Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Cuba under forandring.

Fidel Castro er død, og forandringens vinde blæser over den kommunistiske østat Cuba. Jeg har besøgt Cuba flere gange, senest på en rundrejse i november 2017, hvor jeg endnu en gang mødte cubanerne i øjenhøjde og kom tæt på deres hverdag, takket være indkvartering hos private udlejere, det såkaldte ”casas particulares”. Den private foretagsomhed har med andre ord fået luft under vingerne, også når det gælder etablering af restauranter, som for eksempel den russiske NAZDAROVIE i Havana og søskendeparret Janet og Luis, der på deres tobak- og kaffeplantage i Viñalesdalen serverer Cubas måske bedste gederagout.

Fidel Castros Cuba bliver skabt ved en revolution i 1959. På Revolutionsmuseet i det gamle Havana rulles historien om Fidel Castros Cuba ud for øjnene af os, og da revolutionen fejrer sin 10 års fødselsdag går vores egen Asger Jorn amok i en tidligere amerikansk bankbygning. I en herlig blandingsrus af rom, håndrullede cigarer og vægmaling, skaber han sin helt personlige gave til det cubanske folk.

Revolutionen får også konsekvenser for den amerikanske forfatter Ernest Hemingway, hvis forfatterskab også er inspireret af en mangeårige tilknytning til Cuba. Hans elskede landsted bliver ligesom al anden amerikansk ejendom konfiskeret. Nye tider er på vej til det cubanske folk, og alle holder vejret. For hvordan vil det kommunistiske styre klare overgangen til fremtidens Cuba-måske i markedskræfternes vold?

Hør og se mine indtryk i foredraget ”Cuba under forandring”, en fortælling i ord og billeder.
Varighed typisk 2x45 min. med indlagt pause.


Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen