Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Jorn i Havana

Asger Jorns gave til det cubanske folk malede han i 1968. Gaven var en serie unikke vægmalerier, der kom til verden i en herlig rus af rom og cigarer. Kunstværkerne er resultatet af en vaskeægte overspringshandling, for på den måde undgik han også at lægge øre til Fidel Castros timelange taler, der hyldede revolutionen og alt dens væsen.

I stedet omformede Asger Jorn revolutionens handlinger og mange taler til et billedsprog, som den almindelige cubaner kunne forstå og identificere sig med. I årtier har vægmalerierne levet deres eget hemmelige liv, blot til glæde for de få ansatte og besøgende i Cubas Historiske Arkiv. For det var hér i Havana at vægmalerierne blev skabt under spektakulære omstændigheder i tiåret for den cubanske revolution.

Efter en omfattende restaurering, udført af danske konservatorer, er der kommet nyt liv i fortidens revolutionære kunstværker. Og endelig er de blevet tilgængelige for offentligheden, sådan som Asger Jorn ønskede det.

Gaven til det cubanske folk skulle snart vise sig at blive nogle af Asger Jorns allersidste værker. Han døde i 1973, 59 år gammel.

Dette foredrag henvender sig især til kunstforeninger og lignende sammenslutninger. Foredraget har en varighed af ca. 30 minutter og kan for eksempel holdes i forbindelse med en generalforsamling.

Honorar for foredraget er kr. 1.500-2.000, afhængig af rejsetid fra Kolding til foredragslokaliteten.
Arrangør betaler også for rejse med offentligt transportmiddel.

 


Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen