Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

En græsk krigsveteran kaster sin krans over vraget af den græske destroyer ”Dronning Olga”,
der ligger sunket på 30 meter vand i havnen i Lakki.

De levende og de døde fra slaget om Leros
Den 26. september er helligdag på den græske ø Leros. Sammen med øens beboere mindes græske og britiske veteraner slaget om Leros.

Af Niels-Henrik Jensen

Jeg var ni år gammel, da de tyske bombemaskiner kom ind over Leros, fortæller Tassos Kanaris, der er født og opvokset på den græske ø Leros i øgruppen Dodekaneserne. De kom klokken fire om morgenen den 26. september 1943, og i dag ved jeg, at bombeflyene var de berygtede Junker 87 og Junker 88, siger han stille hen for sig. Vi står på havnefronten i Lakki, byen med øens dybe naturhavn, der på grund af sin beliggenhed og store vanddybde, kom til at spille en væsentlig rolle i krigshandlingerne under Anden Verdenskrig. Det er årsdagen for det tyske angreb. En dag så betydningsfuld for beboerne på Leros, at den er erklæret for lokal helligdag. Overalt i byen ses soldater i hvide uniformer. Britiske og græske i skøn forening. Men vigtigst af alt er æresgæsterne, krigsveteranerne, der overlevede de voldsomme kampe på Leros. De er få, de er i civilt antræk og på deres bryst blinker en lang stribe af fortjenstmedaljer.
Tassos Kanaris peger ud over havnebassinet og siger: Derude ligger den græske destroyer ”Dronning Olga” på 30 meter vand. Og længere ude den britiske destroyer ”HMS Intrepid”. Begge blev de sænket af de tyske bombemaskiner, ”Dronning Olga”, sank klokken 10 og 72 besætningsmedlemmer omkom. Samme dag blev ”HMS Intrepid” sendt til havets bund og 15 britiske soldater omkom.
Hvad er forhistorien til slaget om Leros, spørger jeg Tassos Kanaris, der er en omvandrende historiebog med eget krigsmuseum i underetagen på Hotel Elefteria i Plátanos, en anden af øens byer?
Salut for de døde
- Siden 1912 havde de dodekanesiske øer, og dermed altså også Leros, været under italiensk herredømme. Se dig bare omkring her i Lakki, den by er mere italiensk end græsk, fortæller Tassos Kanaris og fortsætter: Hitlers Tyskland og Mussolinis Italien var allierede siden 1939, men da italienerne kapitulerede i 1943 efter Benito Mussolinis fald, vendte de italienske styrker sig mod tyskerne. Den nye situation blev straks udnyttet af de britiske styrker, der bed sig fast på Leros og overtog flere af italienernes militære installationer. Det var altså britiske og græske styrker, der var på Leros, da tyske fly hver dag i 52 dage sønderbombede øen og nedkastede faldskærmtropper. Kampene rasede med store tab til følge på begge sider. Men de tyske tropper fik ikke fodfæste på Leros, der forblev under britisk herredømme indtil øen blev befriet i 1947.
Det er tid at mindes de levende og de døde fra slaget om Leros. Tid for kransenedlægning ved mindesmærket for de britiske og for de græske omkomne. Tid for en salut fra marinesoldaternes hævede rifler. Og endelig tid for udkastning af kranse og blomster på havet over de to skibsvrag. Formiddagens program afvikles med militær præcision, tilsat en dosis af civil slendrian. For ganske vist er der forsamlet både generaler og admiraler og andre militære folk med alle grader derunder; plus politi og havnepoliti og spejdere i flok. Men takket være krigsveteranerne, præsterne, pårørende til de omkomne, civile folk fra øen og nogle håndfulde turister, får formiddagens mange ceremonier også et folkeligt præg.

Fakta
Den græske ø Leros ligger i øgruppen Dodekaneserne, har et areal på 52 kvadratkilometer og 8.500 beboere.
Rejsen dertil:
Skibby Rejser har Leros på programmet, i 2009 kombineret med naboøen Télendos. Fra Københavns Lufthavn i Kastrup og Billund Airport flyves der til Kos. Transfer med båd fra Kos by til Agia Marina eller Lakki på Leros.
Flere oplysninger på:
www.skibbyrejser.dk
www.cph.dk
www.bll.dk
www.laskarinatravel.gr

Slaget om Leros på museum
Tassos Kanaris har i underetagen på Hotel Elefteria i Plátanos sit private krigsmuseum og arkiv med mange spændende effekter fra Anden Verdenskrig. Stærkt seværdigt for de historisk interesserede. Den danske krigshelt i britisk tjeneste Anders Lassen var også på Leros, og blev her forfremmet til kaptajn. Leros har fået sit eget kapitel i bogen Anders Lassen, Sømand og soldat.
Se bøgerne om Anders Lassen og billedmontagen om den danske krigshelt på museet hos Tassos Kanaris
”Merikia War Tunnel” er et krigsmuseum indrettet i dele af de gamle italienske tunnelanlæg i Merikia, tæt ved Lakki. Filmen ”Battle of Leros” vises nonstop i åbningstiden.

Rejselitteratur
Turen går til Rhodos & Kos, Dodekaneserne, af Peter Bejder og Kim Boye Holt, Politikens Forlag 2004.
SFINX, om Rhodos og naboøer, temanummer om Dodekaneserne, nr.2, 1999.
www.hum.au.dk/sfinx
Anders Lassen, Sømand og soldat, MeMeMedia 2002.

Tassos Kanaris(tv), er bosat på Leros og har sit eget krigsmuseum. Her fotograferet foran det britiske mindesmærke i Lakki sammen med krigsveteranen Albert Poulter, der overlevede, da den britiske destroyer ”HMS Intrepid” sank i Lakki.

Tassos Kanaris har et imponerende krigsmuseum i underetagen på Hotel Elefteria i Plátanos. Overalt er der effekter fra Anden Verdenskrig. Den danske krigshelt i britisk tjeneste Anders Lassen var også på Leros, og blev her forfremmet til kaptajn. Se bøgerne om Anders Lassen og billedmontagen om den danske krigshelt på museet hos Tassos Kanaris.

Salut for de omkomne græske søfolk fra destroyeren ”Dronning Olga”, der ligger på 30 meter vand i havnen i Lakki.

Krigsveteranen Albert Poulter overlevede, da den britiske destroyer ”HMS Intrepid” sank i Lakki på Leros. Her kaster han en krans ud over vraget.

Mindedagen den 26. september begynder med en gudstjeneste i den græsk ortodokse kirke Ayios Nikolaos i Lakki på Leros.
Til venstre den britiske pastor Malcolm Bradshaw og kaptajn Peter Steel, Royal Navy.

Publiceret: 28.01.2008.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen