Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

I frisernes land

Husum syd for den dansk-tyske grænse er en spændende søfartsby med stolte traditioner. Byens berømte forfatter Theodor Storm har sit eget museum, det samme har skibsfarten, kulturen og naturen. Og så er Husum porten til Vadehavet, der er på UNESCO´s verdensarvsliste, og hvor de Nordfrisiske øer og halliger byder på særpræget natur og kulturhistorie.

Jeg har besøgt området flere gange og fortæller blandt andet om baggrunden for Theodor Storms roman ”Der Schimmelreiter”, der er en stærk historie om livet bag digerne, frygten for digebrud og en altudslettende stormflod.

De talende gravsten på Föhr er en særpræget fortælling om levede liv, og på gedebondegården Matzen er der masser af liv og salg af spændende oste og gedemælk. På Amrum lokker imponerende sandstrande med højt til himlen, driverliv i strandkurvene og vandringer på havets bund ved lavvande.

Da Frederik VI i 1825 besøgte Hallig Hooge, fik han opholdet ufrivilligt forlænget på grund af en kraftig storm og overnattede i alkoven i den fineste stue hos enken Stienke på Hanswarf. Efter det kongelige besøg kom stuen til at hedde Königspesel.

Med skibet Adler V sejler vi ud i Vadehavet, spotter sæler på sandbankerne og ser på trawlets indhold af alt godt fra havet. På den frodige Nordstrandischmoor er kvæg og får sat på græs for sommeren, Familien Glienke driver ”Hallig-Krog” og serverer kaffe og kage og meget andet godt for gæsterne. Og de indkøbte postkort får et helt særligt stempel, før de lempes i den knaldgule postkasse fra Deutsche Post, der lover tømning hver fredag-dog afhængig af tidevandet.

Sylt, på dansk Sild, er tumleplads for de rige og kendte, der på strandrestauranten ”SANSIBAR” kan bade sig i blitzlys og nyde et par glas fra en af Tysklands største vinkældre. Men den frisiske kultur har overlevet i arkitektur, sprog og levevis.

Hør og se mine indtryk i foredraget ”I frisernes land”, en fortælling i ord og billeder.
Varighed typisk 2x45 min. med indlagt pause.


Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen