Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Fra det højt hævede cafeområde er der et godt overblik over hele basaren, der mest af alt ser ud som en
hyperaktiv myretue. Men deter et menneskehav, som jagter det ultimative røverkøb på årets Pfennigbasar,
der er et loppemarked med alt godt fra nutidens tyske overskudssamfund.

De internationale kvinder i Karlsruhe
300 kvinder med baggrund i flere end 30 forskellige nationaliteter står bag Pfennigbasaren i Karlsruhe, der er et sandt tilløbsstykke med kultstatus. Overskuddet fra basaren, der strækker sig over tre travle dage, går til internationalt arbejde og sociale formål i lokalområdet.

Af Niels-Henrik Jensen

Barbara Rominger-Hess står forventningsfuld bag de tykke glasdøre til Schwarzwaldhalle i Karlsruhe. Hun er præsident for ”Der Internationale Frauenclub” i Karlsruhe, og om få minutter slår
hun dørene op til en begivenhed, der har opnået en helt usædvanlig kultstatus i den Sydtyske by i delstaten Baden-Württemberg.
For 46. gang inviterer den aktive kvindeklub, hvis ca. 300 medlemmer har rødder i flere end 30 nationaliteter, til den årlige Pfennigbasar. I de sidste mange år er den blevet afholdt i Schwarzwaldhalle i byens centrum og i løbet af de tre dage messen varer, strømmer der tusinder af købere til, som drømmer om at gøre det ultimative røverkøb. For Pfennigbasaren er et vaskeægte loppemarked med alt godt fra nutidens tyske overskudssamfund. Og man kan gøre et røverkøb! For blandt det enorme udbud af effekter, som er bidrag fra utallige private givere, er måske lige den krukke, vase, pladesamling, lampe eller bog i førsteudgaven, du har drømt om.
Delstaten Baden-Württemberg ligger i den del af Tyskland, som ved Anden Verdenskrigs afslutning blev amerikansk besættelseszone. Derfor hed foreningen oprindeligt ”German-American Women´s Club”, grundlagt i 1957, men skiftede i 1968 navn til ”Der Internationale Frauenclub”. - Og det er der god mening i, med den åbning mod hele verden som byen Karlsruhe står for med mange internationale virksomheder indenfor industri, uddannelse og forskning, siger Barbara Rominger-Hess. Vi går efter duften af friskbrygget kaffe og glasmontrer med et herligt udvalg af kager, bl.a. den legendariske Apfelstrudel. Fra det højt hævede cafeområde har vi et godt overblik over hele basaren, der mest af alt ser ud som en hyperaktiv myretue.
Penge til internationalt arbejde og sociale institutioner
Over kaffen og kagen fortæller hun om klubbens arbejde: - I klubben arbejder vi på at fremme internationalt samarbejde og forståelse. Blandt vore medlemmer udfolder det sig i talrige interessegrupper, hvor vi samler medlemmer med fælles interesser i bl.a. kunst, madlavning, litteratur og sprogundervisning, fortæller Barbara Rominger-Hess, og nævner så højdepunkterne i klubåret: Pfennigbasar, de to årlige uddelinger af stipendier fra basarens overskud, og en række selskabelige arrangementer, ”Herbsttee”, ”Thanksgiving”, og til advent ”Christmas Tea”.
Det internationale samarbejde består udadtil i uddeling af stipendier til udveksling af studenter og skoleelever fra Tyskland og USA. Vores landsdækkende organisation er den største private organisation på det område i Tyskland.
Klubben uddeler også midler til lokale sociale institutioner. Kan du give eksempler på nogle af modtagere?
- Sidst vi over to omgange uddelte midler til det formål, blev der i alt uddelt 150.000 euro(ca. 1.113 mio. kr., red.), siger Barbara Rominger-Hess, og nævner tre modtagere, som alle er meget kendte i offentligheden: ”Hardtstiftung Karlsruhe”, der blandt mange sociale opgaver driver en såkaldt ”Babyklappe”, altså en døgnåben tjeneste, hvor hittebørn kan afleveres anonymt. Den var i øvrigt den første ”Babyklappe” i Baden-Württemberg.
Karlsruhe er et trafikknudepunkt, og i mylderet af mennesker på vores hovedbanegård, er der ofte brug for en hjælpende hånd til handicappede, svage og ældre. Bahnhofsmission udfører et stort arbejde på det område, og derfor støtter vi dem økonomisk.
Barbara Rominger-Hess finder det store smil frem, da hun til sidst nævner Den diakonale Hjemmepleje i Karlsruhe: - Dem sponsorerer vi med biler, så de kan komme rundt og lave deres sociale arbejde. Til gengæld, så er det rullende reklame for vores klub. For hvad står der på bilernes døre?: ”Sponsor - Der Internationale Frauenclub”.

Fakta
Den 47. Pfennigbasar afholdes i
Schwarzwaldhalle, Badenwerkstr. - Am Festplatz 3
76137 Karlsruhe, Tyskland.

Åbningstider:
Torsdag 23. januar 2014, 10.00-13.00, 14.30-18.00.
Fredag 24. januar 2014, 10.00-13.00, 14.30-18.00.
Lørdag 25. januar 2014, 10.00-14.00.

Årets Pfennigbasar i Schwarzwaldhalle i Karlsruhe er et tilløbsstykke med en helt usædvanlig kultstatus. Det er ”Der Internationale Frauenclub” i Karlsruhe, der står bag Pfennigbasaren, der er et vaskeægte loppemarked med alt godt fra nutidens tyske overskudssamfund. Her er det lige før dørene slås op og jagten på et godt røverkøb kan begynde.

Barbara Rominger-Hess var præsident for ”Der Internationale Frauenclub” i Karlsruhe indtil årsskiftet 2013-2014. Nu er hun valgt til at stå i spidsen for den årlige Pfennigbasar, hvis overskud går til internationalt arbejde og støtte til lokalt, socialt arbejde.

I afdelingen for ”KITSCH und KUNST” er der livlig handel og udsigt til gode fund. Alt er rørende billigt. Denne artikels skribent købte en krukke med låg i stentøj, der snild kunne rumme to liter rom, et kilo sukker og sommerens udvalgte frugter, altså begyndelsen til en romtopf, spiseklar ved juletid! Pris 1½ euro, svarende til 12 danske kroner.
Publiceret: 20.01.2014.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen