Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Den smukt svungne smedejernstrappe på Gare Lyon i Paris fører op til den historiske jernbanerestaurant Le Train Bleu.

Le Train Bleu - historisk spisested i Paris
Nostalgien overlever i fin form på den parisiske jernbanerestaurant Le Train Bleu. I over 100 år har Le Train Bleu været de togrejsendes åndehul på rejsen.

Af Niels-Henrik Jensen

Der er ingen prustende og sodsværtede damplokomotiver på den parisiske banegård Gare de Lyon. Hvor skinnevejene slutter brat i den højloftede banegårdshal, venter i stedet langs perronerne de franske jernbaners stolthed, de strømlinede højhastighedstog med den mundrette betegnelse, TGV, Train à Grande Vitesse.
Snuderne på de ventende tog peger alle samme vej, så retningen er vist. Hen og op ad de smukt svungne smedejernstrapper, der fra både højre og venstre fører frem til det imponerende indgangsparti på første sal.
Her oppe under taget ligger restauranten Le Train Bleu, et historisk monument over fransk jernbanekultur anno 1901. Tiden er La Belle Époque og kunstgenren er Art Nouveau med alle dens krummelurer og gesvejsninger. Der er højt til loftet som i en katedral. Overdådige lysekroner hænger som vindrueklaser ned fra loftet. De nænsomt restaurerede malerier, der ellers var slemt sodsværtede, lyser imod os fra vægge og lofter med farver og motiver fra smukke steder langs jernbanelinien Paris-Lyon-Marseille.
Folk på rejse med kufferten ved hånden haster gennem svingdøren til Le Train Bleu. Nogle styrer efter en plads ved bordene med de hvide, glatte duge og skinnende glas på rad og række. Måske lokket af restaurantens berømte ret, farseret vagtel med andelever. Andre kommer blot for at nyde atmosfæren fra en svunden tid. For Le Train Bleu er både museum, kunstgalleri og en restaurant, der lever i bedste velgående som de togrejsendes oase. Tjenerne er et kapitel for sig og giver vi gæster en udsøgt og professionel behandling. Der er ingen købetvang i Le Train Bleu, og der bliver ikke set skævt til besøgende, der bare er med på en kikker.
Men både spisekort og vinkort er franske fristelser ud over det sædvanlige, så hvad med at nyde den franske gastronomi i udsøgte omgivelser?
Endnu en fristelse er de dybe lænestole i rødt læder i baren BIG BEN til venstre i restauranten. Her serveres mere ydmyge retter. Et enkelt glas rødvin og en tallerken med herlige oste fra fire regioner i Frankrig, kan være adgangsbilletten til store oplevelser i den blå time på Le Train Bleu.

Fakta
Et historisk spisested:

Restaurant Le Train Bleu
Gare de Lyon
Place Louis Armand
75012 Paris.
Hjemmeside: www.le-train-bleu.com

Art Nouveau, ny kunst, fremherskende stilart i Frankrig og Belgien indenfor arkitektur og kunstværk i perioden ca. 1885-1910.

La Belle Époque, den skønne tid, er i Frankrig betegnelsen for perioden ca. 1890-1914, hvor kunsten og kulturen blomstrede.

Fly fra Billund Lufthavn
Air France-KLM har flere daglige afgange til og fra Paris, Charles de Gaulle Lufthavnen.
Se Billund Lufthavns hjemmeside: www.bll.dk

Hotel i Paris
Ideelt for rejsende til de to banegårde Gare du Nord og Gare de L´Est ligger det nyrenoverede Hotel Magenta Paris.
Rejsende med fly fra Billund Lufthavn til lufthavnen Paris, Charles de Gaulle, kan tage med RER tog til Gare du Nord.
Hotel Magenta Paris
38, Boulevard de Magenta
75010 Paris.
Hjemmeside: www.hotelmagentaparis.com

Rejselitteratur og kort til rejsen
TUREN GÅR TIL PARIS, af Aske Munck, Politikens Forlag, 22. udgave, 2010.
Find vej i Paris:
TUR-KORT-PARIS, lamineret folde-sammen kort. Virker også når det regner! Giver det store overblik over Paris og rummer alligevel en mængde detaljer, bl.a. omfattende vejregister.
Se www.politikensforlag.dk

Udsmykningen på Le Train Bleu er et overflødighedshorn fra La Belle Époque perioden. Og der er højt til loftet som i en katedral.

Et enkelt glas rødvin og en tallerken med herlige oste fra fire regioner i Frankrig, kan være adgangsbilletten til store oplevelser i den blå time på Le Train Bleu. Her serveret i restaurantens bar BIG BEN.

Rejsende, der trænger til en pause, turister på træk og parisere på indkøb, mødes i baren på Le Train Bleu. Restauranten og dens bar er en historisk tidslomme, der får gæsterne ned i laveste gear.

På Le Train Bleu er stationerne på jernbanestrækningen Paris-Lyon-Marseille afbildet i store billedfelter på restaurantens vægge og lofter. Her er det Orange, der har fået en vægplads.

Publiceret: 03.07.2011.  

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen