Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Le Grand Tour med panoramabus byder også på en fantastisk udsigt over Nice fra højderne ved
indsejlingen tilbyens havn. Færgen i forgrunden sejler til den franske ø Korsika på under tre timer.

Nice for begyndere
Nice er for mange danskere en hurtig og bekvem genvej til den fortryllende franske riviera. Men bliv nogle dage i byen. Nice har meget at byde på, blandt andet verdens mest berømte promenade, et hotel fra la belle époque perioden og den største samling af Marc Chagalls kunstværker.


Af Niels-Henrik Jensen

Nice har et sandt overflødighedshorn af gode tilbud til de mange turister, der hvert år besøger byen. Som begynder i Nice kan man sagtens blive overvældet af de mange muligheder og stille sig selv og sin medrejsende spørgsmålene: Hvor skal vi begynde? Hvor skal vi tage det første bid af kagen?
Vi valgte at begynde på turistkontoret på Promenade des Anglais, hvor folkene bag skranken er leveringsdygtige i gode råd, brochurer og kort over Nice. Samt i masser af gode forslag til indholdsrige dage i Nice for novicer ud i byens pulserende liv og dens seværdigheder.
Formiddagssolen skinner over Promenade des Anglais i Nice, der af mange kaldes verdens mest berømte promenade. Middelhavet ligger smukt som et farvestrålende postkort. Vi er ved den franske riviera, og om lidt tager vi ud og ser på det hele. Sådan lidt fra oven i én af de mange panoramabusser, hvis øverste etage er under åben himmel. Le Grand Tour hedder foretagendet, som vi beslutter os for.
Nærmeste stå-på-sted ligger få hundrede meter nede ad promenaden, der, hvor den har skiftet navn til Promenade Etats Unis. Vi spejder efter et hul i trafikken. Se til venstre, se til højre, der ligger det mest berømte hotel på hele Rivieraen, Hôtel Négresco.

Hôtel Négresco, promenadens ukronede konge
Planlægning kan være af det gode, når man rejser, men en gedigen overspringshandling er heller ikke at foragte. Så vi iler ned mod Hôtel Négresco, der er et pragtstykke fra la belle époque perioden, opført i 1912 af Henri Négresco, og som i dag har status af national, historisk bygning.
I årtier har hotellet været det prominente mødested for alverdens statsoverhoveder, kongelige af ædelt blod og med navne fra finansverdenen som bl.a. Rockefeller og Vanderbildt på listen over kendte gæster.
Dørvogteren i sin flotte blå uniform og fjerprydede hat hilser velkommen. Der er travlhed ved hotellets reception og i skyndingen overser vi skiltet med "Kun adgang for hotellets gæster".
Hastigt går vi op ad den flotte og imponerende trappe. Op til den arkade, som løber rundt om den store og pragtfulde Salon Royal, hvor basunengle i trængsel flokkes om den imponerende lysekrone i baccarat-krystal. 16.309 stene er der brugt til pragtværket, som vejer et ton. Salon Royal ligger badet i det spæde dagslys og lader op til den næste store celebre begivenhed. Måske er det er cocktailparty med 700 inviterede gæster. Det antal er netop hvad Salon Royal med tilhørende gallerier kan rumme.
Et besøg på Hôtel Négresco er også en lystrejse blandt kunstværker fra ikke mindre end fem århundreder. Måbende over al den pragt vi ser, må vi sande, at de gratis glæder ofte kan give de største oplevelser.

Ud at køre med de nysgerrige
Nu ned til Promenade Etats Unis! Om lidt begynder Le Grand Tour, vi skal se Nice fra panoramabus, højt hævet over gadens hektiske trafik. Og med indbygget mulighed for at stå af og på hele 17 steder undervejs på den godt en time lange køretur. Der til overflod endda kan kombineres med endnu en rute til andre dele af Nice. Vi beslutter os for Linie 1, rød rute, der ifølge Le Grand Tours brochure byder på en tur langs verdens mest berømte promenade. Rundt om havnen, og op i de bynære højder over havnen med fotostop på det helt rigtige sted. Ned igen til de snævre gader, ad brede boulevarder og hen over store pladsers åbne vidder. Alt bliver kommenteret i hovedtelefonen på det valgte sprog. Meget fanger vores interesse undervejs. Der er nok at se på, nok at tage sig til i de kommende dage i Nice. Et godt førstehåndsindtryk har lagret sig i vores bevidsthed.
Der er stoppestedet ved Musée National Message Biblique Marc Chagall. På museet vil vi slutte dagens odyssé.

Bibelske billeder af Marc Chagall
Musée National Message Biblique Marc Chagall ligger smukt placeret i en park med Middelhavsområdets typiske flora. Cypresser, oliventræer og pinjer er de mest markante vækster, der sammen med lavendel og rosmarin omkranser museets lave, cremefarvede bygninger.
Den franske forfatter og kulturminister André Malraux var en nærtstående ven af Marc Chagall. Og det var ham, der først fik ideen til et museum dedikeret til Marc Chagall og arkitekten André Hermant.
I 1966 donerede Marc og Valentina Chagall 17 kæmpelærreder med bibelske motiver til den franske nation. Den gave blev grundstammen i Musée National Message Biblique Marc Chagall
En gave som senere blev suppleret med kunstnerens skitser til værkerne. Og yderligere tegninger, gouacher, litografier, raderinger, skulpturer og en enkelt gobelin kom til senere. Til overflod skabte Marc Chagall en serie glasmalerier til museets koncertsal.
Museet har den største samling af Marc Chagalls værker i verden. Og som gæst er det godt at have den trykte miniguide med i hånden, som kan købes i museumsbutikken. Heri bliver de mest fremtrædende værker beskrevet, og vi får Marc Chagalls egen forklaring på, hvordan han fra sin tidligste barndom har været fascineret af bibelen som inspirationskilde. For min medrejsende og mig var det en stor og betagende oplevelse for en tid at være i Marc Chagalls bibelske univers.
Blandt andet var vi med ham i Paradisets have, var vidner til mandens skabelse og til Abrahams ofring af Isak.

Fakta
Rejsen til Nice

SAS, Norwegian og Cimber Sterling flyver fra Aalborg Lufthavn via Københavns Lufthavn i Kastrup. Fra Billund Lufthavn flyves direkte til Nice med Cimber Sterling
Se www.aal.dk, www.cph.dk og www.bll.dk


Turistinformation i Nice
Office du Tourisme et des Congrès
5, Promenade des Anglais
06000 Nice
Se www.nicetourisme.com

Le Grand Tour
Se Nice fra panorama bus. Fælles billet til to ruter med 17 stop undervejs. Varighed godt en time, afhængig af trafikken. Hovedtelefon ved hvert sæde med, forklaring undervejs på flere sprog, blandt andet engelsk og tysk.
Billet, gældende for en dag, voksen 20 euro, barn 10 euro.
Se www.nicelegrandtour.com

Hôtel Négresco
37, Promenade des Anglais
06000 Nice
Se www.hotel-negresco-nice.com

Marc Chagall - Det bibelske budskab
Musée National
Message Biblique
Marc Chagall
Avenue Docteur Ménard
0600 Nice
Se www.musee-chagall.fr

Det Franske Turistkontor
Toldbodgade 18
1253 København K
Telefon 33 11 49 12
Se www.franceguide.com

Ud til verdens mest berømte promenade, Promenade des Anglais i Nice, ligger det næsten lige så berømte Hôtel Négresco, opført i 1912.
I årtier har hotellet været det prominente mødested for alverdens statsoverhoveder, kongelige af ædelt blod og finansverdenens navne som bl.a. Rockefeller og Vanderbildt.

I den pragtfulde Salon Royal flokkes basunengle i trængsel om den imponerende lysekrone i baccarat-krystal. 16.309 stene er der brugt til pragtværket, som vejer et ton. Salon Royal ligger badet i det spæde dagslys og lader op til den næste store celebre begivenhed. Måske er det er cocktailparty med 700 inviterede gæster. Det antal er netop hvad Salon Royal med tilhørende gallerier kan rumme.

Promenade des Anglais er Nices stolthed og har året rundt en magisk tiltrækning på alverdens turister og byens egne folk. Det er her, der promeneres og flaneres i verdensklasse.
I baggrunden Hôtel Négresco med sin lyserøde kuppel.

Den største permanente samling af Marc Chagalls værker findes på Musée National Message Biblique Marc Chagall i Nice. Her en af udstillingssalene med billederne, fra venstre mod højre, "Noah og regnbuen", "Moses modtager lovens tavler" og "Mandens skabelse".

Ofringen af Isak er et af de stærkeste billeder på Musée National Message Biblique Marc Chagall i Nice. Billedet blev malet i perioden 1960-1966.

Sådan malede Marc Chagall i 1961 sin opfattelse af Paradisets have. Billedet findes i dag på Musée National Message Biblique Marc Chagall i Nice.

Ud til verdens mest berømte promenade, Promenade des Anglais i Nice, ligger det næsten lige så berømte Hôtel Négresco, opført i 1912.
I årtier har hotellet været det prominente mødested for alverdens statsoverhoveder, kongelige af ædelt blod og finansverdenens navne som bl.a. Rockefeller og Vanderbildt.

"Tête Carrée" er en 30 meter høj og 14 meter bred skulptur udført af billedhuggeren Sacha Sosno. Den monumentale skulptur ligger på 2, Place Yves Klein og er et symbol på nutidens arkitektur i Nice. I sit indre rummer skulpturen en række kontorer.

Publiceret: Oktober 2008.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen