Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Det tidligere bispesæde Palais de la Berbie i Albi huser i dag Musée Toulouse-Lautrec. I det nyrenoverede museum
vises flere end 1.000 værker af maleren Henri Toulouse-Lautrec, der blev født i Albi i 1864. Han dør i 1901.

Toulouse-Lautrec ses bedst i Albi
Henri de Toulouse-Lautrec færdedes hjemmevant på varieteerne, teatrene og bordellerne i 1800´tallets Paris. Hvad han så kan opleves på Musée Toulouse-Lautrec i hans fødeby Albi.

Af Niels-Henrik Jensen

Henri de Toulouse-Lautrec, maler og plakatkunstner, har fået et nyt museum i fødebyen Albi i Sydvestfrankrig. Ganske vist er det fortsat det tidligere bispesæde Palais de la Berbie fra det 13. århundrede, der huser hans flere end 1.000 værker. Sådan som det har været tilfældet siden 1922. Men fra at være et støvet provinsielt museum, der ikke ydede den verdensberømte kunstner fuld retfærdighed, præsenterer museet i dag hans tegninger, malerier og litografier i nye og velindrettede omgivelser.
En medfødt knoglesygdom gjorde, at han kom skævt ind på livet. I lange perioder blev det udlevet blandt aktørerne i det parisiske forlystelsesliv. Og han blev om nogen varieteernes, bordellernes og teaterverdenens billedkunstner, ofte kaldt den lille kunstner med det store talent. Lille, fordi hans sygdom gjorde, at han aldrig blev højere end 152 centimeter - og stor, fordi hans store talent ikke fejlede noget. Heller ikke selv om han manglede samtidens anerkendelse, men måtte leve med at være forkætret, blive set ned på og ydmyget. Modsætningen lille - stor spillede Henri de Toulouse-Lautrec selv på, når han signerede sine værker med en elefant: Verdens mindste maler har verdens største dyr som signatur.

Berømte kunstnere på plakaten
Hans tids form for massekommunikation var plakaten. Og alle de velkendte plakater med Toulouse-Lautrecs signatur er her. Dér er plakaten med den berømte og berygtede sanger Aristide Bruant, der optrådte på flere af samtidens kabaretter. Og som havde stor succes med sine sange om forbrydere og prostituerede. Rå, men hjertelig var hans stil, og en særlig specialitet var hans fornærmelser mod publikum. Aristide Bruants scenekostume var altid det samme: Sort kappe, tørklæde, hat og en stor solid stok; det kostume bærer han også på plakaten fra 1892, der reklamerer for hans optræden på varieteen "Les Ambassadeurs".
Sangerinder Yvette Guilbert står med sin spidse næse i sky på en anden af de kendte plakater. Efter hendes opfattelse var Toulouse-Lautrec gået over stregen med sin karikaturtegning fra 1894, og hun blev så vred og fornærmet, at hun nægtede at modtage den. Senere blev Toulouse-Lautrec og Yvette Guilbert forsonet mod, at Toulouse-Lautrec lovede aldrig mere at afbilde hendes ansigt. Det løfte holdt han. Men hævnen var sød. For Yvette Guilbert kan genfindes på flere af hans senere berømte værker. Blandt andet på Divan Japonais, hvor hun optræder hovedløs, hovedet er skåret fra i billedkanten. På et andet billede er kun hendes ene behandskede underarm og hånd vist - og hele Paris vidste, at både underarmen og hånden tilhørte Yvette Guilbert.
Det sidste billede Toulouse-Lautrec malede og signerede er fra 1901 og har titlen " Eksamen ved det medicinske fakultet i Paris ". Billedet er særlig intenst i farver og maleteknik, og kunne have varslet en ny epoke for Toulouse-Lautrec. Men han var dødsmærket, billedet blev hans sidste og er stærkt præget af hans svigtende proportionssans.
Ved sin død i 1901 efterlod han flere end 1.000 værker. De blev tilbudt flere museer i Frankrig, deriblandt Louvre i Paris, men ingen ville hverken eje eller have dem.
Godt det samme! Uden de mange afslag var Musée Toulouse-Lautrec i Albi aldrig blevet til noget. Læg vejen forbi Albi og tag med på en tidsrejse til det hektiske, frække og syndige liv, som det blev levet i varieteerne, teatrene og på bordellerne i 1800'tallets Paris. Alt sammen oplevet gennem Henri Toulouse-Lautrecs briller.

Fakta
Henri de Toulouse-Lautrec bliver født i Albi i 1864.
Efter to benbrud standser hans vækst i 1879. Han forbliver lille af vækst, blot 152 cm. høj.
Første udstilling afholder han i kabareten "Le Mirliton" i Paris i 1885.
Hans første plakat "Moulin Rouge" bliver til på bestilling af ejeren af dansestedet af samme navn.
I 1892 laver han plakaten til sangeren Aristide Bruant, "Ambassadeurs".
Maler sit sidste billede i 1901 med titlen " Eksamen ved det medicinske fakultet i Paris ".
Henri de Toulouse-Lautrec dør på Château de Malromé i 1901.

Musée Toulouse-Lautrec
Palais de la Berbie
81003 Albi
Telefon 05 63 49 48 70.
Museets hjemmeside www.musee-toulouse-lautrec.com
Musée Toulouse-Lautrec er nyrenoveret. Der er fine adgangsforhold, også for handicappede. Rundvisning med guide kan bestilles. Elektronisk guide på flere sprog kan lejes. I museets biograf vises en kort film om Toulouse-Lautrec fem gange i løbet af åbningstiden.

Oplysninger og brochuremateriale:
ATOUT FRANCE / Frankrigs Turistråd
Toldbodgade 18
1253 København K
Telefon: 33 11 49 12.
Se hjemmesiden www.franceguide.com

Det tidligere bispesæde Palais de la Berbie i Albi huser i dag Musée Toulouse-Lautrec. I det nyrenoverede museum vises flere end 1.000 værker af maleren Henri Toulouse-Lautrec, der blev født i Albi i 1864. Han dør i 1901.

Aristide Bruant var en både berømt og berygtet sanger. Han havde stor succes med sine sange om forbrydere og prostituerede og hans scenekostume var altid det samme: Sort kappe, tørklæde, hat og en stor solid stok; lige som på plakaten fra 1892, der reklamerer for hans optræden på varieteen "Les Ambassadeurs".
Foto: Musée Toulouse-Lautrec, Albi, France.

Udsigten fra Palais de la Berbie, der rummer museet for Henri Toulouse Lautrec, er betagende. Floden er baggrunden er Le Tarn.

Musée Toulouse-Lautrec i Albi har for nylig gennemgået en omfattende renovering. I dette udstillingsrum vises blandt andet værket "Au salon de la rue des Moulins" fra 1894.

Sådan skildrer den franske kunstner Raymond Savignac sin forgænger i faget. I anledning af 100 året for Henri Toulouse-Lautrecs død i 1901, har 100 af vor tids kunstnere hyldet den store kunstner med hver deres plakat. Plakaterne er tidligere udstillet på Trapholt i Kolding,
Fra bogen 1901-2001 Hommage a Henri de Toulouse-Lautrec.
Foto: Musée Toulouse-Lautrec, Albi, France.

Toulouse-Lautrec blev portrætteret af maleren Edouard Vuillard i 1898.
Foto: Musée Toulouse-Lautrec, Albi, France.

" I salonen i Rue des Moulins", hedder dette oliemaleri fra 1894. Det viser
modtagelsesrummet i et af de bordeller Toulouse-Lautrec hyppigt besøgte.
Foto: Musée Toulouse-Lautrec, Albi, France.

Publiceret: Marts 2010.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen