picture
Niels-Henrik Jensen | Mine foredrag | Udvalgte artikler | Kontakt   

I frisernes land

forrige foredrag

næste foredrag

I frisernes land.

Husum syd for den dansk - tyske grænse er Vadehavets tyske hovedstad og nabo til de Nordfrisiske øer.
Hør den dramatiske fortælling om livet bag digerne, frygten for digebrud og en altudslettende storm- flod, sådan som den også kan læses i Theodor Storms roman ”Der Schimmelreiter”. Og nyd Sct. Marie Kirke, der har samme arkitekt som Københavns domkirke, og Tinebrønden foran Sct. Marie Kirke.

På Föhr har man talende gravsten, og på Amrum frister imponerende sandstrande til driverliv i strand-kurvene.

På Hallig Hooge fik Frederik VI i 1825 et ufrivilligt ophold på grund af kraftig storm, og overnattede i alkoven hos enken Stienke på Hanswarf. Efter det kongelige besøg kom stuen til at hedde Königspesel.

Med skibet Adler V sejler vi ud i Vadehavet, spotter sæler på sandbankerne og ser på trawlets indhold af alt godt fra havet. På den frodige hallig Nordstrandischmoor er kvæg og får sat på græs for somme- ren, cafeen er åben og i biografen vises film med oversvømmende stormflod.

Sylt, på dansk Sild, er tumleplads for de rige og kendte, der på strandrestauranten ”SANSIBAR” kan bade sig i blitzlys og nyde et par glas fra en af Tysklands største vinkældre. Men den frisiske kultur har overlevet i arkitektur, sprog og levevis.

Aftale om foredrag, kontakt venligst:
Journalist Niels-Henrik Jensen, Helligkorsgade 22, 1. th. 6000 Kolding.
Telefon 7552 2179, mobil 4042 2179, web:
www.koldingskriveren.dk
Varighed typisk 2x45 min. med indlagt pause. Pris 3.000 kr. plus transport.


picture
Journalist Niels-Henrik Jensen


Rejsejournalist på farten


Med Grækenland i hjertet


I frisernes land

picture
Cuba under forandring

picture
Jorn i Havana

picture
Dansk Vestindien – Det solgte paradis

picture
I Tunesernes forunderlige land

picture
Græske ø-perler på stribe

picture
Vietnamesiske mosaikker

picture
Fra straffekoloni til rumfartscenter og økoturisme

picture
Med skib til store oplevelser i Sydvestgrønland

picture
På safari i Karen Blixens Østafrika

picture
Der er ingen ende på Paris

picture
Franske fristelser ret forude

picture
Over sø og land til Stockholm

picture
Livet på Nilen

picture
Krydstogt til verdens ende

picture
Mexico på hjul

picture
Ved Ngorongoro-krateret i Tanzania.

Journalist Niels-Henrik Jensen

Velkommen til min web, hvor du også kan læse om mine foredrag. Dem har jeg lavet i forbindelse med nogle af de mange spændende rejsemål, som jeg har besøgt som journalist.

Bemærk, at de viste foto kun er en smagsprøve på de mange fotos, der er en væsentlig del af de enkelte foredrag.

”Cuba under forandring” hedder mit foredrag om Cuba, som jeg senest besøgte i november 2017, hvor jeg var på rundrejse med privat indkvartering, det såkaldte ”casas particulares. Rejseformen og mødet med cubanerne i øjenhøjde giver et helt enestående indblik i deres hverdag. Fidel Castro er død, og forandringens vinde blæser over den kommunistiske østat.

”Jorn i Havana” er fortællingen om Asger Jorn, der i 1968 var inviteret til fejring af den cubanske revolution, men ikke orkede at høre på Fidel Castros timelange taler. I stedet skabte han i en herlig blandingsrus af rom, håndrullede cigarer og maling en gave til det cubanske folk.

”Dansk Vestindien-det solgte Paradis” hedder mit foredrag om Dansk Vestindien, som vi solgte til USA i 1917 for 25 millioner dollars. 100-året for salget blev i 2017 markeret i både Danmark og det tidligere Dansk Vestindien, og aviser, radio og tv flød over med artikler og reportager om vores tidligere koloni i Caribien. Og vi blev mindet om vores fortid som slavenation.

Det arabiske forår begynder i Tunis i 2011. Og her begynder rejsen i mit foredrag om Tunesien med titlen ”I Tunesernes forunderlige land”, hvor landet gennemrejses fra nord til syd og fra øst til vest og med et eksplosivt besøg ved grænsen til Libyen.

"Franske Fristelser ret forude" er titlen på det foredrag, der bringes os rundt ad de franske kanaler som kaptajn på lejet båd. Vi sejler i det billedskønne Alsace, langs Middelhavskysten omgivet af østersfarme og ind i naturområdet Camarguen med de sorte tyre og de hvide heste.

Fransk Guyana var tidligere Frankrigs oversøiske straffekoloni i Sydamerika. I vore dage er det oversøiske departement hjemsted for det succesfulde, europæiske rumfartscenter, hvorfra løfteraketter sender satellitter i kredsløb om jorden. Og så er der grøn økoturisme for alle sanser. Foredraget hedder ”Fransk Guyana-fra straffekoloni til rumfartscenter og økoturisme”.

Andre foredrag er om Grønland, som jeg har besøgt flere gange, blandt andet på jomfrutur med Hurtigrutens MS Fram fra Island og op langs Grønlands vestkyst med besøg på Arktisk Station på øen Disko.

Safari i Kenya og Tanzania og historien om vores store forfatter Karen Blixen og rundrejser i Vietnam og Mexico har jeg også et foredrag om.

Vandveje har en magisk tiltrækning på de fleste mennesker. Jeg har sejlet på Egyptens livsnerve Nilen og Gøtakanalen mellem Gøteborg og Stockholm.

Endelig, så har jeg besøgt det store hvide kontinent Antarktis. En særpræget verden med pingviner, forskningsstationer og nedlagte hvalfangerstationer.

Mine foredrag er baseret på glæden ved den gode fortælling i ord og billeder.

Læs mere om de enkelte foredrag ved at dobbelt-klikke med musen på billederne til venstre på denne side.

Mine foredrag henvender sig til det modne publikum i oplysningsforbund, seniorklubber, menigheder og højskoler.

Øvrige aktiviteter er rejseartikler til dagblade, magasiner og bureauer. Endvidere udarbejdelse af pressemeddelelser for virksomheder og organisationer samt tekster og foto til brochurer og kataloger.

Medlem af foreningen Danske Rejsejournalister

picture

Niels-Henrik Jensen er Årets Rejsejournalist 2015. Ved åbningen af feriemessen, Ferie for Alle, i Herning Messecenter, blev prisen overrakt af formanden for Danske Rejsejournalister Anne-Vibeke Isaksen.

Foto: Francis Dean, Dean Pictures.


Alle rettigheder til artikler & billedmaterialer forbeholdes koldingskriveren.dk / Niels-Henrik Jensen