fødderne og springer så ud som flyvende Eddis.
Det giver et ryk i min sele, da han hopper, men jeg bliver stående på platformen og ser hans dybe fald, mærker suget i maven og tænker: godt det ikke er mig.
Eddis Vicikas får sit kys. Så godt og vel endda, for hele tre gange er han nede og kysse vandspejlet, takket være det elastiske tov.
Platformens elektriske spil starter med en svag summen. Dagens helt bliver hejst op, og får fast grund under fødderne. Og en heltemodtagelse af vennerne. Eddis Vicikas, han er bare våd, stolt og ser meget sej ud.

Fakta
Priser, åbningstider, kørselsvejledning og meget mere kan læses på hjemmesiden www.zulubungy.com

Korinterkanalen
Korintherkanalen blev åbnet for trafik i 1893 efter 11 års arbejde med gennemgravning af den 6,5 kilometer lange tange Isthmus. Dermed blev søvejen mellem Athens havneby Piræus og Pátras på Peloponnés 200 sømil kortere. Flere broer forbinder Peloponnés med det græske fastland, bl.a. den for fodgængere, hvorfra der kan foretages elastikspring.

Eddis Vicikas er på vej til sit første elastikspring. Han skal springe fra en platform under en af gangbroerne over Korintherkanalen. En flok venner er med, og de sørger for, at begivenheden kommer på video.

Eddis Vicikas til højre og de to instruktører fra ZULUBUNGY er her ved platformen under en af gangbroerne over Korintherkanalen. Den bruges som springsted for elastikspringere, og om lidt er det Eddis tur.

Sandhedens øjeblik. Der er ingen vej tilbage. Eddis Vicikas til venstre er fattet, og om lidt er der udsigt til et frit fald på 78 meter. Lige ned i Korintherkanalen.

Klar til spring, lyder kommandoen til Eddis Vicikas, der er splitsekunder fra sit første elastikspring. I baggrunden jernbanebroen over Korintherkanalen.

Som en fugl flyver Eddis Vicikas i luften over Korintherkanalen. Snart går hans drøm om at kysse Korintherkanalen i opfyldelse - hele tre gange endda.

Publiceret: 09.11.2006  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen