»¿

Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

Rejsejournalist på farten

Med Kolding som base har jeg rejst i store dele af verden på jagt efter den gode historie til danske medier. I mit foredrag kommer vi til Grønland, hvor vi hører om skibet ”Hans Hedtoft”, der forliste på jomfrurejsen, og om søskendeparret, der søger efter faderens gravsted ved en nedlagt kryolitmine. I Antarktis møder vi pingviner i flokke, overvintrende videnskabsfolk og nedlagte hvalfangerstationer. I Vietnam er der telefon til Onkel Ho, og et tilbud om skydning med Viet Congs foretrukne våben, maskinpistolen AK-47.

Cuba i Caribien byder på livsglæde, rom og cigarer; og så var det hér vores egen Asger Jorn gik amok i en blandingsrus af rom, cigarer og maling og gav det cubanske folk en gave i millionklassen, som i dag kan ses i en nationaliseret bankbygning.

I Caribien ligger også de tidligere Dansk Vestindiske øer, som vi i 1917 solgte til USA for 25 millioner dollars, en begivenhed, som i 2017 måske/måske ikke kaldte på en undskyldning!

Fransk Guyana i Sydamerika er et af Frankrigs oversøiske departementer; det huser det europæiske rumfartscenter, hvorfra der opsendes satellitter til kommunikation og navigation. Tidligere blev departementet omtalt som Djævleøen og blev brugt som straffekoloni. 80.000 fanger fik en enkeltbillet, men en dansker, der deserterede fra Fremmedlegionen, overlevede som en af de få fanger.
Vi besøger også den græske ø Leros, hvor politiske fanger sad fængslet under juntastyret. Og hører om det arabiske forår i Tunesien og grænseovergangen til Libyen, hvor der var øretæver i luften.

Jeg husker, da Berlinmuren blev bygget i august 1961, og jeg var med, da den blev væltet i november 1989.

Alle har en mening om Israel-og det er her rejsen slutter med besøg ved Grædemusen i Jerusalem og i de omstridte Golanhøje.

Foredragets varighed er typisk 2 x 45 min. med indlagt pause.


Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen