Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Det er søndag, og der er feststemning i Parikía, hovedbyen på Paros i hjertet af de græske Kyklader. I havnen ligger et af den græske flådes skibe. Det er på en særlig mission. Fra Katapoliani, også kaldet kirken med de 100 døre, føres den smukke ikon af Jomfru Maria i en spektakulær procession.

Tre ø-perler i Kykladerne
I hjertet af Kykladerne ligger øerne Paros, Antíparos og Naxos. De tre græske øer har hver deres egen identitet, og tilsammen rummer de al den skønhed, charme og ægthed som gør, at ø-hoppende turister bare må tilbage igen og igen.

Af Niels-Henrik Jensen

Det er søndag, og der er feststemning i Parikía, hovedbyen på Paros i hjertet af de græske Kyklader. I havnen ligger et af den græske flådes skibe. Det er på en særlig mission. Marinesoldaterne er i deres stiveste puds og taktfast marcherer de op mod kirken Katapoliani, også kaldet kirken med de 100 døre. Bag den talemåde gemmer sig myten om en kirke med 99 døre, hvor Konstantinopel, i dag tyrkiske Istanbul, atter bliver græsk, den dag dør nummer 100 findes. Den græsk ortodokse kirke er til fest og farver, musik og sang og røgelse i store mængder. I centrum af festlighederne er den smukke ikon af Jomfru Maria, der snart skal ud på en sørejse. Efter en længerevarende ceremoni i kirken bliver hun eskorteret til flådefartøjet. – Den hellige Jomfru Maria er for et par uger udlånt til en kirke i Piræus, fortæller præsten Stelios, der er med i det spektakulære optog af gejstlige, utallige folk i uniformer og endnu flere civilister, der følger Jomfru Maria på vej. Og allerforrest i optoget går drengen Konstantinos med det græske flag. Farvel til Jomfru Maria og velkommen til endnu en færge med rejsende til den hvide ø Paros, der i århundreder har leveret marmor til statuer, gravsteder og mindesmærker, blandt andet Napoleons grav i Paris og statuerne af Venus fra Milo og den bevingede Nike fra Samothrake. Omdrejningspunktet for al trafik på havnen er den hvide vindmølle, og vel i havn spredes folk med deres pakker, kufferter og anden bagage for alle vinde. Nogle på gåben, andre med taxa eller en værelseudlejers minibus. Parikía er øens travle by med en livlig havnefront. Men træd et par skridt tilbage, søg op i de smalle gader og stræder, der blandt meget andet byder på en usædvanlig overraskelse. En kaotisk mur rejser sig med ét lige rundt om hjørnet. Det er resterne af et frankisk borganlæg fra 1260, hvor genbrugstanken er slået igennem med mure opført af søjler og andre byggematerialer fra blandt andet tidligere tiders templer. Det er nemt at komme rundt på Paros. Enten ens lyster går i retning af badestrandene øst for Parikía eller den yderst charmerende Náoussa, der om nogen er indbegrebet af Kykladernes arkitektur med hvidkalkede huse langs snævre gyder, skyggefulde steder og årstidens blomsterflor i flammende farver. Til overflod er havnebassinet med de farvestrålende fiskekuttere rammet ind af marmor og netop her dominerer de blå - hvide græske farver på paletten.

Eksklusive Antíparos med lav puls

Der hviler en særlig stemning over Antiparos, den lille naboø til Paros, kun adskilt af en smal stribe vand. Der står slentredage og badedage på programmet. Fra havnefronten i Antiparos by leder den brede gade lige op til torvet og den venetianske fæstning fra 1440. I sommerhalvåret er øens kulturelle arrangeres med koncerter, udstillinger og anden underholdning henlagt til den del af byen. Torvet, omkranset af cafeer, restauranter og forretninger er det naturlige samlingssted for de fastboende og for turister på træk. Øens puls er lav, det samme bliver den hos vi gæster. Når solen går ned bag de bløde, kurvede bjerge og aften går over i nat, leveres indslumringsmusikken af cikaderne. Berømte og kendte har i tidens løb fundet vej til Antíparos. Den engelske digter Lord Byron (1788-1824) besøgte øen på en af sine mange rejser i Grækenland. Og ligesom hans græske kollega og forgænger Archilochos (680-645 f.Kr.) steg han ned i drypstensgrotten Spilia. Ser man godt efter, kan deres signaturer stadig ses blandt hulens stalagmitter og stalaktitter, tilsat en dosis graffiti fra vor tid. Rejsen til jordens indre sker ad trapper med i alt 400 trin, varmt og fugtigt og lidt anstrengende. Men en stor oplevelse. Den amerikanske skuespiller Tom Hanks, kendt fra blandt andet filmen Saving Private Ryan er en flittig gæst på Antiparos, hvor han sammen med sin græskfødte kone har en feriebolig. – Han er en af vore egne, siger Maruso Marianu begejstret. Hun udlejer biler og tohjulede køretøjer fra Aggelos rent a Car på havnefronten. Og viser mig på hendes mobiltelefon stribevis af egne videoklip med den sympatiske Tom Hanks, blandt andet som deltager i øboernes årlige svømmetur fra Paros til Antiparos med efterfølgende folkefest.
De kortærmede, florlette og klassiske græske skjorter, der er noget så behagelige at have på, når varmen er over os i Grækenland, har jeg spejdet efter i dagevis på rejsen rundt i det græske øhav. Endelig! Hos den foretagsomme Matula i forretningen IFADI-ANTIPAROS på hovedgaden i Antiparos by, finder jeg, hvad jeg søger, blandt hendes stabler af vævet og knyttet kunsthåndværk og smart designet tøj. Hendes handlekraft og foretagsomhed folder sig ud med fuld styrke, da de helt rigtige skorter viser sig at være med lange ærmer! Men en potentielt god kunde slipper ikke så let. Resolut hiver hun et stort forhæng til side og peger på symaskine og strygejern og strygebræt. Med en engelsktalende søster som mellemled kan vores aftale koges ned til følgende: - Du betaler dine nye skjorter nu. Og når du henter dem om en time er de alle med korte ærmer! Og sådan blev det. Blot en skam, at jeg ikke fik de nu afklippede ærmer med. Men så tæt var jeg altså på at få nogle ekstra skåneærmer til brug i det hjemlige køkken.

Tempelruin viser vej til Naxos

Som et andet sømærke viser den voldsomt store og imponerende tempelruin Portára vej til Naxos. Midt i havnen ligger den lille bitte ø med den hvidmalede kirke Mirtidiotissa og et utal af pullerter til fortøjning af både. Og på Naxos venter menneskehavet på os, da færgen fra Paros lægger til. Sikke en modtagelse! En skov af arme med skilte tilbyder øens bedste værelser, med balkon, med havudsigt, centralt beliggende, i rolige omgivelser og til priser, hvor alle kan være med. Nogle turister hader den slags modtagelseskomiteer, andre er bare vilde med det leben, der udløses hver gang råbet lyder: færgen kommer, færgen kommer! Og sådan gik det til, at jeg rykkede ind bag de tykke mure i borganlægget Kastro, hos Katerina Karlovic i Studio Burgos. Her er der ægte, græsk hjertevarme og charme for alle rejsepengene. Og århundreders historie ligger lige uden for døren. Tag nu Domus Della Rocca- Barozzi, opført i begyndelsen af det 13. århundrede og stadig ejet af direkte efterkommere af Della Rocca-Barozzi familien. Dele af domicilet er indrettet som museum over familiens historie med autentiske møbler, husgeråd og inventar og en ubetalelig udsigt fra vinduer omkranset af spindelvævstynde gardiner, der svinger let i aftenbrisen. For de nuværende ejere gemmer sig ikke bag de metertykke mure. Tværtimod. Domus Della Rocca-Barozzi er et kulturelt kraftcenter, der fra forår til efterår inviterer indenfor til store kunstneriske oplevelser. Således en aften, hvor musik af den store, græske komponist er på programmet. Med Mikis Theodorakis egen pianist fra store koncerter ved flyglet, Andreas Boutsikakis. Og vidste man det ikke i forvejen, så har Mikis Theodorakis komponeret musikken til meget andet end den meget berømte film om ”Zorba-grækeren”. Hvis forfatter bag bogen om ”Zorba-grækeren”, Nikos Kazantzákis, en kort tid gik i den nærliggende skole.

Citronlikør og kunstnerne i Halki

I landsbyen Halki i centrum af øen fremstilles den berømte likør Kitron af bladene fra kitro-træet, der kun vokser på Naxos og Kreta. Katarina Fragoudaki er tredje generation af grundlæggeren af Vallindras destilleri og viser fortællevant rund i destilleriet, hvor der stadig fyres med brænde af oliventræ, når produktionen er i gang. - Den del af virksomheden er ikke et museum, men sådan et har vi også, siger hun. Og så er vi nået til historien om Vallindras destilleriet, der blev grundlagt af M.G. Vallindras i 1896. Med plakater, skilte, produktionsudstyr, inventar fra kontoret, hvor alt engang blev skrevet i hånden og et pengeskab, stort og massivt i to etager, hvor firmaets hemmelige opskrifter blev opbevaret. 120 års virksomhedshistorie, som rigeligt er et besøg værd. Midt i alle herlighederne byder Katarina Fragoudaki på en smagsprøve fra et mindre batteri af store karafler med påsat miniature hane til aftapning af de ædle dråber. En enkelt smagsprøve senere slutter rundvisningen med denne opløftende oplysning:- Vi har en forretning på havnefronten i Naxos by, der kan du købe alle vores produkter! Og det er ganske vist: Efterkommerne efter M. G. Vallindras driver både en forretning med egne produkter og en cafe med udsøgt mad og drikke. Omkring torvet i Halki holder flere kunsthåndværkere til med arbejdende værksteder og gallerier. Også butikker med salg af områdets produkter ligger her med et rigt udvalg af blandt andet oste, marmelader, honning, mandelkonfekt og vine. Jeg besøger Penelope Hamilothiri, der har travle dage bag sin væv, udført i traditionel græsk stil. – Jeg arbejder med hele kroppen og med alle mine sanser, fortæller hun og holder så en pause og viser rundt i butikken. Her er de traditionelle klædedragter til mænd og kvinder, alt til hjemmet i form af duge, sengetæpper, gardiner, håndklæder og tæpper til gulvet, alt sammen holdt i de traditionelle græske mønstre og farver. Efter al den gåen rundt melder sulten sig, og under vinløvets skyggefulde tag er tiden inde til en frokost hos Yannis Taverna. Husk at smage på den lokale vin.


Fakta

Rejsen dertil:

Sådan gjorde journalisten: Fra Billund Lufthavn med Lufthansa til Athen via Frankfurt. Videre med Aegean Airlines fra Athen til Paros. Billund Lufthavn: www.bll.dk
Aegean Airlines: www.ageanairlines.gr
Andre muligheder.
Fra Københavns Lufthavn i Kastrup flyver flere selskaber til Athen. Videre med Aegean Airlines fra Athen til Paros.
Københavns Lufthavn i Kastrup: www.cph.dk
Ø-hopper entusiaster kan tage bus eller metro fra Athens lufthavn til Piræus og derfra ud i øhavet.
Find dit fly på www.momondo.dk
www.athens-airport.com
Find din græske færge på www.openseas.gr

Rejselitteratur
Turen går til Kykladerne, Santorini, Naxos & Ios, Politikens Forlag, Michael Jagd, 2010.

Tip til Paros
Tavernaen The Waves på havnefronten øst for busstationen er som skabt til en holde-i-hånd aften i den gyldne time før solnedgang med udsigt til solnedgangen over øerne Sifnos og Serifos. Og med ét står planeten Venus lysende klar på himlen.
”Port Cafe” overfor busterminalen serverer en glimrende morgenmad med havneudsigt, alternativt i gårdhaven med morgensol.
Oasis Hotel ved havnen i Parikía kan anbefales. www.paroshoteloasis.gr
Det kan nabohotellet Hotel Kontes absolut ikke!
Personfærge fra Parikía til Antíparos, se opslag med afgange ved færgens liggeplads i havnen.
Alternativt, tag bussen til Pounta og bilfærgen til Antíparos.

Tip til Naxos
Studios Bourgos i den gamle bydel kan varmt anbefales. Her møder du græsk gæstfrihed, når den er bedst. Central beliggenhed i charmerende område. Det er svært at finde noget at brokke sig over!
Se www.studiosbourgos.com

Det arkæologiske Museum
Snyd ikke dig selv for et besøg på det arkæologiske museum i Naxos by. Godt bevarede fund giver et fint indblik i øens fortid. Selv er jeg vild med de hemmelighedsfulde figurer af marmor, de såkaldte idoler, hvoraf nogle er fra perioden 2800-2300 år før vor tidsregning.

Tip til Antiparos
Hotel Mantalena ligger ud til havnefronten. God morgenmadsbuffet, venlige folk driver hotellet. Få et værelse med havne- og havudsigt, så er der altid noget spændende at se på. Er det varmt, så vælg et værelse i underetagen.
www.hotelmantalena.gr
Oliarius Tours på havnefronten klarer alt i billetter til skib og fly. Samme foretagende ejer også øens eneste taxi og kører bussen til blandt andet drypstenshulerne i Spilia.
Leje af bil og tohjulede med og uden motor, spørg hos Maruso Marianu, Aggelos rent a Car på havnefronten. Her kan du også få gode tip om øens strande.

Historical & Folklore Museum of Antiparos
Nyt museum fra 2015, ligger på hovedgaden i Antiparos by overfor postkontoret.
Museumsdirektøren Maria-Christina Marinatou viser selv rundt på museet. Hun er født på Antiparos og universitetsuddannet i Athen.

Omdrejningspunktet for al trafik på havnen i Parikía er den hvide vindmølle. Her ventes der på færger, og når den ankommer vælter det ud med folk belæsset med pakker, kufferter og anden bagage. De spredes hurtigt for alle vinde, nogle på gåben, andre med taxa eller en værelseudlejers minibus.

Det er søndag, og der er feststemning i Parikía, hovedbyen på Paros i hjertet af de græske Kyklader. I havnen ligger et af den græske flådes skibe. Det er på en særlig mission. Fra Katapoliani, også kaldet kirken med de 100 døre, føres den smukke ikon af Jomfru Maria i en spektakulær procession.

Forrest i det spektakulære optog med ikonen af Jomfru Maria går drengen Konstantinos med det græske flag. Synligt stolt over sin opgave.

Parikía er den travle by på Paros. Men søg op i byens smalle gader og stræder, der blandt meget andet byder på en usædvanlig overraskelse. En kaotisk mur rejser sig med ét lige rundt om hjørnet. Det er resterne af et frankisk borganlæg fra 1260, hvor genbrugstanken er slået igennem med fuld styrke. Her er mure opført af søjler og andre byggematerialer fra blandt andet tidligere tiders templer.

Parikía er den travle by på Paros. Men søg op i byens smalle gader og stræder, der blandt meget andet byder på en usædvanlig overraskelse. En kaotisk mur rejser sig med ét lige rundt om hjørnet. Det er resterne af et frankisk borganlæg fra 1260, hvor genbrugstanken er slået igennem med fuld styrke. Her er mure opført af søjler og andre byggematerialer fra blandt andet tidligere tiders templer.

Den yderst charmerende havneby Náoussa er om nogen indbegrebet af Kykladernes arkitektur med hvidkalkede huse langs snævre gyder, skyggefulde steder og årstidens blomsterflor i flammende farver. Her dominerer de blå - hvide græske farver på paletten, og til overflod er havnebassinet med de farvestrålende fiskekuttere rammet ind af marmor.

Der er gode skibsforbindelser mellem Antiparos og Paros. Her er det personfærgen, der sejler fra Paros by til Antiparos by. Bil- og personfærgen sejler mellem Pounda på Paros og Antiparos by.

Der hviler en særlig stemning over Antiparos, den lille naboø til Paros. Øen er som skabt til slentredage med ture ad den brede gade fra havnefronten til torvet, der ligger omkranset af cafeer, restauranter og forretninger. Her mødes de fastboende og turister på træk. Øens puls er lav, det samme bliver den hos vi gæster.

Matula i forretningen IFADI-ANTIPAROS på hovedgaden i Antiparos by er en foretagsom kvinde. Omgivet af stabler af vævet og knyttet kunsthåndværk og smart designet tøj, finder hun de helt rigtige skjorter til journalisten. Og på mindre end en time er de langærmede skjorter forvandlet til en version med korte ærmer.

Antallet af strande på Antiparos er mangfoldige. Her er en af strandene syd for Antiparos by, med skyggefulde tamarisktræer og krystalklart vand. I baggrunden Paros.

Som et andet sømærke viser den voldsomt store og imponerende tempelruin Portára vej til Naxos. Midt i havnen ligger den lille bitte ø med den hvidmalede kirke Mirtidiotissa og et utal af pullerter til fortøjning af både. Og på Naxos venter menneskehavet og en skov af arme med gode tilbud om øens bedste værelser, da færgen fra Paros ankommer.

Omkring torvet i Halki på Naxos holder flere kunsthåndværkere til med arbejdende værksteder og gallerier. En af dem er Penelope Hamilothiri, der har travle dage bag sin væv, der er en klassiker i græsk vævning: - Jeg arbejder med hele kroppen og med alle mine sanser, fortæller hun og holder så en pause og viser rundt i butikken. Her er de traditionelle klædedragter til mænd og kvinder, alt til hjemmet i form af blandt andet duge, sengetæpper, gardiner, håndklæder og tæpper, alt sammen holdt i de traditionelle græske mønstre og farver.

I landsbyen Halki i centrum af øen fremstilles den berømte likør Kitron af bladene fra kitro-træet, der kun vokser på Naxos og Kreta. Katarina Fragoudaki er tredje generation af grundlæggeren af Vallindras destilleri og viser fortællevant rund i destilleriet, hvor der stadig fyres med brænde af oliventræ, når produktionen er i gang.

Domus Della Rocca-Barozzi i Naxos by er et kulturelt kraftcenter, der fra forår til efterår inviterer indenfor til store kunstneriske oplevelser. Således en aften, hvor musik af den store, græske komponist Mikis Theodorakis er på programmet. Med Mikis Theodorakis egen pianist fra store koncerter ved flyglet, Andreas Boutsikakis. Og vidste man det ikke i forvejen, så har Mikis Theodorakis komponeret musikken til meget andet end den meget berømte film om ”Zorba-grækeren”. Hvis forfatter bag bogen om ”Zorba-grækeren”, Nikos Kazantzákis, en kort tid gik i den nærliggende skole.

Smalle gyder snor sig som en anden labyrint rundt blandt de metertykke mure i Burgos-kvarteret på Naxos. Tag for eksempel indgangen ved Old Market og lad dig forføre, overraske og fare vild i det underskønne kvarter. Hér havde fortidens pirater ikke en chance.

 
Publiceret: 05.08.2017  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen