Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   
 

I haven på den tyske ambassade i Prag står denne skulptur af en Trabi, udført af kunstneren David Cerný. Den er sat til minde om begivenhederne i 1989, hvor ca. 15.000 østtyske flygtninge invaderede ambassaden.

Med Trabien ind i friheden
Tusindvis af østtyskere flygtede i efteråret 1989 til Forbundsrepublikken Tysklands ambassade i Prag. De fleste ankom i familiens Trabi, hvorefter de forcerede hegnet til ambassaden; og blev boende indtil kort tid før Berlinmurens fald. I ambassadens have mindes de hektiske dage i efteråret 1989.

Af Niels-Henrik Jensen

Der står en Trabi på fire ben i haven ved den tyske ambassade i Prag. Skulpturen, for sådan en er det, har titlen "Quo Vadis", hvor går vi hen? Et spørgsmål, som mange frihedshungrende borgere i datidens Østtyskland, DDR, stillede sig i sommeren 1989, hvor forspillet til Berlinmurens fald var begyndt.
For borgere i Østtyskland var datidens Tjekkoslovakiet det sidste naboland, som landets borgere måtte rejse til uden visum. Derfor startede mange østtyskere i de dage familiens Trabi og satte kursen mod den tyske ambassade i Prag, der i nogle hektiske dage i efteråret 1989 skrev sig ind i den tyske og den europæiske historie.
Genforeningen mellem de to tysklande ventede lige om hjørnet, men for ca. 15.000 østtyskere var frihedsdrømmen så stærk, at den skulle opfyldes her og nu. For dem blev den tyske ambassade i Prag springbrættet til den så stærkt ønskede frihed i Vesttyskland.

Står man inde i ambassadens have og ser på det nøgne, kraftige hegn der omslutter ambassadens have og bagside, begynder fjernsynets nyhedsudsendelser fra dengang at køre helt af sig selv. For det var jo her, at de tre bølger af frihedshungrende østtyskere, mænd og kvinder, unge som gamle og børn i alle aldre plankede den ind på ambassadens område, som blev oplevet som et forskud på det forjættede land, Vesttyskland. Hjertegribende scener udspillede sig ved hegnet. Spædbørn blev kastet og rakt over hegnet og grebet af fremstrakte arme på den anden side. For nogle voksne brast drømmen om frihed, da de under forcering af hegnet blev spiddet på dets sylespidse top, og måtte hjælpes ned på den Tjekkoslovakiske side af hegnet.

Den første bølge af flygtninge omfattede næsten 4.000 personer, der ankom fra midten af august til slutningen af september. De blev indkvarteret i ambassadens bygninger og i telte opstillet af det tyske Røde Kors i ambassadens have. Situationen var uholdbar og førte til langvarige forhandlinger med ledelsen i DDR. Men den 30. september kunne den daværende Vesttyske udenrigsminister Hans-Dietrich Genscher endelig fra ambassadens balkon meddele følgende:
" Kære landsmænd, vi er kommet til Dem i dag for at meddele, at Deres udrejse til Forbundsrepublikken Tyskland er nært forestående".
Så blev alle flygtningene kørt til Vesttyskland, og med dem faldt den første barriere seks uger før Murens fald i Berlin.
Der blev skrevet historie på den tyske ambassade i Prag i de hektiske dage i efteråret 1989. Besøg ambassaden, tag et kik ind i haven og tænd for det indre fjernsyn. Så kommer de gribende scener fra dengang helt af sig selv..

Fakta
Indtil begyndelsen af november 1989 ankom ca.15.000 østtyske flygtninge i tre bølger til den tyske ambassade i Prag. Derfra blev de senere sendt til Vesttyskland. Den 9. november 1989 faldt Berlinmuren og den 3. oktober 1990 blev de to tysklande genforenet.

Besøg ambassaden
De diplomatiske forbindelser mellem Forbundsrepublikken Tyskland og det daværende Tjekkoslovakiet blev genoptaget i 1973. Den tyske ambassade har til huse i et af Prags mest betydningsfulde og smukkeste palæer fra barokken, Palais Lobkowicz. Palæet blev opført i årene 1703-1707.
Som dansk turist i Prag er der ikke umiddelbart adgang til den tyske ambassades område. Men opsøg den alligevel og nyd det smukke Palais Lobkowicz. Tag et kik ind fra havesiden, der hvor de østtyske flygtninge forcerede hegnet, se den firbenede Trabi og mærk historiens nærhed.Grupper, der ønsker at tale politik med personale fra ambassaden, kan søge om tilladelse til at
besøge ambassaden og dens have og se tv-klip fra de begivenhedsrige dage i 1989.

Deutsche Botschaft
Palais Lobkowicz
Vlašská 19, 118 01 Praha 1
Tjekkiet
Se ambassadens hjemmeside: www.prag.diplo.de

Den tyske ambassade i Prag har til huse i et af byens smukkeste palæer fra barokken, Palais Lobkowicz. I efteråret 1989 fik ambassaden uanmeldt besøg af ca. 15.000 østtyske flygtninge.

Fra ambassadens balkon havde den daværende vesttyske udenrigsminister Hans-Dietrich Genscher denne besked til de østtyske flygtninge på ambassaden: " Kære landsmænd, vi er kommet til Dem i dag for at meddele, at Deres udrejse til Forbundsrepublikken Tyskland er nært forestående".

Tysk Røde Kors sørgede for telte og forplejning til de tusindvis af østtyske flygtninge, der havde invaderet den tyske ambassade i Prag i efteråret 1989.
Foto: Den tyske ambassade, Prag.

For ca. 15.000 østtyske flygtninge blev den vesttyske ambassade i Prag et springbræt til friheden i Vesttyskland. Men først skulle hegnet til ambassaden forceres.
Foto: Den tyske ambassade, Prag.

På dette sted kom tusindvis af østtyske flygtninge over hegnet til den tyske ambassade i Prag.
Tiden er efteråret 1989, og hver dag havde sine hjertegribende scener. Spædbørn blev kastet og rakt over hegnet og grebet af fremstrakte arme. For nogle voksne brast drømmen om frihed, da de under forcering af hegnet blev spiddet på dets sylespidse top.
Publiceret: September 2010.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen