Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Lone Kanaris har boet 18 år på Leros. I tidens løb har hun budt et utal af danske turister velkommen
til sin græske ø Leros. Og rundhåndet delt ud af sin viden om øen, dens mennesker og deres kultur.
Som noget nyt tilbyder hun i år kurser i græsk sprog og kultur efter naturmetoden.

Lær græsk hos Lone Kanaris på Leros
Danskfødte Lone Kanaris lærte selv græsk efter naturmetoden. Efter 18 år som bosiddende på den græske ø Leros, er hun nu parat til at dele sin kærlighed til græsk sprog og kultur med videbegærlige feriegæster fra Danmark.

Af Niels-Henrik Jensen

- Min kærlighed til det græske sprog og den græske kultur vil jeg gerne dele med andre danskere, siger Lone Kanaris. Hun er født og opvokset i Nordsjælland og gift med græske Antonis Kanaris på 18. år. Hun lever sit græske liv på den Dodekanesiske ø Leros med manden, børnene Tasos og Lefteris og svigerfamilien Kanaris, sidstnævnte som en velkommen og uundgåelig tillægsgevinst.
- For sådan er det at bo på en lille ø i Grækenland, vi er omgivet af hinanden, fortæller Lone Kanaris, der i år introducerer endnu en aktivitet for videbegærlige danskere på ferie på Leros; undervisning i græsk sprog og kultur. Og det kommer ikke til at foregå i et støvet klasselokale, men på tagterrassen på familiens Hotel Elefteria i Plátanos med udsigt til øens vartegn, den byzantinske borg Kástro, til det lille fiskerleje i Pantéli og til den charmerende by Plátanos. Vi er lige midt i et særdeles levende og uspoleret stykke Grækenland, og det er beboerne hér, der bliver en del af græskkurset.
- Grækerne bliver så glade, når man som turist har lært sig nogle få ord og vendinger på deres sprog. Og tør bruge dem, siger Lone Kanaris og fortsætter: - Bare det at kunne sige goddag, farvel og hvordan har du det på græsk, åbner døre i bogstaveligste forstand i Grækenland. Og når man efter et godt måltid mad beder om regningen på græsk med ordene ”logariasmó, parakaló”, så er der store smil hele vejen rundt. Mange danskere forsøger at lære græsk på sprogkurser i Danmark hen over vinteren. Netop fordi de gerne vil kunne tale lidt mere end turistgræsk med de grækere, der kun taler græsk. Men det er svært, og mange går død i undervisningen, ikke mindst på grund af grammatikken, som er hundesvær.
Græsk efter naturmetoden
Lone Kanaris kan godt huske hvordan hendes græske liv begyndte: - Da jeg kom til Leros for mange år siden lærte jeg at tale og forstå det græske sprog efter naturmetoden. Det klarede jeg mig fint med i mange år. Og da mine børn Tasos og Lefteris begyndte at gå i skole, hjalp jeg dem naturligvis med lektierne og fik i samme ombæring selv styr på grammatikken.
Derfor føler jeg mig godt rustet til at undervise danskere med mod på at dykke ned i det græske sprog og dets finurligheder. Jeg er meget opmærksom på, at mine elever er folk, der er på ferie. Så vi skal ikke terpe i timevis, men lære efter naturmetoden, hvor opskriften bliver en blanding af undervisning på terrassen og afprøvning af de tillærte færdigheder ude blandt de lokale grækere.
For mine elever er selvfølgelig fulde af gåpåmod og får gerne en god snak med fiskerne nede i Pantéli, grønthandleren oppe på torvet i Plátanos og de gamle mænd, der hænger ud på byens mere ydmyge kaffesteder, siger Lone Kanaris.
Lone Kanaris har brugt de stille vinterdage til at finpudse sit undervisningsmateriale.
De første elever har allerede meldt sig til sommerens kurser på Leros, og Lone Kanaris glæder sig til at tage imod dem med ordene: Velkommen til Leros. Har du haft en god rejse?
På græsk, naturligvis.

Fakta
Lone Kanaris holder sprogkursus på Hotel Elefteria i Plátanos på den græske ø Leros.
Leros ligger i øgruppen Dodekaneserne, har et areal på 52 kvadratkilometer og 8.500 beboere. I samme øgruppe ligger blandt andre også Kos og Rhodos.
Flere oplysninger og tilmelding til nyhedsbrev på www.laskarinatravel.gr
Tider og priser:
Kurset afholdes to gange i 2010, i perioden 4. juni til 11. juni og 17. september til 24. september.
Prisen for ca. 15 timers undervisning inklusive materiale udgør kr. 750.00.
Rejsen dertil:
Der er gode skibsforbindelser til Leros fra Athens havneby Piræus og øerne Kos, Rhodos og Samos.
Flere rejsearrangører har fly til de nævnte destinationer fra Københavns Lufthavn i Kastrup og fra Billund Lufthavn. Transport til og fra Leros samt indkvartering kan arrangeres af Lone Kanaris.

Flere oplysninger på:
www.cph.dk
www.bll.dk
www.laskarinatravel.gr

 

Fiskerlejet Pantéli på Leros er et charmerende og uspoleret stykke Grækenland. Og takket være den venlige og imødekommende befolkning et godt sted at give sine græske sprogkundskaber luft under vingerne.

Tænk at kunne tale med disse herlige, græske mænd på deres eget sprog. Efter nattens fiskeri tager fiskerne i Pantéli gerne en kamp over det traditionelle brætspil, der i Grækenland hedder tavli.

Lone Kanaris har boet 18 år på Leros. I tidens løb har hun budt et utal af danske turister velkommen til sin græske ø Leros. Og rundhåndet delt ud af sin viden om øen, dens mennesker og deres kultur. Som noget nyt tilbyder hun i år kurser i græsk sprog og kultur efter naturmetoden.

Højt hævet over Plátanos på den græske ø Leros ligger øens vartegn, den byzantinske borg Kástro. Den har videbegærlige danske turister på sprog- og kulturkursus udsigt til fra tagterrassen på Hotel Elefteria i Plátanos.

Publiceret: 18.04.2010.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen