Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Fra straffekoloni til rumfartscenter og økoturisme.

I årtier var Fransk Guyana en berygtet straffekoloni i det tropiske Sydamerika, godt gemt af vejen for moderlandet Frankrig.

Tænk blot på romanen ”Papillon”, skrevet af Henri Charrière, der selv på krop og sjæl fik livet som straffefange at føle. Hans historie blev til filmen af samme navn med Steve McQueen og Dustin Hoffman i hovedrollerne.

Eller hvad med straffekoloniens mest prominente fange, den jødiske officer Alfred Dreyfus, der som offer for et justitsmord blev dømt til et liv i fangenskab på Djævleøen. Men senere løsladt og rehabiliteret efter Émile Zola skrev sit åbne brev til den franske præsident med titlen ”J’accuse”, jeg anklager.

Vores landsmand Ove Frohn blev idømt fem års straffearbejde i Fransk Guyana, fordi han deserterede fra fremmedlegionen. Mærket for livet kom han hjem med stof nok til bogen ”Helvedet hinsides Havet”, skrevet af Aage Krarup Nielsen. Ove Frohn var anonym for samtiden og omtales i bogen kun som fange nr. 44.792.

Men fængslerne blev lukket, og med etableringen af det europæiske rumforskningscenter i 1968 fløj Frankrigs oversøiske departement med raketfart ind i fremtiden.

Det var daværende præsident Valéry Giscard d’Estaing, der med et fingertryk på affyringsknappen personligt sendte den første Ariane løfteraket af sted fra rumfartscentret i Kourou.

Begivenheden fandt sted juleaften 1979, og siden har succeshistorierne stået i kø på rumfartscentret:
Mere end halvdelen af verdens kommunikationssatellitter er bragt i kredsløb fra Kourou. Siden 2003 er der med succes opsendt i alt 35 Ariane-5 løfteraketter i en ubrudt række.

Jeg har besøgt Fransk Guyana, været på rumfartscentret i Kourou, fængslerne i Saint-Laurent du Maroni på fastlandet og på øerne Royale og St. Joseph, beliggende i Atlanterhavet ud for Kourou. Djævleøen, hvor Alfred Dreyfus var fange, er lukket for besøg.

Regnskoven holder Fransk Guyana i et grønt favntag. Det betyder ideelle betingelser for økoturisme omgivet af regnskoven og dens fugle og dyr. Som gæst på et flydende hotel i det fredede marskområde Kaw, er der udsigt til tæt-på oplevelser med de farvestrålende tukan-fugle, sorte kaiman-krokodiller i flok og familier af flodsvin.

Se og hør om det hele i mit foredrag ”Fra straffekoloni til rumfartscenter og økoturisme”.


Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen