Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Taxibåd er den hurtigste forbindelse mellem Florø og øerne ud for Norges vestligste by.
Det er en halvdyr fornøjelse, men til gengæld bestemmer du selv, hvornår du vil afsted.
_

Ø - hop på norsk
Bergen er porten til store oplevelser i det norske ø-hav. Nyd rejsen langs den norske vestkyst til Norges vestligste by Florø fra en af Fylkesbaatane eller tag med ét af Hurtigrutens skibe.

Af Niels-Henrik Jensen

Bergen er som altid et skønt gensyn. Ofte har jeg oplevet byen i regnvejr, den officielle statistik siger 250 regnvejrsdage om året. - Men så tæller de altså også de små regnbyger med, betror en af de handlende mig nede på fisketorvet. Regnbygerne kommer og går, et par solstrejf i ny og næ kaster lys over fiskehandlernes bassiner med levende ål og torsk i livlig bevægelse og adstadige, sorte hummere som markedets dyreste bunddyr. Muslinger, nykogte rejer og krabbekløer er andre delikatesser, som er til salg denne dag. Handlen er livlig, som det hedder i radioens fiskerinotering fra landets auktioner. Og den tanke strejfer mig, om mon hele Bergen i dag skal have fisk eller skaldyr på middagsbordet.
Selv finder jeg en bod, hvor dagens sikre hit er varm fiskesuppe. Den giver den indre varme.
Med kun få timer til rådighed før skibsafgang, skal tiden bruges fornuftigt. Heldigvis ligger to andre af Bergens store attraktioner i behagelig gå - afstand: Bryggen med Hanseaternes gamle købmandsgårde og den nyligt renoverede Fløibanen.
Bryggens smukke og karakteristiske gavlhuse kan nydes på afstand. Men selv om de er fredet og optaget på UNESCO´s liste over verdens kulturarv, så er der langt fra gået museum i Bryggen. Spændende butikker har indtaget de fleste af Hanseaternes huse.
Fløibanen er Skandinaviens eneste kabelbane og en turistmagnet af de helt store. Banen har eksisteret siden 1918, men i slutningen af 2002 blev stort set alt banens materiel udskiftet. Det rullende materiel består fortsat af en blå og en rød vogn, nu i moderne design med panoramavinduer, der giver fint udsyn på den fem-seks minutter lange tur op over fjeldsiden. Efter en køretur på 844 meter når vi toppen i 302 meters højde og kan nyde den mageløse udsigt, hvis blot vejrguderne opfører sig bare en lille smule venligt. Og så er det ganske vist: Fløibanens gamle skinner er genopstået som skiveskårne bogstøtter og kan købes i billetsalget til 250,00 NKR pr. stk.!
Lej et fyrtårn
Med Fylkesbaatane sejler vi langs kysten fra Bergen til Florø. Turen tager omkring fem timer. Vi er ombord på en sejlende rutebil, der undervejs lægger til ved mange øer og anløbspladser. Det giver os en god forsmag på de kommende feriedage, hvor vi med Florø som udgangspunkt vil besøge nogle af de nærmeste øer. Heldigvis er der stadig hold i den gamle talemåde, som jeg for lang tid siden hørte i Bergen: - Når det regner i Bergen er vejret fint længere nordpå. Altså ankom vi med det fine vejr til Norges vestligste by Florø. I det fjerne havde vi allerede øjet ét af de lokale turistmål, det pragtfulde Stabben Fyr fra 1867, som i dag er automatiseret og derfor uden fyrpasser. Farvandet ud for Florø er farligt og svært at besejle, så hele tre fyr skal der til for at gelejde skibene sikkert ind og ud af havnen. Fra 2004 er det muligt at leje de ubemandede fyr som feriebolig. Om der følger båd med til lejemålet, melder historien ikke noget om, men et smugkik kan lade sig gøre på følgende måde: Fra Florø arrangeres der udflugt til de tre fyr Stabben, Kvanhovden og Ytterøyane. Og selv om vi hverken ser løver, zebraer eller gnuer på rundturen, så sælges den både spændende og gode oplevelse under betegnelsen "Fyrsafari"! Afsæt en dag til det projekt - safarien tager fem-seks timer med frokost undervejs.
Galleri med brudesuite
- Velkommen til Norges vestligste kunstgalleri, siger Gunhild Bjelland, og gør trossen fast som en fuldbefaren matros. Den spinkle kvinde byder på champagne og fortæller om sit galleri og andre aktiviteter på Batalden Havbu, der består af i alt seks meget velbevarede bygninger fra perioden 1820-1900. Vi er ved det yderste hav, på øen Store Batalden, og langt fra verden.
Fra det tidlige forår til det sene efterår er der åben for aktiviteter, blandt andet arrangerer Gunhild Bjelland malerferie i de naturskønne omgivelser med øens højeste punkt på 492 meter som nærmeste nabo. - I huset hér har jeg indrettet en bryllupssuite for nygifte - eller for folk, som bare er forelskede og kun har brug for hinandens selskab, fortæller Gunhild Bjelland, da hun viser os rundt blandt nogle af de autentiske perler i norsk bygningskultur. Og tilføjer med lidt dæmpet stemme: - Det er en rigtig elskovsrede! Bryllupssuiten på Batalden Havbu har jeg til gode, men jeg har slumret blidt på Svanøy Hovedgård, på øen af samme navn.
Se hjortene dybt i øjnene
Foran mig ligger brochuren fra Svanøy Hovedgård. Det er ren lystlæsning og kalder flere gode minder frem. For vi er jo havnet lige midt i et lille ø-samfund, som på en helt usædvanlig måde forstår at bruge de muligheder naturen giver. Svanøy Hovedgård er et godt eksempel ud af mange. Familien på gården tilbyder herregårdsmiddage baseret på de lokale råvarer som laks, hjort, skaldyr og svampe. Og overnatning i de gamle, restaurerede bygninger midt i en usædvanlig gavmild og frodig natur. Andre eksempler er øens institution Norsk Hjortesenter, der ved første øjekast ligner en helt almindelig hjortefarm, men er meget mere end det. På Norsk Hjortesenter forskes der og uddannes folk på et fagligt meget højt niveau, men helt almindelige turister er også velkomne til blandt andet at beundre den imponerende trofæsamling. Eller hvad med en lækker middag lavet på råvarer af egen avl?
Middagen indtog vi på Svanøy Hovedgård. Foruden hjortekødet fik vi smagt på en helt usædvanlig udgave af den lokale laks. Ikke så sært, at dens ens ry for længst er nået ud til alverdens berømte køkkenchefer. Et besøg på Svanøy Hovedgård tåler i enhver sammenhæng gentagelse.

Faktaboks
Fly til Bergen, Florø og Stavanger:
DAT, Danish Air Transport, flyver til Bergen, Florø og Stavanger fra bl.a. Billund Lufthavn.
Afgangstider mm., DAT, Danish Air Transport: www.dat.dk
Fra Københavns Lufthavn i Kastrup flyver SAS til Bergen.
Afgangstider mm.: www.cph.dk

Hurtigruten mellem Bergen og Kirkenes anløber Florø.

Flere oplysninger på følgende hjemmesider:
Hurtigruten: www.hurtigruten.dk
Bergen: www.visitbergen.com
Fløibanen i Bergen: www.floibanen.no
Med Florø som base: www.vestkysten.no
Batalden Havbu, galleri og kulturcenter: www.bataldenhavbu.no
Norsk Hjortesenter: www.hjortesenteret.no

Fløibanen i Bergen har fået nyt rullende materiel. Siden november 2002 har de to vogne Rødhette og Blåmann klaret trafikken til endestationen i 302 meters højde over Bergen.
Her er det Blåmann, der ankommer.

Udsigten over Bergen er storslået fra Fløibanens endestation i 302 meters højde.

Veteranskiber "Atløy" blev bygget i 1931 som kombineret fragt- og passagerskib. I dag sejler det med turister, og vi fik et nostalgisk trip fra Kalvåg til Florø.

Stabben Fyr ud for Florø er det ene af tre fyr, som turister kan besøge på en udflugt med den eksotiske betegnelse "Fyrsafari". Udlejes også som feriebolig.

På øen Store Batalden findes en unik bygningskultur fra 1820-1900. Derfor dette skilt, som er det første, du ser ved landgang på øen.

I dette hus på Batalden Havbu har værtinden Gunhild Bjelland indrettet en bryllupssuite for nygifte og andre forelskede par, der kun har brug for hinandens selskab.

Morgenstemning på Svanøy Hovedgård.

De ældste bygninger på Svanøy Hovedgård på Svanøy er fra 1600-tallet. En af stedets attraktioner i dag er herregårdsmiddage baseret på lokale råvarer som bl.a. laks, hjort, får og skaldyr.

- Sådan holder man på en velvoksen hummer, fortæller Steffen Fosse på 5½ år, der er fra Kalvåg.

Publiceret: 18.07.2004  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen