Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Havnen i Molivos er et livligt sted, ikke mindst ved frokosttid og om aftenen. Fra havnen stiger den smalle brostensbelagte vej
op mod den byzantinske borg, op ad de snævre gader, helt op til toppen, hvor der kvitteres med en formidabel panoramaudsigt.

Græske Lesbos forkæler krop og sjæl
Den græske ø Lesbos har en magisk tiltrækning på mange danskere. Nogle sværger til Molivos og Petra på øens nordkyst, hvor forkælelse af krop og sjæl er det store tilløbsstykke. Andre går og kører på opdagelse ud i den græske hverdag, som den leves i godt gemte landsbyer; og med en afstikker til hovedbyen Mytilíni, hvor pulsen er noget hurtigere.

Af Niels-Henrik Jensen

Molivos er en lise for krop og sjæl. Intet er forandret siden jeg var her for 16 år siden, og Molivos på øen Lesbos er stadig en af Grækenlands smukkeste landsbyer. Forklaringen er den meget enkle, at Molivos er fredet med tilhørende skrappe regler for restaurering af byens huse. Byggestilen er den samme som for tre hundrede år siden med huse opført i byggematerialer fra de lokale stenbrud og med røde tegltage som en flot afslutning. Ved første øjekast, kan Molivos godt opleves som lidt af en turistfælde. Men tag ikke fejl! Gå på opdagelse i de smalle sidegader, hils pænt på de fastboende, gerne med et par af de faste vendinger fra den græske rejseparlør. Så har du fat i den græske sjæl, og der bliver smilet og vinket, så det er en sand fornøjelse. Måske er du så heldig at blive budt et stykke frugt af en af de gamle koner, der sidder ude foran huset og forbereder dagens middag. Molivos er en levende by med ca.1.000 indbyggere, der i turismens højsæson svulmer op til det tidobbelte. Et af dagens højdepunkter er en god frokost på en af de mange restauranter ved havnefronten. Med klukkende bølger mod kajen og udsigt til de farvestrålende fiskerbåde, er der lagt op til femstjernet driverliv. Gå efter restauranterne med et par af de gode og sikre tegn på det ægte græske; dem, der har de enkle stole med flettede sæder, der giver striber på lårene og retsinaen med kapsel, som på en sodavandsflaske.
Fra havnen stiger den smalle brostensbelagte vej op mod den byzantinske borg. Højere og højere op går det med panoramaudsigt over havnen og langs kysten, helt derud til, hvor byen Petra ligger.
Både Molivos og Petra har i mange år været i centrum for helserejser og kurser for folk, der blandt andet dyrker yoga, meditation, og mindfulness. Den sønderjyske fysioterapeut Hanne Beyer Iversen er for mange et omdrejningspunkt for disse aktiviteter; i 15 år har hun boet i Petra, hvor hun afholder kurser, arrangerer vandreture og behandler folk i sin alternative klinik for fysioterapi.
Store badedag i Eftaloú
Det termale bad i Eftaloú inviterer til ren forkælelse af krop og sjæl. Det varme vand fra jordens indre har en temperatur på mellem 43,6 og 46,5 grader fortæller brochurer og opslag på husvæggen. Før jeg hopper i det store fælles bassin i den hvide bygning ser jeg på den detaljerede vandanalyse og tænker: Er der mon en kemiker tilstede? Vandets tre hovedbestanddele er Klorid, Natrium og Radium plus 14-15 forskellige mineraler. Det må da være noget der virker! Listen over lidelser og sygdomme, der vil have godt af det varme vand er lang som en smørrebrødsseddel, her et lille udvalg: hudsygdomme, galdesten, gynækologiske problemer, diverse gigtsygdomme og diabetes.
Det flinke personale giver gode råd om, hvordan man skal skifte mellem det termiske bad og strandbadet udenfor, så den maksimale effekt opnås.
Jeg afslutter min store badedag med en omgang holistisk massage hos Elefteria Vamvoukou, der holder til på første sal. I ørerne har jeg lyden af bølger, der langsomt ruller op mod stranden, mens
Elefteria Vamvoukous blide hænder sender mig ind i drømmeland.
Fod på egen speeder
Vil du selv bestemme farten på ferien er svaret en lejet bil. Med Molivos som base kan du lave et par ture af hver en dags varighed.
Kør ad kystvejen mod Petra, brug nogle minutter på kirkegården i Petra, der ligger ud til kysten. Gravstederne er udsmykket med billeder af den afdøde, ofte taget i en festlig stund og med et glas i hånden. De fleste blomster er af plastik. Knoglehuset er sidste station i den græske begravelsesskik. Her er de afdødes knogler samlet i små trækasser med navn, foto og data for fødsel og død.
Lesbos er en grøn ø, ikke mindst på grund af de 11 mio. oliventræer, der vokser på øen. Men for 20 mio. år siden skyllede lava fra et undersøisk vulkanudbrud hen over den vestlige del af Lesbos. Alt blev forandret. Katastrofens resultat kan ses i naturparken ”Den forstenede skov” og på det Naturhistoriske museum i Sigrí, der på forbløffende vis i lyd og billeder giver liv til døde sten og fossiler.
Kystbyen Skála Eressoú er et fristed for alverdens kvinder, der elsker kvinder. Rejselitteraturen taler om lesbiske pilgrimme, og den årlige kulmination er Sapfo Festival i september. Men på en helt almindelig sommerdag bliver der såmænd også kysset og krammet igennem, sådan kvinde til kvinde. Kør hjem over Skála Kalloni ved bugten af samme navn. Her er der gode fisk på menukortet i de havnenære restauranter.
Agiássos i hjertet af olivenland
Dagens køretur har kurs mod Kalloni Bugten, hvor flamingoer på røde ben adstadigt går rundt i det lave vand. Majestætiske ser de ud i deres søgen efter føde. Nu står der Agiássos på vejskiltet. En uendelig smuk køretur senere bliver de grønne olivenlunde afløst af farvestrålende keramik, en charmerende landsby med stribevis af gode cafeer og spisesteder. Og butikker med alle de gode hjemmelavede oste, marmelader og olivenolier. Gavmilde smagsprøver gives hos Katarina med butik på landsbyens torv. Byens valfartskirke bliver flittigt besøgt af grækerne. Det ses også i souvenirbutikkerne, hvor det traditionelle udbud er suppleret med kopier af ikoner og de såkaldte votivgaver til Jomfru Maria. Dimitris Hatziyannis er tredje generation af keramikere. - Og det forpligter, siger han, der foruden de mere traditionelle arbejder, også lader sine kunstneriske talenter sprudle i en helt usædvanlig grad. Wauw! Sikke ting han kan lave. Uvilkårligt kommer jeg til at tænke på vor egen Bjørn Wiinblad.
Gaden med det hele og besøg i ikonernes verden
Hovedbyen Mytilíni er en skøn havneby, der hen over døgnet liver op og falder hen i takt med færgernes ankomst fra bl.a. Piræus, Chios, Samos og Tyrkiet. Handelsgaden Ermou i 2. parket bag havnebassinet er et vaskeægte stykke Grækenland, når det er allerbedst. Nyd det hele på en gåtur, find hvile på en af de mange cafeer og følg fiskehandlerens arbejde med den genstridige ottearmede blæksprutte. I nummer 305 ligger et af gadens mange antikvariater. Sig blot Kong Konstantin og Dronning Anne-Marie, så kommer der billeder og ugeblade på bordet med det tidligere græske kongepar og deres børn. Hold ud indtil gaden slutter ved Nordhavnen. Her ligger den 200 år gamle kafenéon O Ermís, der byder på de klassiske forretter, på græsk mezedes, og et interiør og udsmykkede vægge, som er hele gåturen værd. Nyd de naivistiske billeder og se, hvordan ouzo også kan indtages intravenøst. Det er humor for viderekomne.
Brug den store kuppel på Ágios Theráponkirken som pejlemærke. Overfor kirkens hovedindgang ligger de små maleriers univers. Det er Museet for Byzantinsk-Kirkekunst, der rummer en helt unik samling af ikoner, hvoraf de ældste er fra 1500-tallet. Alle, der har besøgt en græsk-ortodoks kirke, kan genkende de mange hellige personer: Jomfru Maria med Jesus-barnet, Jesus Kristus, Ærkeenglen Michael og Sankt Georg, der dræber dragen, er de oftest afbildede.
Pastelfarvede huse og en dansk koloni
Plomári på sydkysten er en charmerende fiskerlandsby, bygget som et amfiteater. Op ad bjergsiden ligger de pastelfarvede huse, der lettest nås fra bytorvet, hvor frisøren svinger kam og saks, slagteren skærer og saver sig igennem det røde kød, omgivet af nyslagtede får og geder med egen krog i loftet. Og hvor der er godt gang i handelen med frugt og grønt og drikkelse, til at skylle det hele ned med. Ved bytorvet ligger ”Kontoret”. Navnet er lidt indforstået, men for en hel generation af danske turister er det synonym med Leo, en fastboende, nu afdød, dansk mand med eget hus i byen. Han havde fast træffetid på ”Kontoret”, og hos ham blev den nyankomne opdateret på stort og småt siden sidst i Plomári. I vore dage har ”Kontoret” helt den samme funktion som mødested for danskere på farten. Plomári har i mange år tiltrukket især skandinaviske turister. Mange er faldet pladask for byen og befolkningens tilbagelænede attitude til tilværelsen, nogle i en sådan grad, at de har etableret sig med eget hus. Rigtig mange af dem er danskere, med sans for livets glæder.

Fakta
Lesbos ligger i øgruppen De Nordøstægæiske Øer. Lesbos er Grækenlands tredje største ø med 92.000 indbyggere, deraf bor de 27.000 i hovedbyen Mytilíni, tæt på øens lufthavn.

Rejsen dertil:
Bravo Tours og Sun Tours har direkte fly fra Billund Lufthavn til Lesbos / Mytilíni.
Se mere på www.bravotours.dk og www.suntours.dk

Rejsebog til turen:
”Turen går til Samos & Lesbos, Ikaría, Chíos og Límnos”, af Ida F. Ferdinand, Politikens Forlag 2011.

Tip til en badedag i Molivos/Petra
Gå eller tag en taxa til det termale bad i Eftaloú. Pris for en tur i det store fælles bassin er 4 euro.
Elefteria Vamvoukou tilbyder ½ times holistisk massage for 25 euro. Bestil evt. tid på telefon 0030- 22530 71245.

Det termale bad i Eftaloú inviterer til ren forkælelse af krop og sjæl. Det varme og mineralholdige vand kommer direkte fra jordens indre og er helsebringende både mentalt og fysisk. Slut af med en omgang holistisk massage, og du bliver som født på ny.

En tallerken med udvalgte græske specialiteter, en flaske retsina, havneudsigt og lyden af bølgeskvulp i ørerne. Det er femstjernet driverliv på græsk.

Molivos kan i højsæsonen godt opleves som noget turistet ved første øjekast. Men tag ikke fejl! Gå på opdagelse i de smalle gader, hils pænt på de fastboende, gerne med et par af de faste vendinger fra den græske rejseparlør. Så har du fat i den græske sjæl, og der bliver smilet og vinket, så det er en sand fornøjelse.

For 20 millioner år siden skyllede lava fra et undersøisk vulkanudbrud hen over den vestlige del af Lesbos. Alt blev forandret. Katastrofens resultat kan ses i naturparken ”Den forstenede skov” og på det Naturhistoriske museum i Sigrí, der på forbløffende vis i lyd og billeder giver liv til døde sten og fossiler.

Det er let at finde keramikeren Dimitris Hatziyannis og hans værksted ved indkørslen til Agiássos.
Han er tredje generation af keramikere, og foruden de meget traditionelle arbejder, der er til salg i butikken, har han et helt usædvanligt og sprudlende kunstnerisk talent.

Dimitris Hatziyannis er tredje generation af keramikere. - Og det forpligter, siger han, der foruden de mere traditionelle arbejder, også lader sine kunstneriske talenter sprudle i en helt usædvanlig grad. Hans keramiske værksted ligger ved indkørslen til Agiássos.

Mange er betaget af de græske ikoner, som vi kender fra besøg i de græsk-ortodokse kirker og kapeller. På det Byzantinske Museum i Mytilíni findes en imponerende samling ikoner, hvoraf de ældste er fra 1500-tallet. Præsten Antonios viser gerne rund i samlingen.

Handelsgaden i Molivos har alt hvad hjertet kan begære af souvenirs. Og det er her du finder den smarte og luftige sommerkjole, solhatten og strandtasken og det andet til en god og vellykket dag på stranden.

Plomári er en charmerende fiskerlandsby med farvestrålende småbåde i havnen. Plomári er bygget som et amfiteater, hvor de pastelfarvede huse breder sig op over bjergsiden.

Bytorvet er Plomáris sociale omdrejningspunkt. Her ligger cafeen med det noget indforståede navn ”Kontoret”, der er det uofficielle mødested for mange danske turister.

Publiceret: 03.03.2015  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen