Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Sådan ser der ud på Jackson Reef, der ligger mellem Tiran-øen og Sinai-halvøen. PR-foto.

Sharm el-Sheikhs undersøiske verden
Egypten er et af danskernes fortrukne rejsemål hele året. Og er din passion det undersøiske liv af farvestrålende fisk på koralrevene, så byder Sharm el-Sheikh på Sinai-halvøen på uforglemmelige oplevelser.

Af Niels-Henrik Jensen

De største attraktioner ved den egyptiske badeby Sharm el-Sheikh ligger under havets overflade. Det er her de kystnære og let tilgængelige koralrev findes, som får danske vandhunde af alle slags til at valfarte til byen. For enten man er til snorkling eller til det mere udstyrskrævende dykning, så er det i havet ud for Sharm el-Sheikh, at ens vildeste drømme om det undersøiske liv kan blive til virkelighed.
Men de undersøiske herligheder kan såmænd også opleves uden at få så meget som en storetå dyppet i vandet. Så er det bare med at købe sig en tur ombord på en af de mange turbåde med glasbund, som byder på et mageløst skue ind i en fascinerende verden.
Kirsten Heering er én af Atlantis Rejsers danske guider i Sharm el-Sheikh. Både hun og folkene ombord på skibet "STAR", én af dem med glasbund, kender farvandet ud for Sharm, som byen kaldes i daglig tale, som deres egen bukselomme. - Der er en Chokoladefisk, og der et par arabiske Picassofisk. Og se, der er en stime Sergentfisk med hele fem bånd. Det er Kirsten Heering, der peger på de mange fisk, der enkeltvis, parvis eller i stimer dukker op for øjnene af os.
Vi er en flok turister, der strækker hals ud over rækværket omkring skibets glasbund. Motorerne ombord er stoppet, så sand fra havbunden ikke hvirvles op. Langsomt driver vi hen over koralrevene i Naama bugten. I løbet af et par timer ser vi de fleste af de fisk, som er afbildet på de farvestrålende plancher ombord. Også den meget berømte filmhelt, fisken Nemo, kendt fra Walt Disneys film "Find Nemo", optræder ganske gratis for øjnene af os. I øvrigt er dens rette navn Klovnfisk og den har 27 artsfæller.
"- Se godt efter nu", lyder det fra Kirsten Heering, der fortsætter: "Om lidt er vi over en af verdens største hjernekoraller. Dens lige findes kun ét andet sted i verden, nemlig ved Australien".
Det er lidt uhyggeligt. Den ligner bare alt for meget en kæmpestor menneskelig hjerne. Og den er så stor, at hele glasbundens synsfelt bliver fyldt ud. Jo, selv en tørskoet tur til søs kan byde på eksotiske oplevelser, når blot skibsbunden er lavet af glas.
På dykkerskole med danske Camilla
De ligner et par medspillere i en James Bond film. Iført svømmedykkerudstyr nærmer de sig stranden. Da vandet når dem til knæene, tager de maskerne af, fjerner mundstykkerne til luftforsyningen og smiler til fotografen. Det er Camilla Tordrup og Christian Kruse, der er færdige med dagens sidste dykning.
- Jeg er dykkerinstruktør hos Diving Centers Werner Lau her i Sharm el-Sheikh, fortæller Camilla Tordrup, der første gang kom til byen som turist med Atlantis Rejser for syv år siden. Før den tid havde hun aldrig dykket, men blev så grebet af dykkersporten, at hun siden uddannede sig til dykkerinstruktør på højeste niveau. Camilla er født og opvokset i Nordsjælland og var godt i gang med en uddannelse som maskiningeniør, da karrieren tog en anden retning. "Dykkersporten er vældig populær i disse år, og vi har rigtig mange elever på vores dykkerskole, fortæller Camilla Tordrup, der møder mange landsmænd på jobbet. En af dem er Christian Kruse fra Herning, der i hjembyen er aktiv i dykkerklubben "Perle". Endnu en gang er han sammen med sin kone Anne-Mette og deres datter Frederikke på seks år, rejst til Sharm el-Sheikh. Alle tre er de grebet af livet ved og i Rødehavet. Anne-Mette er også dykker og Frederikke snorkler på livet løs. Med Camilla Tordrup som instruktør har Christian Kruse uddannet sig til PADI Divemaster og har flere gange været dykkerguide for større og mindre grupper. "Camilla er en fremragende læremester, der arbejder på et utroligt højt fagligt niveau", lyder Christians karakteristik af sin instruktør.
Men Camilla stiller også krav til sine elever. På mit spørgsmål om de tre vigtigste krav til en kommende dykker, er hendes kontante og klare svar: "Vær sikker på din fysik. Du skal have viljen til at lære- og det er ikke nemt. Og endelig, så skal du være villig til at flytte dine grænser fysisk og mentalt".
Godt at vide, før man kryber i våddragten, tager trykflasken på ryggen og skifter til svømmefødder.
Hotel med eget koralrev
Som gæst på Hotel Maritim i Sharm el-Sheikh har man en enestående mulighed for at snorkle og dykke på hotellets eget koralrev. Det begynder helt inde ved kysten, og fra stranden fører en bro ud til en platform foran revet. Store oplevelser venter i Rødehavets undersøiske verden. Det kræver blot en dykkermaske, en snorkel og et par svømmefødder for at kunne bevæge sig som en fisk i vandet. Svømme sindigt eller blot lade sig drive ind over revet og blive et med de farvestrålende fisk. Hvad er det nu de hedder? Deres navne dukker op igen, det er jo artsfæller til dem vi mødte på turen i båden med glasbund. Jo, de er her alle sammen, endda suppleret med endnu nogle arter. En tæt på oplevelse med en velvoksen muræne får adrenalinpumpen i gang. Men eller er der fred, harmoni og ingen fare i den undersøiske verden ud for Hotel Maritim.
Selv om fiskene er tæt på, så lykkes det aldrig at berøre dem, endsige klappe dem på ryggen.
Derimod kan et øjebliks uopmærksomhed give nærkontakt af første grad med koralrevet. Med deraf følgende skrammer og rifter. Så hold afstand. Også for at passe på koralrevet, som er en levende organisme, der er beskyttet af international lovgivning. Det betyder blandt andet, at det er forbudt at brække koralstykker af revet og tage dem med hjem som souvenir. Straffen for at gøre det er hård. Souveniren bliver konfiskeret og forseelsen udløser en stor bøde.
De penge er bedre brugt på endnu en rejse til Sharm el-Sheikhs forunderlige, undersøiske verden.


Fakta
Atlantis Rejser

Atlantis Rejser har et omfattende program for dykning ved Rødehavet i Egypten. Tilbyder også de klassiske rundrejser med blandt andet krydstogt på Nilen. Vær opmærksom på kombinationen rundrejse og badeferie.
Direkte fly fra Billund Lufthavn og Københavns Lufthavn i Kastrup.
www.atlantisrejser.dk

Billund Lufthavn
www.bll.dk

Diving Centers Werner Lau
www.wernerlau.com

Hotel Maritim
Jolie Ville
Golf & Resort Sharm el-Sheikh
www.jolieville-hotels.com

PADI
Professional Association of Diving Instructors
www.padi.dk

På kajen i Sharm el-Sheikh venter turisterne på dagens første tur med "STAR", der her er ved at blive trukket ind til kajen. Båden er udstyret med glasbund, så uden at få så meget som en våd storetå, kan passagerne ombord få et indblik i den fascinerende, undersøiske verden på områdets koralrev.

"Find Nemo", siger Kirsten Heering. Hun er guide for Atlantis Rejser i Sharm el-Sheikh og kender de farvestrålende fisk, der kan ses gennem glasbunden på skibet "STAR".
Og vist kunne vi finde fisken Nemo, den meget berømte filmhelt i Walt Disneys film "Find Nemo", endda til overflod og i stimer.

Hjernekorallen fylder godt i glasbundens synsfelt. Den viste er en af verdens største, tilsvarende findes kun ved Australien.

Camilla Tordrup og Christian Kruse kunne godt ligne et par, der spiller med i en James Bond film.
Men virkeligheden er en anden. Camilla er dykkerinstruktør hos Diving Centers Werner Lau i Sharm el-Sheikh. Christian Kruse fra Herning er hendes elev og har gennemført den krævende uddannelse til PADI Divemaster.

Souvenirbutikkerne i Sharm el-Sheikh sælger også souvenirs fra den undersøiske verden. Blandt andet tørrede søagurker, her præsenteret af Kirsten Heering, guide for Atlantis Rejser i Sharm el-Sheikh.

Fouad bestyrer dykkerbutikken på Maritim Golf og Ressort i Sharm el-Sheikh. I butikken kan der lejes udstyr til dykning og snorkling. Fra badeplatformen i baggrunden kan der snorkles og dykkes på hotellets eget koralrev helt inde ved kysten.

Publiceret: 16.01.2011.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen