Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Velkommen til grisens år

I Vietnam er man netop gået ind i grisens år. På den baggrund blev et dansk rejseselskabs møde med en firbenet gyllespreder særlig grotesk.

Af Niels-Henrik Jensen

Grisene skreg så gudsjammerligt, som kun grise i nød kan skrige. Og det var da også et meget dyre - uvenligt scenario, der mødte os på rastepladsen mellem Vietnams hovedstad Hanoi og Ha Long Bugten ved Det Sydkinesiske Hav. Ja, i virkeligheden var vi danske turister vidner til noget som mange af os opfattede som ren og skær dyremishandling.

For øjnene af os blev endnu en gris væltet om på ryggen og holdt forsvarligt fast af fire mænd. Den femte mand i gruppen havde en særlig opgave og stod klar med den godt en meter lange plastslange med tilhørende beholder.

Hvad skulle der ske? Skulle grisen tvangsfodres, sådan a la de franske gæs, der på den måde udvikler en ekstrem stor lever, som kan sælges til høje priser under betegnelsen foie gras? Eller handlede det om et godt gammeldags lavement? Forslagene i forsamlingen var mange. Endelig fik vi det kontante svar. Efter en kort og hektisk kamp overgav grisen sig til overmagten og sin videre skæbne. Godt hjulpet på vej af et velrettet menneskespark på siden af hovedet og en kraftig rundstok mellem kæberne, blev vejen banet for plastslangen og dens videre vej til grisens indre maveregioner.

Grisen skulle have et brækmiddel. Og det fik den! Sådan cirka et par liter væske blev der hældt på staklen, før den slap fri og kunne brække sig. Ja, faktisk stod det ud ad begge ender, da den som en anden levende gyllespreder på fire ben tumlede rundt på pladsen. Men så var den også klar til den forestående transport til nabolandet Kina på bagagebæreren af en knallert. Det samme var de to artsfæller i hvert sit bur på siden af knallerten og de to, der allerede lå svinebundne og klar til afgang på bagagebæreren.

Lidt groggy og sløve så de alle ud, og hurtigt løb rygtet på rastepladsen blandt os to - benede: - Grisene har også fået et bedøvelsesmiddel. Ellers kan de ikke ligge så roligt!

Hvorfor nu al den grisesnak? Såmænd fordi man i Vietnam den 17. februar 2007 tog hul på et nyt år i den astronomiske kalender. Den er baseret på månens gang, følger en cyklus på 12 år og indeholder det samme antal dyrebilleder. Det nye år står i grisens tegn, og det kunne så være en passende anledning til at bede om noget mere vietnamesisk dyrevelfærd i almindelighed og et bedre liv for grisene i særdeleshed.

Publiceret: Marts 2007.


Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen