Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Sådan ser Télendos ud set fra Kálimnos. Lokale fiskere driver færgeriet over det 750 meter brede stræde, der opstod ved
jordskælvet i 554 f. Kr., der også skabte Télendos. Bemærk klippens profil over båden; det er her kvindeansigtet findes.

Driverliv på græske Télendos
Den græske ø Télendos indbyder til driverliv og byder på græsk charme i store doser.
Øen blev skabt, da et ugelangt jordskælv i 554 f. Kr. kappede forbindelsen til naboøen Kálimnos.

Af Niels-Henrik Jensen

Det er ikke til at opdrive et eneste diskotek på den græske ø Télendos. Og godt det samme, mener de gæster, som igen og igen må tilbage til det nærmest mikroskopiske Paradis ud for vestkysten af svampefiskernes ø Kálimnos. Télendos blev skabt da naturen gik amok og et jordskælv i 554 f. Kr. i ét hug kappede forbindelsen til Kálimnos. Adskilt af et 750 meter bredt stræde lå nu i ensom majestæt en klippeø på blot 8 kvadratkilometer.
Der er halvtimedrift på den korte sejltid mellem Kálimnos og Télendos. Afhængig af vind- og strømforholdene i det smalle farvand tager overfarten mellem fem og ti minutter. En mindre håndfuld af de lokale fiskere sørger på skift for overfarten. En af dem er Giannis Galouzis, der undervejs fortæller: - " Nede på havbunden ligger resterne af en oversvømmet by. Når havoverfladen er helt blank kan vi se ruinerne fra båden ".
Kvindeansigtet i klippen
En frisk vind blæser hen over strædet i dag, og strøm er der også. Båden gør et skarp sving og i klippeøens markante profil ses tydeligt et kvindeansigt.
Der er knyttet flere myter til kvindeansigtet. En af myterne er en tro kopi af den ulykkelige kærlighedshistorie om Romeo og Julie. I den græske version er det prins Andronicus og prinsesse Pothea, der ikke må få hinanden. En anden myte har sit udspring i, at grækerne om nogen kan se de forunderligste billeder i naturen. Og få det sete ind i det daglige liv. Så den meget enkle udgave af historien er denne, fortalt af fisker og færgemand Theofilios: - "På Télendos har de fleste af os altid levet af fiskeri, og enhver kan jo se, at kvinden spejder ud over havet efter sin fiskermand".
Giannis Galouzis fortøjer båden ud for den klat huse, som ligger ved foden af det 458 meter høje bjergmassiv. Her langs kysten ligger de fleste at øens huse samlet i Télendos by. Arkitekturen er typisk græsk, og farverne er holdt i hvidt og blåt. Omkring 15 familier bor på øen, hvor de især lever af fiskeri og turisme samt driver de få taverner og restauranter, hvor der serverer godbidder fra det autentiske, græske køkken. Ikke noget med turistføde her.
Eneste køretøj på øen er den trehjulede scooter med lad, som køres af Nikos, ejer af Hotel Porto Potha. Han er indbegrebet af græsk gæstfrihed og henter og bringer sine gæsters bagage ved anløbsbroen. Men ham og hans køretøj er der nu ikke meget ræs og larm over. Skal sandheden frem, og det skal den, så hører vi mere til øens eneste æsel Odysseus, når det skrydende gør opmærksom på sin tilstedeværelse.
Michalis og hans baglamas
Sin lidenhed til trods rummer Télendos også forbavsende mange fortidsminder. Romerske ruiner, resterne af den gamle kristne kirke Agios Vasileos og en middelalderborg. Og selvfølgelig også en nutidig kirke med et farvestrålende kirkerum og vokslys til salg til brug på stedet.
Télendos er et yndet udflugtsmål for turister på naboøerne, ikke mindst de, der holder ferie i byerne Mirties, Massouri og Arméo på vestkysten af Kálimnos. Men også klatrelystne folk har fået et godt øje til Télendos, der byder på mange afmærkede klatreruter. De folk er lette at spotte med klatrestøvler, rygsæk og oprullet tovværk over den ene skulder. Efter en dag på bjerget ser de noget brugte ud. Men synd for dagturisterne, at de kun når at opleve overfladen af det lille ø-samfund. For det er, når de er taget tilbage til Kálimnos, og måske nyder solnedgangen over Télendos, at vi fastboende nyder nærheden med de lokale. Så er det, at Michalis finder det lille strengeinstrument, en baglamas, frem og med det som akkompagnement synger græske folkesange. Vi rykker sammen om Michalis på familiens restaurant i vandkanten og hans mor, søster og alle vi gæster er det blandede kor.
Télendos er ikke gearet til masseturisme. Men søger du et ægte græsk mini-samfund, hvor de største aktiver er ro og en sindig dagsrytme, ja, så kan Télendos være svaret på dine drømme.
De smalle, kringlede gader i Télendos by, omgivet af hvidkalkede mure og med skyggefulde steder under vinrankernes løv, indbyder til driverliv. Det samme gør de mange strande, som øen kan byde på. Nogle bynære med sandstrand, liggestole og skyggefulde træer, andre mere afsides omgivet af klipper, blandt andet Paradise Beach i retning mod Hotel Porto Potha. Som navnet antyder, er de sol - og havbadendes påklædning da også som i Paradisets have - før syndefaldet.

Fakta
Den græske ø Télendos ligger i øgruppen Dodekaneserne, har et areal på 8 kvadratkilometer og knap 50 fastboende. I samme øgruppe ligger blandt andre Kos, Kálimnos og Rhodos.
Rejsen dertil:
Spies Rejser har Télendos på programmet. Fra Københavns Lufthavn i Kastrup og Billund Lufthavn flyves der til Kos. Sidste del af rejsen til Télendos foregår med båd via Kálimnos.
Flere oplysninger på:
www.spies.dk , se under Spies Rustik
Færgefart fra molen i Mirties på vestkysten af Kálimnos. I sommerhalvåret afgang i begge retninger hver halve time fra kl.08-24. Pris, enkeltbillet, 2 euro. Overfartstid fem-ti minutter.
Rejselitteratur
Turen går til Rhodos & Kos, Dodekaneserne, Peter Bejder og Kim Boye Holt, Politikens Forlag 2009
Købes på Kálimnos:
Engelsk/græsk bog om Kálimnos og Télendos, fra 2006. Bedste bud på en god, lokal bog om de to øer. Mange fotos og illustrationer. Set til priser mellem 12.50 og 15.00 euro.
Den engelske titel er: KALYMNOS, HISTORY-ARCHAEOLOGY-CULTURE. Forfatter er arkæologen Michael J. Koutellas.

Michalis er som hentet ud af en film om livet på de græske øer. Hans dagligdag byder på hårdt arbejde i familiens taverne, men når inspirationen kommer over ham, giver han gerne et nummer på sit lille strengeinstrument, en baglamas.

Télendos er som skabt til driverliv for øens gæster. Langs havnefronten ligger de fleste af øens restauranter, og overalt serveres der mad af høj kvalitet fra det autentiske græske køkken.

Publiceret: August 2009.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen