Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   
 

Den gamle bydel i Troyes byder på en perlerække af gamle, velholdte bindingsværkshuse. Der er skrappe restriktioner for vedligeholdelse af husene, hvor træværket de fleste steder er holdt i mørke farver. Men den grønne farve, som ses på nogle af husene, er også blevet brugt i Middelalderen, og er derfor også tilladt i dag.

Troyes byder på bindingsværk og glasmalerier
Kan du tælle til tre på fransk, "en, deux, trois", så er det let at spørge om vej til Troyes, som ligger lige i hjertet af Champagnedistriktet. Byens gamle huse er nænsomt restaureret med respekt for de gamle byggetraditioner, og kirkernes glasmalerier er alene rejsen værd.

Af Niels-Henrik Jensen

Bindingsværk af den fine slags
Tag et bykort over Troyes i hånden, og gør den samme opdagelse som tusinder af byens turister har gjort i tidens løb: Byens historiske centrum har form som den karakteristiske champagneprop. Og selv om store dele af byen brændte i 1524, så er dens grundplan i vore dage den selvsamme som middelalderens. Fordi fundamenterne af sten og kældrene i en og to etager ned i jorden overlevede branden, blev de genbrugt, og nye huse i bindingsværk blev bygget ovenpå.
En byvandring ad krogede gader og smøger er en fryd for øjet. Og kan sagtens nydes i eget selskab. Men en anden mulighed er at tage med på en guidet tur, arrangeret af det lokale turistkontor.
Mødet med en guide, der sprudler af fortælleglæde, kan om nogen gøre fortidens Troyes levende.
I Champeaux nummer 22 bor en optiker, som beredvilligt lader os få et kik ind i sin private baggård. Op med den store port og ind i gården, som er et fund midt i byens hjerte. Her er solkroge og læ for vinden og alt er lavet i respekt for de gamle byggetraditioner og med brug af materialer, der skaber en harmonisk helhed. Den franske stat giver et tilskud på 30 % af omkostningerne til renovering af facaderne, en ordning som Charles de Gaulles kulturminister André Malraux fik indført i 1960erne. Med pengene følger der skrappe krav til bygningernes udseende - og tak for det. Nul uhæmmet vækst i forretningernes skilteskov, som det ses i mange andre franske byer. Et fint eksempel på diskret markedsføring er optikerens brillestel, udført i smedejern og placeret højt oppe på facaden over indgangsdøren til butikken. Helt på samme måde som fortidens lavs-skilte med bagerens kringle, skomagerens støvle og bødkerens tønde.
Glasmalerier med sjæl
Det her er kirkekunst for viderekomne! Man kan næsten bade i det varme lys fra glasmalerierne i Cathédrale St-Pierre-et-St-Paul. Glasmaleriernes skønhed er overvældende og en voldsom kontrast til kirkens ydre, som er frygtelig mishandlet og arret som en anden kriger. Katedralen er en af byens ni kirker, som tilsammen rummer ikke mindre end 9.000 kvadratmeter glasmalerier. De fleste af dem er fra det 16. århundrede, men en del kan føres helt tilbage til det 13. århundrede, hvor de første glasmagere slog sig ned og dannede skole i Troyes. Deres efterkommere findes stadig i byen, og det er næppe helt tilfældigt, at den ene af de seks glasmagere i Frankrig, der må restaurere de middelalderlige glasmalerier, bor og arbejder i Troyes.
Hannelore Dominjoud er dagens guide, og hun siger: "Glasmalerierne er jo lige som vore dages tegneserier. De blev lavet så folk, der ikke kunne læse, kunne få de hellige skrifter ind med et forståeligt billedsprog".
Parallellen til de danske middelalderkirker med deres kalkmalerier er snublende nær. Også selv om mange af dem, foruden de religiøse motiver, fortæller både djævelske og saftige historier fra et mere verdsligt liv, som nok kunne få et syndigt hoved i menigheden til at dukke sig en ekstra gang. De mange betagende glasmalerier i Troyes er både en rejse og en omvej værd. Godt, at de uerstattelige kunstværker overlevede Anden Verdenskrig, sikkert anbragt i huler og andre underjordiske lokaliteter i det ikke-besatte Frankrig.


Fakta
Byvandring i Troyes:

Turistkontoret i Troyes tilbyder guidede ture i byen på engelsk, tysk og fransk. Varighed fra et par timer til hele dage med et bestemt tema som det gennemgående element, f.eks. det 16. århundredes glasmalerier og skulpturer. Heldages-arrangementerne begynder med kaffe og croissant og senere spises frokost med lokale specialiteter.
Se turistkontorets hjemmeside www.tourisme-troyes.com

Flere oplysninger:
Det Franske Turistkontor
Toldbodgade 18
1253 København K
Telefon: 33 11 49 12.
Se hjemmesiden og bestil brochurer på:
www.franceguide.com

Rejselitteratur
Turen går til Alsace, Lorraine og Champagne, Torben Kitaj, Politikens Forlag 2005.

Cathédrale St-Pierre-et-St-Paul er en af de ni kirker i Troyes. I det ydre mishandlet og arret som en anden kriger, i det indre rummer den ikke mindre end 9.000 kvadratmeter glasmalerier.Det her er kirkekunst for viderekomne! Man kan næsten bade i det varme lys fra glasmalerierne i Cathédrale St-Pierre-et-St-Paul i Troyes.
Glasmaleriernes skønhed er overvældende. De fleste af domkirkens glasmalerier er fra det 16. århundrede, men en del kan føres helt tilbage til det 13. århundrede.

Publiceret: 21.07.2011.

Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen